2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma holokauszt – Balog: roma holokauszt ügyben nem nekem kell magyarázkodnom
2014. 08. 06. 00:00

Roma holokauszt ügyben nem neki kell magyarázkodnia, hanem azoknak, aki most mindenfajta nyilatkozatokat kiadnak - jelentette ki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kedden Szegeden.

Azokat a gyilkosságokat, amelyek a Gyurcsány-Bajnai-kormány alatt történtek, nem tárták föl tisztességesen, a mi kormányunknak kellett ezt a munkát elvégeznie - mondta a politikus újságíróknak. Hozzátette: a titkosszolgálatok szerepe sem lett tisztázva.

 

papként

 

Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy ferdítésekkel és hazugságokkal támadják, miközben már akkor a roma holokauszttal kapcsolatos megemlékezést szervezett, amikor még sem miniszter, sem államtitkár, sőt még politikus sem volt.
    

A politikus leszögezte ugyanakkor, hogy pontosabban is fogalmazhatott volna. "Arra gondoltam, hogy az a fajta szervezett deportálás - direkt módon koncentrációs táborokba -, ami a magyarországi zsidósággal történt nagyon nagy szégyen", és a magyar állam a roma holokausztban más szerepet játszott.
    

"Az interjú teljes szövegét elolvasva világosan kiderül, hogy egy romaholokauszt-megemlékezésre sietettem, és az áldozatok iránti alázatot és bocsánatkérését próbáltam meg hirdetni, és továbbra is ezt fogom tenni, bármilyen támadás ér is ebben az ügyben" - hangsúlyozta Balog Zoltán.
   

Az MSZP szerint azonnal távoznia kell posztjáról Balog Zoltánnak, a roma holokauszttal összefüggésben tett kijelentése miatt. Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke keddi közleményében idézte a miniszternek a Kossuth Rádióban elhangzott szavait, amelyek szerint a második világháborúban Magyarországról semmiféle cigány, roma deportálás nem történt.
    

A Demokratikus Koalíció (DK) pedig azt írta, "Magyarország ma ott tart, hogy az Orbán-rezsim minisztere, bizonyos Balog Zoltán, nyíltan relativizálhatja a holokausztot".
    Az Együtt-PM keddi közleménye szerint Balog Zoltán odáig merészkedett, hogy eltagadja az akkori magyar állam felelősségét a náci vészkorszakban meggyilkolt roma honfitársainkkal történtekkel kapcsolatban.
   

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége - Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) is közleményben tiltakozott az ellen, hogy Balog Zoltán "a kormány képviseletében minapi kijelentésében lényegében tagadta a magyarországi cigányok holokausztját".
    

ternYpe - Nemzetközi Ifjúsági Hálózat kedden azt közölte az MTI-vel, megdöbbentőnek tartja, hogy "a cigányság integrációjáért is felelős miniszter éppen a roma holokauszt emléknapján sajátos értelmezésével vonja kétségbe, hogy a második világháború idején Magyarországról tömegesen deportáltak volna cigányokat koncentrációs táborokba, ahol módszeresen semmisítették meg őket zsidó honfitársaikkal együtt".
    

A Fidesz szerint nem Balog Zoltánnak kell magyarázkodnia roma ügyben, hanem annak a baloldalnak, amelynek kormányzása idején romákat gyilkoltak Magyarországon, és ezeknek az ügyeknek a felderítéséért és a kártalanításért semmit nem tettek. A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: "azt a Balog Zoltánt próbálják rossz színben feltüntetni, aki már minisztersége előtt is évről évre felszólalt a roma áldozatokért mind a holokauszt emléknapján évről évre megrendezett ökumenikus megemlékezésen, mind számos más fórumon". "Felháborító, hogy a bukott baloldal politikai célból félreértelmez és eltorzít egy roma áldozatokért való tiszteletadásról szóló telefonos interjúból kiragadott mondatot" - fogalmaztak.

 

MTI