HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Dik I na bistar – Megkezdődött az európai roma fiatalok megemlékezés-sorozata

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Július 29    Forrás: RomNet-HBAgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Megkezdődött a Budapestről irányított Phiren Amenca (Járj velünk!) Nemzetközi Hálózat és a ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat szervezésében megvalósuló, Európa legnagyobb ifjúsági roma holokauszt megemlékezés-sorozata. A tematikus rendezvénysorozat egy budapesti találkozóval vette kezdetét, amelynek keretében a cigány fiatalok workshopok és előadások során képet kaptak a roma népirtás, a holokauszt, az emberi jogok oktatásával és aktivizmussal kapcsolatban. A résztvevők kifejthették álláspontjukat és meglátásukat az idegengyűlölettel, a rasszizmussal és a diszkriminációval összefüggésben, illetve személyes tapasztalataik alapján interaktív, szituációs gyakorlatokkal példázták ennek elkerülési, megoldási és megszüntetési lehetőségeit.

Hirdetmény

A Bálint Házban és az Izraeli Kulturális Intézetben zajló keddi program egyik fő eseménye volt a nemzetközi megemlékezés-sorozat 120 magyarországi cigány fiatalja számára, hogy a Zalaegerszegen élő Forgács József "Bandi" felidézte a vészkorszakban gyermekként átélt és megtapasztalt borzalmakat, a bevagonírozását, a komáromi Csillag erődben és a mauthauseni koncentrációs táborban töltött hónapjait. A roma holokauszt-túlélő, aki részt vesz a ternYpe és a Phiren Amenca szervezésében zajló egy hetes roma holokauszt megemlékezés-sorozaton Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban, mindössze 10 évesen élte át a vészkorszak gyötrelmeit. Családtagjainak jó részét a koncentrációs táborokban és az elhurcoltatások során elveszítette. Elmondta, az osztrák láger felszabadulása után gyerekként, több héten keresztül gyalogolva jutott haza.

 

Dik I na bistar - Forgács József

 

Forgács József „Bandi” arra intette a fiatalokat, soha ne feledjék a háború, és a nácik által elkövetett borzalmakat, és mindent kövessenek el annak érdekében, hogy ilyen szörnyű cselekedet soha többé ne fordulhasson elő. A holokauszt-túlélő azt hangoztatta: a Jobbik politikája nagymértékben hasonlít Szálasi és hívei, valamint a 40-es évek csendőrségének cselekedeteire, ezért arra figyelmezteti az ország vezetőit, a döntéshozókat, és a józanul gondolkodó embereket, állítsák meg a kirekesztő ideológiák térnyerését addig, amíg nem késő. Párhuzamot vont a második világháború alatti zsidó és cigányellenes propaganda, és a jelenlegi diszkrimináció, valamint a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosság között, de bírálta a mai cigány politikai vezetőket, amiért nem követnek el mindent, hogy helyi és parlamenti szinten, ténylegesen foglakozzanak a kisebbségi népcsoport élethelyzetével, ügyeivel.

 

A roma holokauszt-túlélő részt vesz majd a magyarországi zarándokcsoporttal a krakkói és a birkenaui megemlékezésen, együtt utazva  a magyar delegáció autóbuszán.

 

A ternYpe és a Phiren Amenca szervezésében Krakkóban és Auschwitzban 2014. július 30. és augusztus 4. között megrendezésre kerülő  eseményen tematikus konferenciákkal, koncertekkel, majd a roma holokauszt nemzetközi emléknapján a birkenaui lágerben lévő emlékmű előtti koszorúzással emlékezik az Európa 20 országából érkezett 1000 roma és nem roma fiatal, akik mintegy 50 roma és nem roma civil szervezetet képviselnek. Magyarországról két külön autóbusszal az ország különböző részeiről, Szabolcs, Zala, Somogy, Nógrád, Békés, Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád, Baranya, Borsod és Hajdú-Bihar megyéből 130 tanuló és a civil közéletben aktív szerepet vállaló fiatal vesz részt a rendezvénysorozaton. A magyar csoporthoz később csatlakozik a Hit Gyülekezete 50 fős roma zarándokcsoportja is, hogy a fiatalokkal közösen emlékezzenek az áldozatokra.

