HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A cigánysoron 7 méter magasra teszik a villanyórákat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Augusztus 02    Forrás: 444.hu


Ez a cikk archív

Dupnica egy gyönyörű bolgár kisváros, Szófiától néhány kilométerre délre. Ha arra járnak, mindenképp nézzenek be, a 30 ezres település ugyanis eszményi kiindulópontja a Rila-hegységbe induló túráknak

Hirdetmény

De a város mostanában nem ezért jelenik meg a hírekben.

 

Hanem azért, mert Dupnica Gizdova nevű, főleg romák lakta városrészben a CEZ nevű, cseh tulajdonú energiaszolgáltató minden villanyórát 6-7 méter magasra szerelt fel, miközben az ország többi részén a mérőórák nagyjából fejmagasságban vannak.

 

A helyi média szerint a szolgáltató az áramlopásokat elégelte meg, ezért szerelte át a mérőórákat úgy, hogy a lakók ne érjék el őket. A CEZ persze tagadja ezt, mivel ezzel részben beismernék, hogy a helyi cigányokat bélyegzik meg. A cég azt mondja, nem diszkriminálja a romákat, hiszen a városrész minden villanyóráját magasabbra tették, nem csak azokat, amik cigány családokhoz tartoznak.

 

A bulgáriai Diszkriminációellenes Bizottság viszont beperelte a CEZ-t, mert faji diszkriminációt sejtenek a háttérben, hiszen világos, hogy Gizdovában főleg romák élnek.

 

Az ügy eljutott a szófiai bíróságig, ott viszont felfüggesztették az eljárást, és iránymutatást kértek az Európai Unió bíróságától, hogy az EU diszkriminációellenes jogszabályai vonatkoznak-e az ilyen esetekre.

 

Ha az EU bírósága úgy dönt, hogy a CEZ döntése mögött faji diszkrimináció áll, annak az uniós jogban komoly következményei lehetnek. Ebben az esetben ugyanis egy bizonyos lakosságarány fölött faji diszkriminációnak lehetne tekinteni szinte bármit, amiben egy-egy településen, városrészben vagy utcában eltérően jár el egy cég, mint máshol.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt