HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Zsigó Jenőé a Günter Grass alapítványának díja

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Június 13    Forrás: stop.hu


Ez a cikk archív

Zsigó Jenő emberi jogi aktivista, a Magyarországi Roma Parlament civil szervezet és a Cigány Ház - Romano Kher kulturális központ alapítója kapja Günter Grass irodalmi Nobel-díjas német író, festő és grafikus roma kultúrát támogató alapítványának díját.

Hirdetmény

Günter Grass titkárságának csütörtöki közleménye szerint az Alapítvány a roma nép javára Zsigó Jenő munkásságát ismeri el a 15 ezer euróval járó Otto Pankok-díjjal. 
Kiemelték, hogy Zsigó Jenő a nyolcvanas évek óta "a magyarországi romák politikai és kulturális ügyeinek független és elkötelezett szószólója". Zsigó Jenő vezetésével a Cigány Ház - Romano Kher Európa legnagyobb roma kortárs művészeti gyűjteményét állította össze - tették hozzá.

 
A díjazott a Magyarországi Roma Parlament megalapításával egy olyan független szervezetet hozott létre, amely a budapesti és az egész magyarországi roma közösség kulturális központjává fejlődött, és számos roma értelmiséginek és csoportnak biztosított helyiségeket és infrastruktúrát - áll a közleményben, amely szerint a civil szervezet fennmaradása 2010 óta veszélyben van, részben politikai, részben pénzügyi okok miatt.

 

zsigó

 

Az elismerést Günter Grass adja át Zsigó Jenőnek június 22-én a lübecki városházán. A díjazottat méltatja Moritz Pankok, a berlini Kai Diekhas roma művészeti galéria vezetője, a díj névadójának unokaöccse.

 

Az Alapítvány a roma nép javára 5 ezer eurós támogatói díját Junghaus Tímea roma származású magyar művészettörténész és a közreműködésével alapított budapesti Gallery8 kortárs roma művészeti galéria kapja.

 

Zsigó Jenő roma származású szociológus, népművelő, szerkesztő és emberi jogi aktivista, 1952-ben született.

 

Otto Pankok 20. századi német festő, grafikus és szobrász, a német expresszionizmus neves alakja. A düsseldorfi művészeti akadémián Günter Grass mestere volt, aki 1997-ben alapította meg a róla elnevezett díjat.

 

MTIHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt