HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Osztolykán Ágnes, mint lehetséges főpolgármester-jelölt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Július 02    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Szokatlan, sőt a magyar politikában egyenesen felforgatónak számító lépésre szánhatja el magát a Lehet Más a Politika: a fővárost aktuálisan vezető középkorú férfi ellen nem egy másik középkorú férfit küldenének harcba, hanem egy roma nőt.

Hirdetmény
A rendszerváltozás óta mindössze háromszor fordult elő, hogy egy parlamenti párt nőt jelöljön főpolgármesternek, kettő még 1990-ben, az utolsó ilyen eset meg 12 éve történt. Magyarország 346 városából pedig mindössze egy van, melynek vezetője magát cigánynak vallja.

 

Osztolykán Ágnes 39 éves pedagógus, oktatáspolitikus, volt parlamenti képviselő lehet az LMP főpolgármester-jelöltje. Osztolykán idén januárban jelentette be, hogy korábbi döntésének megfelelően nem kíván újra országgyűlési képviselő lenni – már csak azért sem, mert hogy a párton belül a befutó listás helyekért vívott harcba sem akart beszállni. Oktatáspolitikai szakértőként azonban tovább dolgozott az LMP-ben, és párton belül már hónapokkal korábban felmerült a neve, mint lehetséges főpolgármester-jelölt. A küldöttek a július 20-án esedékes budapesti kongresszuson hoznak döntést, több forrásunk szerint is Osztolykán a legesélyesebb.

 

4O5A9302

 

A Szabolcsi-Szatmár-Bereg megyei Csengerből, gyári munkás családból származó Osztolykán politikai karrierje előtt egy VIII. kerületi roma fiatalokkal foglalkozó intézményben tanított, a Soros Alapítványnál vezetett roma oktatási és jogvédő programokat, a földművelésügyi minisztériumban volt roma referens, 2002 és 2007 között pedig a Roma Integráció Évtizede Program szervezésében vett részt (részletesebb életrajza itt olvasható). 2010-ben budapesti listáról nyert mandátumot az LMP színeiben, az oktatási bizottság alelnökeként dolgozott. 2012 őszétől a pártszakadás időszakában pár hónapig frakcióvezetó-helyettes is volt, 2013 őszétől a ciklus végéig pedig a parlament egyik jegyzője lett – ez a legmagasabb parlamenti tisztség, amit roma politikus Magyarországon valaha betöltött.

 

2011-ben Hillary Clintontól vehette át a Bátor Nők Nemzetközi Díjat a roma integrációban játszott szerepéért.

 

1024px-2011 International Women of Courage Awards 2011-03-08

 

A párt társelnökei, Schiffer András és Szél Bernadett az Indexnek a jelölési folyamatra hivatkozva nem kívántak Osztolykán esetleges jelöltségéről nyilatkozni, azt viszont mindketten megerősítették, hogy ők maguk ezt a feladatot nem ambicionálják. Vida Attila választmányi titkár elismerte, valóban forog Osztolykán Ágnes neve, szerinte akár ő is potenciális, jó jelölt lehet, de „ebben a pártban" meglepetés is születhet. Vida elmondta, a korábbi kongresszusi határozatokat ismerve annak gyakorlatilag semmi esélye, hogy az LMP a többi baloldali párttal valamiféle együttműködésben, ne pedig önállóan indítson jelölteket az önkormányzati választáson. Pedig április végén az LMP még egy olyan ajánlatot is kapott a szocialistáktól, hogy ők állnának be Budapesten Schifferék jelöltje mögé – az ökopárt ezt a kezdeményezést is visszautasította.

 

Ha Osztolykánt valóban megszavazza az LMP kongresszusa, 1989 óta ez lenne csupán a negyedik alkalom, hogy egy parlamenti párt nőt jelöljön főpolgármesternek.

 

990-ben az MDF Barsyné Pataki Etelkát, a Fidesz pedig Ungár Klárát jelölte, akkoriban még a Fővárosi Közgyűlés választott. Ezt követően az elmúlt huszonnégy évben azonban csak egyszer, 2002-ben fordult elő hasonló. Akkor az MSZP a teljesen esélytelen Gy. Németh Erzsébet jelölése mellett döntött. Túl sok nő a 2014-es mezőnyben sem várható. A Fidesz Tarlós Istvánt indítja, a Jobbikban Volner Jánost emlegetik, a baloldal pártjai pedig – akik Miskolcon állítólag már meg tudtak állapodni a cigányozó kijelentésével korábban botrányt kavaró volt rendőrkapitányról, de Budapesten még nincs egyezség – forrásaink szerint egyelőre biztosan nem egy női jelöltben gondolkoznak.

 

Olyan város pedig Magyarországon, melyet jelenleg cigány polgármester vezet, csak egy van a 346-ból, Ács. A települést irányító Lakatos Bélával korábban interjút is készítettünk.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestertCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt