HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ezer európai roma fiatal emlékezik a roma holokausztra Auschwitz-Birkenauban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Július 16    Forrás: RomNet-HBA


Ez a cikk archív

„A jövő főhajtása a múlt előtt, példát mutatva a jelennek is” mottóval Európa 20 országából 1000 roma és nem roma fiatal tematikus konferenciákkal, koncertekkel, majd a roma holokauszt nemzetközi emléknapján a birkenaui lágerben lévő emlékmű előtti koszorúzással emlékeznek a vészkorszakban ipari módszerekkel elpusztított embertársainkra a roma népirtás 70. évfordulója alkalmából.

Hirdetmény

A Budapestről irányított Phiren Amenca (Járj velünk!) Nemzetközi Hálózat és a ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat szervezésében megvalósuló program Európa legnagyobb ifjúsági roma holokauszt rendezvénye lesz. A Krakkóban és Auschwitzban 2014. július 30. és augusztus 4. között megrendezésre kerülő  eseményen tematikus konferenciákkal, koncertekkel, majd a roma holokauszt nemzetközi emléknapján a birkenaui lágerben lévő emlékmű előtti koszorúzással emlékezik az Európa 20 országából érkezett 1000 roma és nem roma fiatal, akik mintegy 50 roma és nem roma civil szervezetet képviselnek. Magyarországról két külön autóbusszal az ország különböző részeiről, Szabolcs, Zala, Somogy, Nógrád, Békés, Szolnok, Bács-Kiskun, Baranya, Borsod és Hajdú-Bihar megyéből 100 tanuló és a civil közéletben aktív szerepet vállaló fiatal vesz részt a rendezvénysorozaton.

 

A július 30-án Krakkóban kezdődő rendezvénysorozatot megelőzően a hazai csoport egy kétnapos felkészítő-tréningen vesz majd részt Budapesten. A csoporttal együtt részt vesz a megemlékezés-sorozaton két Magyarországon élő roma származású Holokauszt-túlélő, akik a birkenaui lágerben raboskodtak a második világháború idején. Ők a csoporttal együtt utaznak és az előkészítőn is részt vesznek, beszélgetve a 100 magyarországi főként középiskolásokból álló fiatalokkal.

 

Az európai roma szervezetek a megemlékezésről kiadott, a RomNethez is eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak: „Mi, fiatalok, az új generáció, a roma értelmiség képviselői méltó módon kívánunk emlékezni a vészkorszakban ipari módszerekkel, elpusztított embertársainkra. Szervezetünk az európai fiatalok egységes kiállásával demonstrálja, hogy van, és lehet közös ügy, és az új generáció, a fiatal értelmiség is meg tudja mutatni független, önálló és valós arcát, fejet hajtva a múlt előtt, képviselve a jelent és a jövőt.

 

A tájékoztatás szerint a megemlékezésen és a konferencia-sorozaton olyan középiskolások és felsőoktatási hallgatók vesznek részt, akik hazatérve saját közösségeikben megosztják tapasztalataikat, elmesélik élményeiket, csökkentve a rasszizmust, az antiszemitizmust, küzdve ezzel is a szélsőségek erősödése ellen.

 

Herfort Marietta, és Jonathan Mack, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat és a ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat korrdinátorai azt írták: “Kiállásunkkal példát akarunk mutatni a jelennek, hogy egy erős identitáson alapuló jövőt építhessünk, ahol az emberi értékek és valós cselekedetek számítanak”.

 

A program szerint a magyarországi delegáció július 30-án reggel indul Budapestről, a hivatalos rendezvény megnyitóra még aznap, 17 órakor kerül sor Krakkóban.  A budapesti székhelyű Phiren Amenca szervezésében megvalósuló programsorozat keretében a 20 országból érkező résztvevők részére július 31-én és augusztus 1-jén szakértők és aktivisták több mint 40 workshopot és előadást fognak tartani a roma népirtás, a holokauszt, az emberi jogok oktatásával és aktivizmussal kapcsolatban a Krakkói Pedagógiai Egyetem épületében, valamint Krakkó belvárosának közterein. A rendezvény-sorozat keretében egy külön konferencia megrendezésére is sor kerül, ahol 70 szakértő, érintett, döntéshozó, roma és nem roma ifjúsági szervezeti tag számára kínál lehetőséget a holokauszt emléknapok stratégiájának megvitatására, különböző megközelítések és oktatási anyagok ismertetésére, valamint jól működő gyakorlatok és oktatási eszközök bemutatására. A rendezvényen részt vesznek és felszólalnak az Európa Tanács és az Európai Bizottság magas rangú képviselői, az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnöke videóüzenetben köszönti majd a konferencia résztvevőit.

