2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A zene, mint lételem
2014. 10. 03. 00:00

Kállai Ernő hegedűművész lételemének tekinti a zenét, de tudja, a sikerért alázattal és szorgalommal kell dolgoznia - a nap minden órájában. Az ifjú virtuóz a Zene Világnapján a Zeneakadémián ünnepel.

Kállai Ernőt születése pillanatától a zene ölelte körbe. Nem túlzás azt állítani, hogy az anyatejjel együtt szívta magába a muzsikát. A mesekönyvek helyett a kottakönyvet forgatta, varázspálca helyett pedig a vonó volt apró kezeiben. A híres Kállai dinasztia sarjáról már néhány éves korában tudni lehetett, rendkívüli tehetség. A klarinétkirály Kállai Kiss Ernő unokája, a híres cigányprímás, Ifj. Kállai Kiss Ernő fia már hat éves korában olyan szinten muzsikált, hogy a család eldöntötte, a klasszikus zene felé orientálódva kell fejleszteniük fiukat. Az általános iskolát éppen csak elkezdő Ernő gyakran koncertezett, fürdött a rivaldafényben, gyakorolt, és rendkívüli erővel és gyorsasággal fejlődött. Ennek köszönhető, hogy már 12 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia Különleges Tehetségű Gyermekek osztályába, majd 2006-ban teljes ösztöndíjat kapott a New York-i Juilliard Egyetemre, ahol Itzhak Perlman tanítványaként 2012-ben Bachelor és Master diplomát szerzett. Mesterdiplomájának koncertjét New Yorkban, a Juilliard School of Music Paul termében, John Root zongoraművész kísértével tartotta. A tengerentúli tanulóéveire a koronát Bach, Beethoven, Saint-Saëns és Debussy műveiből összeállított műsorával tette fel.


Kállai Ernő hegedűművész

 

Kállai Ernő kamarazenészként a világ számos országában adott már hatalmas sikerű koncertet. Rang, és garantált siker, ha vendégművészként fellép rendezvényeken, hangversenytermekben. A mindig elegáns öltözete alatt egy egyszerű, hétköznapi, melegszívű ember rejtőzik, talán éppen ezért is késéri és övezi szeretete és tisztelet nem csak hangversenytermekben és azok előcsarnokaiban, hanem a budapesti utcákon is. Bár a szakmai sikerek már tizenévesen elhalmozták, mégis az a hitvallása, hogy a tehetség mit sem ért szorgalom és alázat nélkül, mert a sikerekért minden nap dolgozni kell. 


 

Fontosnak tartja, hogy segítse, bátorítsa a fiatal tehetségeket, a zenét tanulni akarókat. Amerikából hazatérve éppen ezért döntött úgy, tanítványokat vállal, fellépései között pedig kurzusokat tart. Példakép nem csak növendékei, a zenét tanuló fiatalok számára, hanem azoknak is, akik vinni szeretnék valamire életükben. 
 

 

A zenét lételemének tekinti, hangja a hegedűje. A muzsikával tudja igazán kifejezni önmagát, érzéseit. A hegedű társa volt eddig is örömben és bánatban egyaránt, a zene ölelte körbe. A zene olyan nagy szerepet játszik életében, hogy a most hétvégén kötött házassága utáni nászutat is koncertjei miatt kell elhalasztania. Felesége, aki szintén híres zenészdinasztiából származik, és tudja jól, közös életük hátralévő részében osztoznia kell majd férje, Kállai Ernő feltétel nélküli szerelmével, a zenével. De ez megszépíti és gazdagítja majd nem csak az ifjú pár, hanem egész országunkat és kultúránkat.

 

A Junior Príma-díjjal is kitüntetett hegedűművész a Cziffra György nyomdokaiban járó, szintén a fiatal tehetségek magas rangú díjával kitüntetett Balázs János zongoraművésszel ad közös koncertet október elsején este, a Zene Világnapján a Zeneakadémia nagytermében. A Kamarazene Karnyújtásnyira címmel rendezett koncerten Schumann, Beethoven, Liszt Ferenc és Paganini művei csendülnek fel, majd a fiatal művészekkel pódiumbeszélgetést tartanak. 

 

stop.hu