 

A megemlékezés kormányoktól és pártoktól független, az eddigi legnagyobb európai ifjúsági megemlékezés.

 

Dik I na bistar

 

Az európai roma szervezetek a megemlékezésről már korábban kiadott, a RomNethez is eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak: „Mi, fiatalok, az új generáció, a roma értelmiség képviselői méltó módon kívánunk emlékezni a vészkorszakban ipari módszerekkel, elpusztított embertársainkra. Szervezetünk az európai fiatalok egységes kiállásával demonstrálja, hogy van, és lehet közös ügy, és az új generáció, a fiatal értelmiség is meg tudja mutatni független, önálló és valós arcát, fejet hajtva a múlt előtt, képviselve a jelent és a jövőt.

 

A tájékoztatás szerint a megemlékezésen és a konferencia-sorozaton olyan középiskolások és felsőoktatási hallgatók vesznek részt, akik hazatérve saját közösségeikben megosztják tapasztalataikat, elmesélik élményeiket, csökkentve a rasszizmust, az antiszemitizmust, küzdve ezzel is a szélsőségek erősödése ellen.

 

Herfort Marietta, és Jonathan Mack, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat és a ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat korrdinátorai azt írták: “Kiállásunkkal példát akarunk mutatni a jelennek, hogy egy erős identitáson alapuló jövőt építhessünk, ahol az emberi értékek és valós cselekedetek számítanak”.

 

A ternYpe Magyarország Hálózat arra kéri az ország cigány és nem cigány embereit, a közösségek tagjait, a civileket és közszereplőket, hogy a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, augusztus 2-án koszorúikkal, gyertyáikkal és mécseseikkel, valamint csendes főhajtásukkal emlékezzenek a 2008 és 2009 között végrehajtott cigányok elleni sorozatgyilkosság hat halálos áldozatára is.

 

A roma fiatalokból álló európai szervezet magyarországi tagjai kettős gyásznapnak nevezve augusztus 2-át, emlékezettek: a roma holokauszt nemzetközi emléknapjára időzítve, augusztus 2-án, éppen öt évvel ezelőtt lőtték agyon kislétai otthonában álmában a 45 éves Balogh Máriát, és sebesítették meg az akkor 13 éves kislányát szélsőséges nézeteket valló sorozatgyilkosok.

 

Közleményükben aláhúzták: nem kívánnak párhuzamot vonni az éppen 70 évvel ezelőtt, a birkenaui lágerben és a vészkorszakban elpusztított cigányok ellen elkövetett embertelen cselekedetekkel, de fontosnak tartják kihangsúlyozni, hogy a II. világháború idején eluralkodott szélsőjobboldali nézetek alapján, faji indíttatásból, előre megtervezett és végrehajtott módon, a vészkorszak után éppen 65 évvel hajtottak végre szélsőjobboldali nézeteket valló emberek Molotov-koktélos és fegyveres támadásokat.

 

„Kettős gyász és kettős évforduló lett augusztus másodika a cigányság történelmében, ezért kötelességünk fejet hajtani a lágerekben és koncentrációs táborokban, valamint otthonaikban meggyilkoltak emléke előtt” – fogalmaztak, hozzátéve, „a sorozatgyilkosság mind a hat áldozatát a cigányság mártírjainak, véráldozatainak kell tekinteni”.

 

A Dik I Na bistar európai jelszóval zajló eseményre a magyar delegáció szerda reggel indul útnak a budapesti Hősök teréről. Európa legnagyobb ifjúsági roma holokauszt megemlékezés-sorozatának magyarországi résztvevőire Székely János esztergom-budapesti segédpüspök kéri Isten áldását, a delegációnak pedig Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítván elnöke kíván majd jó utat.

 

Az ezer európai cigány fiatal a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, augusztus 2-án a birkenaui lágerben lévő roma holokauszt emlékmű előtt koszorúzással emlékezik a vészkorszakban ipari módszerekkel elpusztított embertársainkra a roma népirtás 70. évfordulója alkalmából. A delegáció augusztus 4-én érkezik vissza Magyarországra.

 

Hidvégi-B. Attila

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt