HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Névadója születésnapját ünnepli a pécsi Gandhi Gimnázium

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Október 03    Forrás: Pécsi Napilap


Ez a cikk archív

1869. október 2-án született Mahatma Gandhi. Születése 145. évfordulóján ünnepélyes keretek között emlékeznek rá a nevét viselő pécsi középiskolában, amely Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye.

Hirdetmény

A Gandhi Gimnázium és Kollégiumban a szóbanforgó rendezvény egy eseményekben amúgy is gazdag tanévkezdés rangos állomása lesz.

 

Már szeptemberben „teljes fordulatszámon pörgött” a pécsi Gandhi Gimnázium élete – számol be róla Déri Ildikó igazgató. Elsőként azt említi meg, hogy 11-én egy pécsi küldöttség tagjaként ő is ellátogatott Ausztriába, a testvérváros Grazba, ahol számos szervezet érdeklődő képviselői előtt beszélt a Gandhiról, mutatta be az iskolában folyó munkát. Mint mondja, az az út éppúgy segítheti a gimnázium nemzetközi kapcsolatainak erősödését, mint az a nyolc nappal későbbi esemény, mikoris - a Gandhi egyik partnere, a Színes Gyöngyök Egyesület meghívására - a Daphne programban részt vevő bolgár, román és spanyol szervezetek közös küldöttsége jött el a gimnáziumba. Az említett program célja a gyermekek, fiatalok és nők elleni erőszak megelőzése és az azokkal szembeni küzdelem. A csoport tagjai most azért keresték fel az iskolát, mert már sok jót hallottak róla, s a helyszíni látogatás során meggyőződhettek arról, hogy a hátrányos helyzetű és cigány fiatalok oktatását előremutató intézkedések alapján és példaértékű formában végzi. A román fél a kedvező tapasztalatok nyomán már olyan nemzetközi nyári tábor szervezésében is gondolkodik, amelynek szintén a Gandhi adhat otthont.

Ebben a tanévben is folytatódik a gimnázium jól bevált partneri kapcsolata a Pécsi Tudományegyetem roma szakkollégiumával (Wlislocki Henrik Szakkollégium). Havonta egy hétvégén a Gandhiban tartják a közösségi hétvégéjüket - legközelebb október 18-án. Déri Ildikó ezt a partnerséget hasznosnak és ugyanúgy örömtelinek nevezi, ahogy azt is, hogy újabb büszkesége van az iskolának: egyik tanulójuk, Gál Alexandra nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjban részesült. Az ezt tanúsító oklevelet szeptember 29-én Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere adta át neki.

 

 

Ugyancsak szeptember 29-én az alapvető jogok biztosának a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese vendégeskedett a gimnáziumban, hogy személyesen is tájékozódjon az ott folyó munkáról. Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet egy tanóra keretében végzősökkel is beszélgetett, míg kollégái tizedikesekhez, valamint egy beás órára látogattak el. Déri Ildikó igazgató azt mondja, amellett, hogy jóleső volt már maga az érdeklődés is, tartalmas és hasznos beszélgetést folytattak vendégeikkel, akik főként arra voltak kíváncsiak, hogyan működik az iskola, mennyire él a jogszabályok adta lehetőségekkel, milyen problémákkal küzd, és azokra a vezetői milyen megoldásokat javasolnak.

 

Ami a közeljövőt illeti, október 2-án névadója születésére emlékezik a gimnázium közössége. Az iskolában ez már sokéves hagyomány, amelyet nem csupán a gyökereikhez való kötődés, hanem Gandhi szellemiségének továbbadása, valamint az intézmény működésének tudatosítása szempontjából is fontosnak tartanak. A 14 órakor kezdődő ünnepi műsort megtekinti India magyarországi nagykövete, Shri Malay Mishra is. Azután a gimnáziumban öt helyszínen egyaránt Indiához kötődő foglalkozások kezdődnek: lesz jóga, táncház, úti beszámoló, interaktív történelemóra, érdekességek India múltjából – s mindezen felül „indiai teázóban” is leülhetnek a diákok.

 

Egy nappal később a Gandhiban a sporté lesz a főszerep: az iskola a tavalyi év után idén is csatlakozik a Magyar Diáksport Napja kezdeményezéshez. A többi közt 2014 méteres futást, valamint métabajnokságot (a méta egy hagyományos magyar labdajáték, melyet ütőkkel játszik két csapat – a szerk.) is magában foglaló programot azért tartják hasznosnak, mert megmozgatja a diákokat, közösségépítő célzatú, és az egészséges életmód fontosságára is felhívja a figyelmet.

 

Október 5-én aztán régi-új vendégeket fogad az iskola: az amerikai baptista egyház képviselői látogatnak a Gandhiba. A mintegy 15 fős csoportot az a házaspár vezeti, amely korábban 15 éven át ápolt jó kapcsolatot a gimnáziummal, rendszeres látogatója és önkéntes segítője volt az intézménynek (főként az angol nyelv oktatása terén értek el látványos fejlődést a diákokkal). Ez a kapocs négy esztendeje megszakadt, de most újra itt lesznek, hogy 5-e és 9-e között angolt tanítsanak, sport- (amerikai futballban is!) és kézműves-foglalkozásokat tartsanak, továbbá fogadást adjanak és ajándékkal is szolgáljanak a házigazda gimnázium közössége részére. Déri Ildikó azt reméli, hogy ez a régebben oly jól működő kapcsolat most újabb lendületet kap, elősegítve a Gandhi nemzetközi kapcsolatainak továbbépítését is.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt