HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Snétberger Ferenc: zenemű a roma holokausztról

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Június 10    Forrás: mixonline.hu


Ez a cikk archív

For my People, azaz Népemnek címmel írt szenvedélyes zeneművet Snétberger Ferenc. A roma hagyományok érzelmes zenéje által ihletett, három tételes, a holokauszt roma és szinti nemzetiségű áldozatainak emlékére született alkotását június 13-án mutatja be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Ez lesz a Budapesti Nyári Fesztivál nyitó előadása. Erről kérdeztük világhírű gitárművészünket.

Hirdetmény
Hogyan született a For my People?


Korábban nem nagyon beszéltek a roma holokausztról. Ez is eszembe jutott, amikor egy izraeli barátom, szintlén gitáros és zeneszerző megkérdezte tőlem, miért nem írok már én is egy darabot a népemnek? Ez a kérdés akkor nekem nagyon furcsa volt, de azért hetekig gondolkoztam rajta. Idővel el is feledkeztem az egészről, majd újra eszembe jutott és erősödött bennem az elhatározás, hogy meg kell írnom ezt a zeneművet. Azután már csak azzal foglalkoztam, hogyan lehet lehet visszaadni zenében a holokauszt áldozatainak szenvedését. Zenével kifejezni a holokauszt borzalmait. Igyekeztem valami nagyon egyszerűt létrehozni, amely összefogja a zsidók, a romák, a szintik szenvedéseit. 


Mit kell tudnunk a szintikről?


Nyugat-Európában élő romák. Ugyanolyanok, mint akik Magyarországon élnek és többnyire ők is zenével foglalkoznak. Apai ágon én is szinti vagyok, az ő szülei Ausztriából jöttek át Magyarországra. Visszatérve előző kérdésére a For my People első tételének fő témája régre nyúlik vissza, még a nagymamám énekelte gyerekkoromban. Ezt hangszerelte meg olyan szépen Szakcsi-Lakatos Béla. Tényleg jellemző a roma kultúrára, hogy improvizatív jellegű, ha minden este eljátszanánk, minden este más lenne. Egyébként születtek már zeneművek a roma holokausztról, de talán nem annyira ismertek. Németországban egy kelet-európai zenészekből álló zenekarnak van egy ilyen műve, de holland szintó is írt már zenedarabot a témában. 


snétberger
Kikkel lép színpadra a Margitszigeten?

A koncert első felében a Keller András vezette Concerto Budapest zenekarral. A második részben olyan zenészekkel, akik ugyancsak otthon vannak különböző zenei műfajokban, melyek alapja a klasszikus zene és a jazz. És persze fellépnek a Snétberger Zenei tehetség Központ új nemzedéke is. Sokan jöttek vidékről és nagy élmény volt nekik, hogy néhány hónap múlva már a Zeneakadémián koncertezhettek. A margitszigeti műsor második részében több gyerek is fellép majd, lesznek nagy meglepetések, köztük egy tizenhárom éves, fantasztikusan tehetséges gyerek is. 

S miként került képbe Michel Godard tubaművész?


Káprázatos zenész, több fesztiválon találkoztam már vele, jó barátságban vagyunk, de még sosem játszottunk együtt. Mindig csak mondogattuk, milyen jó lenne együtt színpadra lépni. Nagyon tud improvizálni, szerintem nincs még a világon egy ilyen tuba művész. És kiválóan játszik szerpenten is. Izgalmas koncert lesz, már nagyon várom. 


Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt