2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Változik a szabályozás: a kisebbségek választását és jogait érinti
2014. 07. 02. 00:00

Több ponton is módosult a nemzetiségek életét, választását és jogait befolyásoló törvény. A változtatás a magyarországi nemzetiségek javaslatára történt, melyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

Az egyik változás szerint a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények vezetői nemzetiségi önkormányzati vezetők is lehetnek. Ez a szabály az idei általános nemzetiségi önkormányzati választások napján lép hatályba. Ennek gyakorlati oka volt, mivel sok településen a nemzetiségek képviselői azon nemzetiségi oktatási és nevelési intézmények vezetői, amelyek helyben végzik a tevékenységüket. Ha azonban kizárnák őket a nemzetiségi önkormányzatokból, akkor azzal „kissé lefejeznék” a nemzetiségeket és azok értelmiségét – állapította meg Ritter Imre, a német nemzetiség parlamenti szószólója a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Hozzátette: ezzel kapcsolatban bármilyen anyagi vagy egyéb visszaélés lehetősége fel sem merülhet.


A másik változás a nemzetiségi regisztrációval kapcsolatos. A nemzetiségi választópolgárokról szóló adatszolgáltatásra a jelenlegi kettő helyett, ezen túl háromszor lesz lehetőség. Ezen módosítások a törvénymódosítás kihirdetésének másnapján léptek hatályba, így az idei nemzetiségi önkormányzati választásokon már alkalmazni kell azokat. Ezzel kapcsolatban Ritter Imre kifejtette: az április 6-i választásokon az Országos Választási Bizottság szűkítően értelmezte a rendelkezéseket, így összesen egyszer kaptak teljes névszerinti listát, azt is a regisztráció közben, így nem lehetett tudni, hogy kik regisztráltak, tulajdonképpen kik a szavazóik. Az eredeti javaslat szerint háromnaponta kaptak volna teljes névsort, így egy kompromisszumos megoldást született, amely azonban megfelel az igényeknek – húzta alá.

A törvénycsomag azt is tartalmazza – folytatta, hogy a választás kitűzése napján a jelöléshez teljes regisztrációs névsort kapnak majd a nemzetiségi jelöltek. A következő két alkalom estén viszont azon személyeket már nem adják ki, akik kérték, hogy nevüket kampánycélja ne használják fel – magyarázta a német nemzetiség parlamenti szószólója.

A módosítással ezeken felül a határon túli magyar lakcímmel nem rendelkező állampolgárok regisztrációjában alkalmazott kivételek ki lettek terjesztve a határon belüli nemzetiségekre is. A hibák miatti elutasító határozatok száma a tizedére csökken ezután, ami mérsékli a választási irodák munkáját is – állapította meg Ritter Imre a 180 percben.