2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ilyen a boksz: elfogyott a pénz a mintaakadémián
2014. 01. 31. 00:00

Bár a napokban is sikersztoriként emlegette a kormányzati kommunikáció, a szolnoki bokszakadémiához több mint fél éve nem érkezett egyetlen fillér állami támogatás sem.

A szülők dobják össze az útiköltséget, ha a szolnoki bokszolópalánták mérkőzésre mennek. Egy ideje se az edzők fizetését, se a terembérletet nem tudja kifizetni az akadémia. Kiemelt foglalkozásokról szó sincs – tudtuk meg a tavaly májusban ünnepélyesen megnyitott, szolnoki integrációs mintaprogrammal, a Dr. Hegedűs T. András Szakiskolában működő bokszakadémiáról.

Pedig a programot nagy dérrel-dúrral harangozta be tavaly tavasszal Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, fideszes parlamenti képviselő. Farkas a megnyitón hangsúlyozta, hogy az akadémiát annak a megállapodásnak a keretében hozzák létre, melyet a kormány 2010-ben kötött az ORÖ-vel harmincezer roma fiatal sportolásának a támogatásáról. