HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma holokauszt: ötnapos nemzetközi rendezvénysorozattal emlékeztek a civilek

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2014 Augusztus 05    Forrás: MTIgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Európa legnagyobb, a roma holokauszttal foglalkozó rendezvénysorozatát tartották meg civil szervezetek szervezésében a romák elleni népirtás 70. évfordulójához kapcsolódóan Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban.

Hirdetmény

 

csoportkép

 

A budapesti székhelyű Phiren Amenca (Járj velünk!) Nemzetközi Hálózat és a ternYpe Nemzetközi Ifjúsági Hálózat felhívására Európa 20 országából ezer roma és nem roma fiatal vett részt az ötnapon át tartó rendezvényeken, mintegy 50 roma és nem roma civil szervezet képviseletében. 

A rendezvénysorozat keretében megtartott szakmai konferencián bemutatták az Európa Tanács Ifjúsági Igazgatósága Roma Fiatalok Akciótervének keretében készült, a roma holokauszt történetének oktatását segítő kiadványt. 

A segédanyag történelmi áttekintést nyújt a roma népirtásról, ötleteket ad a történelmi események oktatásához, emellett felhívja a figyelmet a romák jelenlegi helyzetére és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre - olvasható a közleményben. A konferencia keretében több mint 40 workshopot és előadást tartottak. 

A tanácskozás 70 szakértő, érintett, döntéshozó, roma és nem roma ifjúsági szervezeti tag számára kínált lehetőséget a holokauszt-emléknapok stratégiájának megvitatására, különböző megközelítések és oktatási anyagok ismertetésére, valamint jól működő gyakorlatok és oktatási eszközök bemutatására. 

A konferenciákon az ENSZ, az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint a lengyel kormány képviselői is részt vettek. A szervezők javasolják a roma holokauszt emléknapjának, augusztus 2-ának hivatalos állami emléknappá nyilvánítását az Európai Unió tagországaiban. 

Rámutattak, hogy Lengyelországban 2011 óta hivatalos emléknap augusztus 2-a. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a konferencia részvevőit köszöntő levelében támogatásáról biztosította a két európai roma szervezetet. 

Aláhúzta, ha a tagállamok hivatalosan is elismerik a roma holokauszt emléknapját, az egyfajta figyelmeztetőként szolgálhat, hogy a holokauszt leckéjéből az egész emberiségnek tanulnia kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy a romák ma is hátrányos megkülönböztetés áldozatai. 

Schulz az EU egyik legfontosabb feladatának nevezte a diszkrimináció elleni küzdelmet.

A vasárnapi zárókonferencián a ternYpe és a Phiren Amenca tagországainak koordinátorai közös állásfoglalásukban így fogalmaztak: "Mi vagyunk az utolsó generáció, amelynek még valós, élő kapcsolata van a vészkorszak borzalmait, az emberiség szégyenfoltját, a holokausztot túlélt emberekkel, ezért a mi kötelességünk, hogy megőrizzük és továbbadjuk a szörnyűség emlékét az utókornak".

A népirtás borzalmait soha nem szabad feledni, az emberiség ellen elkövetett bűnöket kisebbíteni, vagy elhallgatni - mutattak rá. "Tanulnunk kell a múltból, és ennek tudatában kell figyelnünk a jelenre, hogy legyen, és lehessen jövőnk" - hangsúlyozták.

 

A szombati emléknapon az egykori birkenaui lágerben, a volt cigány barakk területén található emlékműnél tartottak megemlékezést. Magyarországról 120 középiskolás és a civil közösségben aktív szerepet vállaló fiatal vett részt a megemlékezéseken.

 

MTIHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt