2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tiszavasvári: cselekvési terv a romák életkörülményeinek javítására
2014. 04. 16. 00:00

Átfogó cselekvési tervet dolgozott ki a városban élő romák életkörülményeinek javítására és beilleszkedésük segítésére a tiszavasvári önkormányzat - jelentette hétfőn Nyíregyházán.

Fülöp Erik a sajtótájékoztatón elmondta, a tervet még februárban fogadta el a Tisza-parti kisváros jobbikos többségű képviselő-testülete. A kezdeményezés célja elsősorban a 13,5 fél ezer lakosú városban élő 3-4 ezer roma ember beilleszkedésének segítése - mondta. 
    

 

A terv kidolgozásába roma származású konfliktuskezelő-szociológus szakértőt is bevontak annak érdekében, hogy a "többségi társadalom is segítséget nyújtson azoknak a változni akaró és képes cigányembereknek, akik ki szeretnének törni nehéz helyzetükből" - ismertette.
    

 

Az első lépés a romák lakta telepek közterületein szombaton megtartott "Tisztulj telep" szemétszedési akció volt. A felhívás után sokan önerőből rendbe tették a portájukat - mondta Fülöp Erik, hozzátéve, hogy "erőteljes szankciókat" vezetnének be azok ellen, akik nem tartják rendben ingatlanuk környékét.
    

 

A jobbikos polgármester megemlítette, hogy Tiszavasváriban tavaly év végén több mint kétszázan betegedtek meg fertőző májgyulladásban, a járvány egyik kiváltó oka pedig a tisztálkodási és higiénés feltételek hiánya volt. Ha a magánlakásokat felszólítás ellenére sem tartják tisztán, akkor akár a különböző állami és önkormányzati támogatásokat is meg lehet vonni az érintettektől - folytatta Fülöp Erik. 
    

 

Felvilágosító akciókat indítanának a nem kívánt terhesség elkerülésére a sokgyermekes családokban, és ehhez biztosítják a szükséges orvosi és egészségügyi segítséget. Az önkormányzat figyelemmel kíséri majd a családokban élő kiskorúak helyzetét, és ha a szülők nem az elvárható körülményeket biztosítják számukra, akkor gyermekvédelmi intézkedéseket kérnek majd - ismertette Fülöp Erik.
    

 

A cselekvési terv - egyebek mellett - javaslatot tesz egy csaknem kilenchektáros szántóföld parcelláinak haszonbérletbe adására azoknak, akik vállalják a megművelését. Emellett felmérik az engedély nélkül épített vályogházakat, biztonságba helyezik az lakó gyerekeket, később pedig felszámolják ezeket az építményeket.