HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Caramel félelmei

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 április 24    Forrás: mixonline.hu


Ez a cikk archív

Minél idősebb vagyok, annál fontosabbak számomra a magyar és cigány gyökereim. Ezt is mondta Molnár Ferenc Caramel egyik minapi interjújában. A roma származású popdalnok arról is beszélt, hogy szeptemberben várják első gyermeküket, akinek szép csengésű magyar nevet szeretne, de aggódik, hogy cigány gyökerei miatt hátrányos megkülönböztetés érheti majd a gyerekét.

Hirdetmény
Minél idősebb vagyok, annál fontosabbak számomra a magyar és a cigány gyökereim - mondta Caramel a Szimpatika magazinnak adott interjújában. Elárulta, hogy szeptemberben első gyermeküket várják, és miután úgy gondolja, nem szabad letagadni a gyökereket, mindenképpen egy szép csengésű magyar keresztnévben gondolkoznak. Ugyanakkor attól tart, hogy a cigány gyökerek miatt hátrányos megkülönböztetés éri majd a gyerekét. Mert tisztában van azzal, hogy gyorsan erősödnek a szélsőséges nézetek, az előítéletek és azt is látja, miként gerjesztik ezeket mesterségesen is. Caramelnek nagyon fontos, hogy rendszeresen hazalátogasson és megjegyezte, az emberek el sem tudják képzelni a cigánytelepek nyomorát, reménytelenségét és azt, hogy az ott élők éheznek. Kiderült, ha ő nem lenne és nem engedhetné meg magának, hogy segítse az édesanyját és a rokonait, szerinte éhen halnának. Caramel nem a cigány értelmiség jellegzetes alakja, nem mindegyikük gondolkozik úgy, ahogyan a popénekes, mi több, némelyikük szégyelli, honnan jött. 
Caramel soha nem akart roma sztár lenni, még a cigányzene sem szüremkedett be a dallamvilágába. Fontos azonban, hogy mindennek ellenére és mindezzel együtt ő a romákhoz tartozónak írja le magát, aki imádja romaságát és szeret is közöttük lenni. Akaratereje, s persze, tehetsége okán sokra vitte, elismert, népszerű és hiteles popsztár lett belőle, de máig nem felejti el, hogy gyerekként hat testvérével a hajnal már a kertben találta őket, hogy tíz évesen már kapált a földeken és kukoricát címerezett, nem szégyelli bevallani, hogy nővére kinőtt ruhái jutottak neki. Tizenhat évesen pedig gumigyárban dolgozott, de megfogta a munkát üveggyárban és faipari üzemben is. Huszonhárom  évesen pedig jött a Megasztár, amely megváltoztatta az életét ugyan, de nem engedte, hogy eltüntesse a múltját.
Sokat beszélget a telepeken a roma fiatalokkal, és keserűen tapasztalja, hogy nem érzik, érdemes lenne bármiért is küzdeni, hogy már álmodozni sem mernek, nem is gondolnak arra, hogy elérhetik álmaikat. Tragikusnak tartja, hogy a romáék semminek nem tudnak örülni és hogy a roma közösségek is egyre zárkózottabbak. Persze, hogy szeretne segíteni, sorsokon változtatni, ezért is vállalta a roma jószolgálati nagykövetséget. Meggyőződése, hogy a cigányság számára már az is segítséget jelenthet, hogy igyekszik példaértékű életet élni. Kiugrása, sikere, népszerűsége hitelesítheti a példa-és modellértéket. Miközben nem vállal haknikat, értékzenét hoz, s hogy mennyire nem lett a pénz rabja, rokonszenves módon visszautasította az egyik tehetségkutató verseny zsűritagságát - gesztusát újságcikkek dicsérték -, mert akkoriban éppen a dalfesztivál magyar döntőjében igyekezett a maximumot kihozni magából és ez mindent felülírt. És még valami.
Megsúgta, a koncertezéshez, a lemezkészítéshez ugyan nem szükségeltetik, de arra készül, hogy leérettségizzen végre.


Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

  • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt