2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Snétberger Ferenc: zenemű a roma holokausztról
2014. 06. 10. 00:00

For my People, azaz Népemnek címmel írt zeneművet Snétberger Ferenc. A holokauszt roma áldozatainak emlékére született alkotását június 13-án mutatja be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Hogyan született a For my People?


Korábban nem nagyon beszéltek a roma holokausztról. Ez is eszembe jutott, amikor egy izraeli barátom, szintlén gitáros és zeneszerző megkérdezte tőlem, miért nem írok már én is egy darabot a népemnek? Ez a kérdés akkor nekem nagyon furcsa volt, de azért hetekig gondolkoztam rajta. Idővel el is feledkeztem az egészről, majd újra eszembe jutott és erősödött bennem az elhatározás, hogy meg kell írnom ezt a zeneművet. Azután már csak azzal foglalkoztam, hogyan lehet lehet visszaadni zenében a holokauszt áldozatainak szenvedését. Zenével kifejezni a holokauszt borzalmait. Igyekeztem valami nagyon egyszerűt létrehozni, amely összefogja a zsidók, a romák, a szintik szenvedéseit. 


Mit kell tudnunk a szintikről?


Nyugat-Európában élő romák. Ugyanolyanok, mint akik Magyarországon élnek és többnyire ők is zenével foglalkoznak. Apai ágon én is szinti vagyok, az ő szülei Ausztriából jöttek át Magyarországra. Visszatérve előző kérdésére a For my People első tételének fő témája régre nyúlik vissza, még a nagymamám énekelte gyerekkoromban. Ezt hangszerelte meg olyan szépen Szakcsi-Lakatos Béla. Tényleg jellemző a roma kultúrára, hogy improvizatív jellegű, ha minden este eljátszanánk, minden este más lenne. Egyébként születtek már zeneművek a roma holokausztról, de talán nem annyira ismertek. Németországban egy kelet-európai zenészekből álló zenekarnak van egy ilyen műve, de holland szintó is írt már zenedarabot a témában. 


snétberger
Kikkel lép színpadra a Margitszigeten?

A koncert első felében a Keller András vezette Concerto Budapest zenekarral. A második részben olyan zenészekkel, akik ugyancsak otthon vannak különböző zenei műfajokban, melyek alapja a klasszikus zene és a jazz. És persze fellépnek a Snétberger Zenei tehetség Központ új nemzedéke is. Sokan jöttek vidékről és nagy élmény volt nekik, hogy néhány hónap múlva már a Zeneakadémián koncertezhettek. A margitszigeti műsor második részében több gyerek is fellép majd, lesznek nagy meglepetések, köztük egy tizenhárom éves, fantasztikusan tehetséges gyerek is. 

S miként került képbe Michel Godard tubaművész?


Káprázatos zenész, több fesztiválon találkoztam már vele, jó barátságban vagyunk, de még sosem játszottunk együtt. Mindig csak mondogattuk, milyen jó lenne együtt színpadra lépni. Nagyon tud improvizálni, szerintem nincs még a világon egy ilyen tuba művész. És kiválóan játszik szerpenten is. Izgalmas koncert lesz, már nagyon várom.