2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Forgács: Az álszentséggel szembesíteni kell a baloldalt
2014. 07. 09. 00:00

Álszent módon viselkedtek a balliberálisok eddig cigányügyben Forgács István szerint. A romaügyi szakértő a miskolci Pásztor-ügyben adott interjút a Lánchíd Rádiónak.

Nem gondolja rasszistának Pásztor Albert elhíresült kijelentéseit Forgács István romaügyi szakértő. Forgács úgy látja, hogy azok a mondatok egy adott helyzetre adott diagnózisként értékelhetők, ami valószínűleg lefedte a valóságot. „Nem az ő személye az érdekes ebben az ügyben, hanem az a politikai közeg, ami körbeveszi őt ebben a pillanatban és a baloldalon tapasztalható teljes tanácstalansága” – mondta a szakértő.

 

Forgács: Az álszentséggel szembesíteni kell a baloldalt " class="splashimage" />

 

 

Arról, hogy az a Gyurcsány Ferenc, akinek miniszterelnökként még „hányingere” volt Pásztor kijelentésétől, most pedig viszont helyette magyarázkodik, Forgács úgy nyilatkozott: egy olyan városban, mint Miskolc, egyszerűen megbukik a balliberális oldal azon furcsa elmélete, hogy a cigányokról beszélni nem szabad. „Úgy tűnik, hogy sokan vélik úgy immár a baloldalon is, hogy cigányügyben már nem lehet a politikai korrektség nyelvén beszélni.”

Tudathasadás

 

Forgács felidézte Gyurcsány Ferenc avasi kirándulása kapcsán tett mondatait is. A DK-elnök akkor ugyanis arról beszélt, hogy a cigány embereknek is el kell menniük dolgozni. „Ott tartunk, hogy a baloldalon is végre kimondják azokat a dolgokat, amiket eddig a jobboldalon mondtak ki, történetesen azért, mert a baloldali szavazók semmiben sem különböznek a cigánykérdés megítélésében, mint a jobboldali szavazók, csak eddig a baloldali értelmiség úgy vélte, hogy a realitás talaján állva nem szabad ezekről a dolgokról beszélni” – mondta Forgács. Úgy látja, hogy ez az értelmiség eddigi álszent viselkedése miatt most kétfelé szakad. Az egyik úgy látja, hogy ideje szakítani az álságos magatartással, a másik pedig továbbra is kitart az ideológiája mellett.

 

Forgács szerint ez a miskolci eset azt hozza majd magával, hogy az ország számos más településén is kimondják majd ezeket a gondolatokat, csak szerinte az eddig mutatott „álságos hozzáállást” kell végre odébb tenni, hogy végre lehessen a problémákról értelmesen beszélni, ez jelenleg tudathasadásos állapotot idéz elő. Álszentnek tartja Forgács azt is, hogy Pásztor Albert jelölése és támogatása kapcsán azok a jogvédők nem tiltakoznak, akik korábban hangosan tiltakoztak egy gyulai bírónő ítéletének indoklása kapcsán. „Ha a jobboldali újságírója fogalmaz meg hasonlókat, akkor még tüntetést is szerveznek a baloldalon, most nem látom, hogy ez bekövetkezne” – mondta. Az álszentség itt van, ezzel pedig szembesíteni kell a baloldalt – fogalmazott. Forgács felvetette, hogy lehet, hogy az ehhez hasonló esetekben a baloldal ketté fog szakadni, de ezt egyáltalán nem fogja bánni.

 

Feláldozta elveit az MSZP és a DK

 

A Magyar Nemzet pénteki számában arról írt, az MSZP és a DK feláldozta a rasszizmust, kirekesztést eddig kategorikusan elutasító elveit az önkormányzati választás oltárán. A Párbeszéd Magyarországért elnöksége viszont jelezte: nem támogatják az egykori rendőrkapitány jelölését, az eset kapcsán pedigotthagyta a DK-t Hell Nagy István közíró.

Pásztor Albert egyébként egész pontosan így fogalmazott azon az ominózus 2009-es sajtótájékoztatón: „nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek”. Sőt, a TV2 akkori híradójának tanúsága szerint azt is kijelentette, hogy „kisebbségi nemzettársainkkal nem megy az egymás mellett élés. Ennyi. Ennyi. Semmi több. Lehet ezt kibontogatni meg ragozgatni, e mögött ennyi van, és nem több, és nem más.” Ezt követően az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére Bencze József azonnali vizsgálatot rendelt el, amelynek idejére átvezényelte a főrendőrt a megyei főkapitányságra. Később Draskovics Tibor visszahelyezte.