2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Makai István: Tatárszentgyörgy tragédiája minden jóérzésű polgár fájdalma
2014. 02. 23. 00:00

Közleményben emlékeztetett az öt évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi gyilkosságra Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat és a Roma Polgári Tömörülés elnöke.

Tatárszentgyörgy tragédiája minden jóérzésű polgár fájdalma

 

Öt évvel ezelőtt az évtizedek óta épített demokratikus társadalmunk ellen intéztek támadást rasszista indíttatással alattomos gyilkosok. A Molotov-koktélokkal felgyújtott család házából menekülőkre leadott lövések nem csak Csorba Róbert és ötéves kisfiát, hanem Magyarország testét is megsebezték. A sörétszemek mély és fájdalmas, soha nem múló sebet ejtettek népünkön, és jövőnkön.

 

Õk a társadalmi kitaszítottság, a rasszizmus ártatlan emberáldozatai. Intő figyelmeztetés, hogy időben megálljt parancsoljunk az uszításnak, a szabadcsapatok szervezését támogató kezdeményezéseknek, ideológiáknak, a gyűlölködésnek. A faji alapú megkülönböztetés, a társadalmi csoportok megbélyegzése egyszer már a világtörténelem gyászos, sötét szégyenfoltjához vezetett, ezért nem engedhetjük, hogy a történelem megismételje önmagát! Emlékezzünk: a holokauszt sem a gázkamrákkal, hanem szavakkal, törvényalkotással, alattomos és gyáva gyilkosok orvtámadásaival kezdődött.

 

A támadássorozat védtelen és ártatlan áldozatainak vére, az öt éves Csorba Robika halála kötelez minket arra, hogy társadalmi békét, valós társadalmi integrációt teremtsünk, és ne csak szavakban, hanem tettekben is egy élhetőbb országot, közös hazát építsünk. Olyan társadalmat, ahol nem a csak még egyenlőbbek kaphatnak lehetőséget, ahol az emberséget nem az anyagi javak apján mérik.

 

Tatárszentgyörgy tragédiája minden jóérzésű polgár fájdalma.

 

Az emlékezés gyertyái világosítsák meg lelkiismeretünket, és tudatunkat, hogy a jövőt jelentő apró, de annál erőteljesebb fény a csendes főhajtás után is segítsen elűzni a gonoszt, a gyűlöletet, hogy egy békés és szeretetteljes világot építhessünk, amely épp úgy közös lesz a jövőnkben is, ahogyan múltunk is az.

 

A Fővárosi Cigány Önkormányzat és a Roma Polgári Tömörülés elnökeként arra kérem a Budapesten élő roma és nem roma lakosságot, hogy családtagjaikkal, barátaikkal együtt vegyenek részt a Tatárszentgyörgyön öt évvel ezelőtt meggyilkolt Csorba Róbert és öt éves kisfia emlékére a VIII. kerületi Mátyás téren 2014. február 23-án 17 órára szervezett gyertyagyújtáson.

 

Meggyőződésem, ha a megemlékezésen a rasszista indíttatásból elkövetett brutális gyilkosságsorozat áldozatai előtt a társadalom széles tömege méltóságteljesen hajt fejet, és közösen utasítjuk el a megkülönböztetést, a gyűlöletből fakadó bűncselekmények minden formáját, akkor egy jobb és élhetőbb országot tudunk építeni.

 

Közös kiállásunk társadalmi érdek, emlékezni és emlékeztetni pedig emberi kötelességünk, mert múltunk közös lesz a jövőben is! Csatlakozva a szervezők kezdeményezéséhez, mindezekért hívok minden jóérzésű állampolgárt és demokratát a közös főhajtásra, hogy tiszteletet adjunk a Tatárszentgyörgyön, a Nagycsécsen, a Tiszalökön és Kislétán cigány származásuk miatt meggyilkolt áldozatoknak is. 


Budapest, 2014. február 23.

 

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat és a Roma Polgári Tömörülés elnöke

 

Tatárszentgyörgy