2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Beke Farkas Nándort választották a 100 Tagú Cigányzenekar elnökének
2014. 05. 17. 00:00

Beke Farkas Nándor korábbi főtitkárt választották a hivatalosan is Hungarikummá nyilvánított 100 Tagú Cigányzenekar elnökévé.

Buffó Rigó Sándort, a 100 Tagú Cigányzenekar elnökét, prímását, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének polgári tagozatával kitüntetett zenészt, aki 2014. április 27-én hunyt el, végső nyughelyére május 5-én a budapesti Kozma utcai Új köztemetőben muzsikaszó mellett zenészek, tisztelők és rokonok százai kísértében helyezték el. Buffó Rigó Sándor 1992-től volt a 100 Tagú Cigányzenekar prímása, 1997-től művészeti vezetője, 2005-től lett halála napjáig az együttes elnöke.

 

Beke Nándi

 

Beke Farkas Nándor, aki 1958. április 16-án született, és már hatéves korában kezdett el muzsikálni a XIII. Kerületi Fürst Sándor Zeneiskolában. Több kerületi és budapesti versenyt megnyert. Később az Országos Szórakoztató Zenei Központ stúdiójában folytatta a zenei tanulmányait, ahol a sikeres vizsga után hivatásos előadóművész engedélyt kapott. Tanuló éveit édesapja zenekarában töltötte. Közben befejezte gimnáziumi tanulmányait is. Az addig eltelt tanuló évek során a szakma fortélyaira, a legkiválóbb mesterek tanították: Kozák Gábor, József-Járóka Sándor, Égerland István. A legtöbbet Krajcár Bártvai Gyulától, mesterétől tanulta, aki a kor egyik legjobb tercprímása volt. A szórakoztatóiparban, 1972-ben kezdett muzsikálni. Számos itthoni és külföldi reprezentatív étteremben és szállodában játszott. Az ország legjobb prímásaival és zenekari tagokkal játszott együtt (Boross Lajos, Mészáros Tivadar, Lakatos Tóni, Búlhó Rácz Jancsi, ifj. Járóka Sándor, Gabora József-Miskó Jónás Lajos).

 

Beke Farkas Nándor 29 évez ezelőtt, Berki László és Mészáros Tivadar, a 100 Tagú Cigányzenekar megalakulásakor hívta a Cigányzenekarba, ahol a II. hegedűszólamban játszott, közben 2001. májustól 2005. novemberig a zenekar koordinátora, majd 2005. decembertől a 100 Tagú Cigányzenekar főtitkára-menedzsere lett. A zenekar irányítása, koncertjeik koordinálása és a szponzorok és fellépési lehetőségeik felkutatása és leszervezése mellett ma is muzsikál is, Õ a zenekar II. hegedűszólamának vezetője.

 

A Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével is kitüntetett művészt a 100 Tagú Cigányzenekar elnöksége a hét közepén választotta egyhangú szavazási eredménye alapján elnökké. A korábbi főtitkári pozíciót megszüntették, így az elnöki feladatok mellett a jövőben a zenekari koordinációs tevékenységet is Beke Farkas Nándor Látja el.

 

Beke Farkas Nándor közlése szerint tovább kívánja folytatni azt a munkát, amit az elmúlt 9 évben Buffó Rigó Sándorral közösen végeztek. Hangsúlyozta, Buffó Rigó Sándor emléke, barátsága, tisztelete, hatalmas szakmai tudása, művészete, tovább él bennünk. Elnökként, legfontosabb feladatának tekinti, hogy tovább segítse a zenekar utánpótlását, hogy a jövőben is a 100 Tagú Cigányzenekarba csak kiváló tehetségű emberek kerüljenek be. Az intenzív próbák és az utánpótlás egyik elengedhetetlen feltétele minden született tehetségük mellett az anyagi háttér megteremtése, biztosítása, mert e nélkül ezek a fiatalok, és a zenekar jelen tagjai is, egzisztenciális nehézségeik okán, elmennek hazánkból más országokba zenélni – tette hozzá, azt hangsúlyozva, a zenekar, és tagjaik is Magyarország hírnevét viszik és öregbítik szerte a világon, immár 28 éve.

 

Csodálatos játékukkal, egyedi csak rájuk jellemző hangzásvilágukkal lenyűgözik közönségük szívét. Közvetítik a legfontosabb emberi értékeket. Ennek okai érzésvilágukban és zenei műveltségükben gyökerezik. A zene egyetemes és univerzális művészet, képes megérinteni az emberek lelkét, függetlenül, attól, hogy melyik országban élnek és milyen nyelven beszélnek - fogalmazott.

 

 A 100 Tagú Cigányzenekar újonnan megválasztott elnöke szerint ennyi érzéssel, ilyen mély átéléssel eljátszani és előadni komoly, illetve népzenei darabokat csak azok tudnak, akik erre születtek és kellő szorgalommal már kisgyermekkoruktól egész életükön át készülnek hívatásukra. A világon egyedül álló ez a formáció: kotta nélkül száz zenész teljes összhangban muzsikál.

 

Beke Frakas Nándor azt mondta, mindezek tudatában és ismeretében szüksége van a zenekarnak anyagi, szponzori segítségre, hogy folyamatosan biztosítva legyen a jelenük és a jövőjük egyaránt, mert meggyőződése, hogy Magyarország minden polgárának közös érdeke, hogy a már világhírű 100 Tagú Cigányzenekar tovább működhessen a gazdasági válság okozta anyagi nehézségek ellenére is.

 

A Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekart 1985. november 2-án alakították meg, akkori hivatalos nevén a "Budapest Cigányzenekar Országos Kulturális Egyesületként", és csak később lett a muzsikusok által "elkeresztelt", és az attól kezdve világhírű 100 Tagú Cigányzenekar. A zenekar megalakulása óta több ezer koncertet adott az ország legkisebb településének kultúrházától a világ számos híres koncertterméig, számot adva a magyar és cigány kultúra és a cigányzenekarra hangszerelt klasszikus zene magas szintű előadásáról.

 

A Magyar Örökség Díjat 2000-ben nyerték el, ugyanebben az évben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is. A 100 Tagú Cigányzenekar fennállása óta 21 CD-t, 5 DVD-lemezt jelentetett meg, ebből 5 platina, 9 aranylemez lett. Számos rádió és TV felvétel készült róluk, több film is például egy road-movie, 2003-ban Monte-Carlo-ban "AVES" címmel. A Magyar Rádió Nívódíját és több hazai és nemzetközi fesztivál szakmai díját nyerték el. A „Nóta Televízió” kívánságműsorának állandó szereplője.

 

A Föld valamennyi kontinensén hatalmas sikert, és Magyarországnak népszerűséget és ismertséget teremtő zenekart idén márciusban márciustól hivatalosan is Hungarikummá minősítették.

 

Nándi-zenekar

 

Hidvégi-B. Attila