2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ösztöndíjat adnak az apátfalvi romák
2014. 09. 13. 00:00

Apátfalva - Ösztöndíjat alapított apátfalvi cigány gyerekek számára a helyi nemzetiségi önkormányzat, a pénzt saját költségvetéséből szorította ki.

A testület tagjai azért döntöttek így, mert meggyőződésük, hogy az oktatással lehet a legtöbbet elérni a cigányság beilleszkedéséért – mondta lapunknak Károlyi Sándor elnök. Az apátfalviak hosszú ideje részt vesznek az állami vagy alapítványi ösztöndíjpályázatokon, ilyen ma is fut, az Emberi Erőforrások Minisztériuma révén. A helyi ösztöndíj jellegzetessége, hogy nem rászorultsági alapon jár, hanem tanulmányi eredmény szerint. Az egyszeri 10 ezer forintos támogatást az előző évi 4 egész átlagot, vagy afölötti eredményt elért diákoknak fizették ki a napokban, ők voltak többen. A 3,5 és 4 egész közötti átlagért 6000 forint járt. Az ösztöndíjat 16 apátfalvi felső tagozatos általános iskolás kapta, mindnyájan tagjai a falu cigány közösségének.

 

 

Az ösztöndíjasok zöme 4 egész feletti tanulmányi átlagot ért el. Fotó: apátfalvi cigány nemzetiségi önkormányzat

Az ösztöndíjasok zöme 4 egész feletti tanulmányi átlagot ért el. Fotó: apátfalvi cigány nemzetiségi önkormányzat

 

A nemzetiségi önkormányzat teljes költségvetése 2 millió forint, ebben a pályázati úton finanszírozott programok – felvilágosító előadások és a zarándokút – pénzei is benne vannak. Az ösztöndíjra kifizetett 150 ezer forintot az önkormányzat működésére adott állami támogatásból tették félre. – Minden családnak nagy kihívás az iskolakezdés, tudtunk olyanról, hogy a gyerek azért nem ment be testnevelésórára, mert nem volt tornagatyája. Meg kellett vennünk. Megengedhetetlen, hogy valakinek ezen múljon a boldogulása – mondta Károlyi. – Ha minden nemzetiségi önkormányzatunk foglalkozna azzal, hogy a cigány gyerekek rendesen el tudjanak menni az iskolába, szerintem belátható időn belül eltűnne a „cigánykérdés".