HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Kárenyhítésre hetvenmillió forintot fordít a kormány

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Március 06    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Az előkészítő munka elvégzésére felkért Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület javaslata alapján hetvenmillió forinttal járul hozzá a kormány a romagyilkosságok áldozatainak megsegítéséhez - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

Hirdetmény

Közleményükben azt írták: életkörülményeik és feltételeik figyelembe vételével több mint harminc érintett számára nyújt az intézkedés segítséget. 

 

Kovács Zoltán, a tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön jelentette be, hogy - nem várva tovább a romagyilkosságok perét lezáró jogerős ítéletre -, a januárban elfogadott kormányrendelet értelmében a minisztérium hetvenmillió forint támogatást ad a romagyilkosságok túlélő sértettjeinek és közvetlenül érintett áldozatainak - idézte fel az Emmi.

 

Kovács Zoltán a Heti Válasz csütörtökön megjelent számában beszélt erről.

 

Az Emmi az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a döntés-előkészítő munkára felkért, az áldozatsegítésben évtizedes tapasztalatokkal bíró, egy nemzetközi áldozatsegítő hálózat tagjaként működő Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület - vállalásának megfelelően - javaslatot tett a kárenyhítés formájára és kereteire. A Fehér Gyűrű közvetlenül az áldozatokkal vette fel és tartja a kapcsolatot, emberi és anyagi segítséget is nyújtva - tették hozzá.
    

 

A kárenyhítésben részesülők személyes adatai a különleges adat kategóriába tartoznak, így a minisztérium további adatok kiadására nem jogosult - írták. "A segítség keretében a kormány törekszik azon eszközök és keretek kialakítására, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az érintettek sorsának alakulását hosszú távon is figyelemmel tudja kísérni" - áll a tárca közleményében.
    

 

Az Emmi álláspontja szerint "jogerős ítélet hiányában is egyértelmű, hogy 2008-2009-ben az akkori állami szervek közül több tevékenysége is hátráltatta a nyomozást és az elkövetőek kézre kerítését". Hozzátették: Magyarország kormánya ezzel a lépésével is felelősséget vállalt az áldozatok családjának kárenyhítésében. 
    

 

Felhívták a figyelmet arra, hogy a 2008–2009-es romagyilkosságokban közvetlenül vagy közvetve érintett áldozatoknak először a polgári kormány nyújtott támogatást. A kormányzati forrásból származó összegen túli segítség - például önkormányzati, civil, egyházi - nagyságáról nem állnak rendelkezésre összesítő adatok. Állami segítségnyújtás keretében azonban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere még 2010-ben, KIM-államtitkárként 8,5 millió forintot juttatott az áldozatok családjainak, és ebből egyebek mellett négy lakóházat újítottak fel a Phralipe Független Cigány Szervezet segítségével - tartalmazza a közlemény.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Portré Orsós Lajosról

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrök

  • „Közmű híján a boltban veszik az áramot” – képriport Szendrőről

  • Lajkó Félix, az Ötödik évszak és Lakatos Mónika világzenei listákonCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt