2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Meccs nélkül vezeti a bajnokságot a cseh roma csapat
2014. 09. 05. 00:00

Csehországban úgy vezeti a tabellát a TJ Junior Roma futballklub, hogy még labdába sem rúgott. Senki nem akar velük játszani.

A Cseh Labdarúgó Szövetség a Dìèín megyei kilencedik osztályban történteket vizsgálja, miután a TJ Junior Roma elnevezésű roma klub úgy vezet, hogy az első két fordulóban nem jelent meg az ellenfél csapata. A szabályok értelmében mindkét mérkőzést a dìèíniek nyerték meg 3-0-ra anélkül, hogy labdába rúgtak volna.

 

A jegyzőkönyv kedvéért: az első fordulóban Františkov csapata nem jelent meg hazai pályán, a második körben a Rybništì maradt otthon.

 

A csapatok a rendbontástól tartanak, ezért nem léptek pályára a roma csapat ellen, legalábbis a körzeti elnök szerint. A Rybništì csapatának titkára más véleményen van. „Senki sem tudja elképzelni, hogy milyen agresszív játékkal, és szóbeli vulgarizmussal találkoznának játékosaink, ha pályára lépnének. Inkább befizetjük a bírságot, de mi nem játszunk velük!"

 

A történet önálló életre kelt a Facebookon is, úgy tűnik, egy csapat kivételével, amellyel november közepén találkozna a TJ Roma, senki nem hajlandó kiállni ellenük, sőt olyan kommentárokat is olvastam, hogy több klub aláírásgyűjtésbe kezdett a roma klub ellen.

 

A megyei kluboknak nincs pénzük biztonsági őrökre, az emberek félnek, ezért inkább lemondják a meccset és befizetik a 3000 (35 ezer forint) koronás büntetést, ami még mindig kevesebb, mintha szekuritiseket fogadnának fel.

 

A dìèíni TJ Roma 2011-ben alakult, amikor az FC Dìèín - szintén kizárólag romák alkotta csapata - helyett beugrott a bajnokságba. Ez utóbbi egyesületet Lokomotív Dìèín elleni helyi derbin történt súlyos rendbontásért azonnali hatállyal kizárták a helyi bajnokságból.

 

Az új roma klub vezetői mindenesetre esküsznek, nincs folytonosság a két csapat között, nem szeretnék, hogy ami az FC Dìèínnel megesett, velük is megtörténjen. Pavel Horváth, a csapat edzője szerint meg szeretnék mutatni, hogy a dìèíni emberek lássák, értük is játszanak, mert a csapat a városhoz tartozik. Az edző azt mondja: a többi csapat rasszizmus miatt nem áll ki ellenük és ezzel fiatal játékosait büntetik, akik a pályán szeretnék legyőzni az ellenfelet.

 

Horváth több nyilatkozatban is kérte az ellenfeleket, hogy ne féljenek tőlük, és ne ítéljék meg csapatát egy másik csapat balhés meccse alapján.

 

Hogy a TJ Roma futballcsapata játék nélkül jusson felsőbb osztályba, arra nincs esély, például a Dolní Habartice település csapata biztosan kiáll ellenük novemberben. De hogy addig kivel fognak pályára lépni a labdarúgást kedvelő dìèíni roma fiatalok, senki nem tudja.

 

A harmadik fordulóban Verneøicében kéne pályára lépniük, csakhogy a helyi csapat előre jelezte: visszalép a játéktól.