2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigány nyelvű gyászmisével emlékeznek a roma holokauszt áldozataira Albertirsán
2014. 07. 21. 00:00

A roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából cigány nyelven celebrált gyászmisével emlékeznek a vészkorszak áldozataira augusztus 2-án az albertirsai a római katolikus templomban.

Az augusztus 2-án 14 órakor kezdődő misét Balázs József cigány származású plébános celebrálja és közreműködnek a Szendrőládról érkező cigány énekkar tagjai is.

 

A roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából szervezett főhajtáson beszédet mond Fazekas László, Albertirsa polgármestere, Rostás-Farkas György József Attila-díjas író, és Kamarás István történész-politológus, a rendezvényen nyitóbeszédet Kiszely Mihály albertirsai plébános mond.

 

A cigány nyelvű gyászmisét a Mária Rádió élőben közvetíti, amelyet az interneten is követhetnek http://www.mariaradio.hu/ oldalon.


mise


 

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának 1972-es határozata alapján augusztus 2-a a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. 1944. augusztus 3-ára virradó éjjel számolták fel a nácik az auschwitz-birkenaui lágerben kialakított cigány családi tábort. Közel háromezer férfit, nőt és gyermeket pusztítottak el a gázkamrákban. Velük együtt ezen a napon a II. világháború alatt Európa-szerte tízezrével meggyilkolt szintikre és romákra is emlékeznek.

 

meghívó