 

A megemlékezés-sorozat legfőbb eseménye a roma holokauszt nemzetközi emléknapján augusztus 2-án az egykori birkenaui lágerben, a volt cigány barakk területén lévő roma holokauszt emlékműve előtti főhajtás. A központi megemlékezés délben kezdődik, amelyet a ternYpe International Roma Youth Network a Német Szintik és Romák Központi Tanácsával közösen szervez.

 

A Phiren Amenca Nemzetközi Szervezet és a ternYpe – International Roma Youth Network már 5. alkalommal szervez hasonló tematikájú megemlékezés-sorozatot Karkkóban és Auschwitzban a roma holokauszt nemzetközi emléknapjához kapcsolódóan. A múlt évben, mint arról a RomNet is beszámolt, 500 roma fiatal vett részt Európa különböző országaiból a rendezvényen.(http://www.romnet.hu/hirek/2013/08/01/felezernyi_europai_roma_fiatal_emlekezik_a_roma_holokausztra_auschwitzban)

 

ternype-.birkenau

 

A Phiren Amenca nemzetközi ifjúsági szervezet és a ternYpe Nemzetközi Hálózat koordinálásában idén áprilisban 30 magyarországi roma középiskolás csatlakozhatott a Nemzetközi Élet Menete (March of the Living) eseményhez, hogy emlékezzenek és emlékeztessenek a vészkorszak mintegy félmillió cigány áldozatára is, felhívva a figyelmet arra, hogy a roma holokauszt hivatalos elismerése még mindig hiányos, illetve nagyban korlátozott, különösen az európai fiatalok körében.

 

auschwitzban

 

Az idei rendezvény-sorozat része lesz a Nemzetközi Roma Kulturális Fesztivál sorozatának is, ennek keretében július 31-én és augusztus 1-én késő délutántól Európa 12 országából érkező együttesek koncerteznek, emellett modern roma művészeti, valamint tradicionális karavánok és műtárgyak kiállítására is sor kerül.

 

Dik-Ina

 

A roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából a Phiren Amenca és a ternYpe Nemzetközi Ifjúsági Hálózat szervezett megemlékezés-sorozat az Európa Tanács, az International Holocaust Remembrance Alliance, az Európa a Polgárokért Program, az Európai Bizottság és a lengyel kormány támogatásával valósul meg. A rendezvény médiapartnere a RomNet Média Alapítvány.

 

RomNet/HBA

 

Kapcsolódó anyagok: 

 

Félezernyi európai roma fiatal emlékezik a roma holokausztra Auschwitzban

http://www.romnet.hu/hirek/2013/08/01/felezernyi_europai_roma_fiatal_emlekezik_a_roma_holokausztra_auschwitzban

A magyar és a cigány zászló mögött vonult Auschwitzból Birkenauba az Élet Menete

 

http://www.romnet.hu/hirek/2014/04/30/a_magyar_es_a_cigany_zaszlo_mogott_vonult_auschwitzbol_birkenauba_az_elet_menete

 

Újraéled a náci szellemiség? Konferencia a cigány holokausztról a roma ellenállás napján

http://www.romnet.hu/hirek/2014/05/17/ujraeled_a_naci_szellemiseg_konferencia_a_cigany_holokausztrol_a_roma_ellenallas_napjan

 

Képgaléria az Élet menete rendezvényről:

http://www.romnet.hu/galeriak/2014/04/30/a_magyar_es_a_cigany_zaszlo_mogott_vonult_auschwitzbol_birkenauba_az_elet_menete

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

  • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt