HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nincs újabb 15 éve az országnak cigányügyben – szakértő mondja

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Forgács István
2014 Június 06    Forrás: hirado.hu


Ez a cikk archív

Sokaknak még mindig a cigányügy megközelítésével van az elsődleges problémájuk, szavakon, elveken, ideológiákon lovagolunk, ahelyett, hogy egyébként a gyakorlati problémákkal néznénk szembe – fogalmazott Forgács István, független romaügyi szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hangsúlyozva, szándékosan használja a cigány szót a roma helyett. Kijelentette azt is: Magyarországnak nincs újabb 15-20 éve arra, hogy „továbbra is távolról, fotelból nézze” a helyzetet.

Hirdetmény

A cigányügyben sokáig fennálló politikai korrektség után egyfajta paradigmaváltás figyelhető meg, ami akár odáig is eljut, hogy a balliberális oldalon is ki mernek végre mondani olyan dolgokat, amelyek néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlenek lettek volna, a gond azonban az, hogy még mindig távol állunk attól, hogy érdemben beszéljünk a kérdésről – jelentette ki a szakértő a napokban megjelent írásával kapcsolatban. Hangsúlyozta: a gyakorlat azt igazolja, hogy bárhol, ahol lehet a cigányügyről beszélgetni, „kidagadó erek és mindenféle túlzott politikai korrektség nélkül”, akkor van arra mód, hogy bárki bármilyen megközelítéssel is fog hozzá, megértse a másikat és végre a valós problémákról beszéljünk.


 

Hallgassa meg!

 

http://httphu.tdf-cdn.com/4638/_demand/00768168_6332443.mp3


Mindenki tudja, mik a valós állapotok, de mindenki fél: ha elismerné, hogy a másik oldalnak is igaza van, azzal a saját érdekeit csorbítaná – mondta.

 

Beszélni kell róla

 

Kijelentette: beszélni kell arról, hogy az oktatás érték, de ahhoz minden embernek, a cigány és a nem cigány közösségekben egyaránt ugyanúgy kellene hozzáállnia, és beszélni kell akkor is, ha problémák merülnek fel.Én magam látom rengeteg vidéki közösségben, hogy kell az iskolarendőr, mert az iskola nem ugyanaz a közösség, nem ugyanaz az intézmény, mint aminek a helyiek 20-25 évvel ezelőtt kezelték – fogalmazott. Kell a közmunka is, mert egyébként nagyon sok cigány ember olyan alacsony iskolai végzettséggel rendelkezik, hogy a közmunka az egyetlen, amivel legalább helyben valamilyen értékteremtő munkához juthat  – jegyezte meg.

Forgács István úgy folytatta: beszélni kell arról is, mi gátolta cigányügyben az előrejutást, beszélni kell a hozzá nem értő helyi cigány vezetőkről, a "sok esetben a legalábbis megkérdőjelezhető háttérrel rendelkező" helyi közösségi vezetőkről, az uzsoráról, a családon belüli erőszakról.

A társadalom 60-70 százaléka tudna erről bárhol bármikor beszélni, de van egy olyan balliberális közeg, amelyik nem engedi, hogy ezek a dolgok ennyire egyszerűen, és ennyire racionálisan meg legyenek vitatva. Márpedig Magyarországnak nincs még 15-20 éve arra, hogy ezeket a dolgokat továbbra is távolról, a fotelből nézegessük – fogalmazott. El kell menni Borsodba, egy kis faluba, és másfél nap alatt kiderül, mi a valós probléma. Ott pedig tegyük fel a kérdést: miért gyenge minőségű az oktatás az iskolában. Milyen belső viszonyok jellemzik a helyi cigány közösséget, van-e uzsora, van-e családon belüli erőszak, milyen a polgármester hozzáállása, milyen az infrastrukturális viszonyok – sorolta.Kategorikus és azonnali változás

Forgács István kijelentette: a következő 10-15 évben szükség lenne legalább 150-200 felkészült, diplomás, több nyelven beszélő cigány szakemberre, aki egyszerre politikus, szakpolitikus, közösségi vezető, és le tudja váltani azokat a cigány vezetőket, helyi cigány politikusokat, akiket az elmúlt 25 év politikája használt. Ők nem csak arra lennének alkalmasak, hogy a helyi közösségekbe elvigyék a változást, hanem arra is, hogy a többségi társadalommal elhitessék: nem veszett el minden. Ehhez azonban kategorikus és azonnali változásra van szükség.

A kérdésre, hogy megvannak-e ezek az emberek, úgy válaszolt: nagyon sokan vannak, akik végig mernék vinni a paradigmaváltást. Sokan mondják négyszemközt, hogy beszélni kell a cigány családok, közösségek egyéni felelősségéről, széles körben azonban ez nehezen jön elő – tette hozzá.

Egészen komoly megközelítésbeli problémákon kellene átlépni, hogy valamerre mozduljunk. A képlet egyszerű, a többségi társadalom jól látja, mire lenne szükség – jelentette ki Forgács István a Kossuth Rádiónak adott interjúban.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt