2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

TASZ: jogsértő a miskolci razzia
2014. 03. 05. 00:00

A közérdekű adatigényléssel megszerzett adatokból egyértelműen megállapítható, hogy az eddigi ellenőrzések kizárólag a szegregátumokban, illetve elgettósodott utcákban, településrészekben történtek

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint alapjogokat sért, hogy tíz hónap alatt 45 alkalommal tartott hatósági ellenőrzést a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MÖR) társhatóságokkal, közszolgáltatókkal közösen, rendőri biztosítás mellett Miskolc főként romák lakta, elgettósodott településrészeiben, ezért beadvánnyal fordultak az alapvető jogok biztosához.

A két szervezet úgy véli, hogy a hatósági emberek megfélemlítő módon hajtották végre a kifejezetten a mélyszegénységben élőket érintő ellenőrzéseket. Mint írják, a családokat két-három tucat hatósági ember egyidejűleg vetette alá számos ellenőrzésnek, így lakcím-nyilvántartási, állategészségügyi, hulladékkezelési, köztisztasági, gyámhatósági, közüzemi és szociális igazgatási ellenőrzésnek is. Mindemellett a lakók tulajdonjogát is ellenőrizték, a hatóságok adásvételi szerződések bemutatását kérték tőlük.

A közérdekű adatigényléssel megszerzett adatokból egyértelműen megállapítható, hogy az eddigi ellenőrzések kizárólag a szegregátumokban, illetve elgettósodott utcákban, településrészekben történtek. A jogvédőkhöz érkezett személyes beszámolók szerint a lakók kifejezetten megfélemlítőnek, zaklatónak élik meg a nagyszámú hatósági személy által végrehajtott és visszatérő ellenőrzéseket.

A Roma Sajtóközpont videójában megszólal a MÖR vezetője is, aki elmondja, hogy az ellenőrzéseknek kifejezetten célja azoknak a megfélemlítése, akik "megkerülik a törvényeket vagy megpróbálják ezeket kijátszani", továbbá, hogy az adott területről elköltözzenek azok, “akik nem az adott környezetbe valók”.

A TASZ és a NEKI álláspontja szerint a miskolci önkormányzat a mélyszegénységgel összefüggő súlyos társadalmi, szociális problémákat, valamint rendészeti kérdéseket alapjogsértő módon kezeli. Mint írják, mivel az intézkedések kifejezetten kiszolgáltatott, rendkívül alacsony jogérvényesítési képességgel rendelkező emberek nagyobb csoportját érintik, ezért különösen indokoltnak tartják az alapvető jogok biztosának hivatalból történő vizsgálódását.

180 ezerre büntettek egy családot

Egy miskolci lakos Horváth Aladár roma jogvédő Facebook-oldalára posztolta azt abejegyzést, ami szerint az egyik, Tetemváron két hónapja lezajlott razzia során a rendőrök, a polgárőrök és a közterületisek minden házba becsöngettek, és kérték a lakcímkártyát. "Ha nem volt, 30 ezer ft szabálysértésre büntettek egy kártyáért, és közölték, ha nem fizetik be 30 napon belül, le kell ülni. Egy 6 tagú családot 180 ezer ft-ra büntettek. Becsengettek Horváth Gyula 12 kötetes cigány költőhöz is, 4 rendőr, és 4 polgárőr. Kérték az adásvételi szerződést, és hirtelen nem találta Gyula. Az egyik rendőr rögtön írta a csekket 240 ezer ft-ról, mondta Gyula, hogy várjon már, megkeresi..., szerencsére megtalálta".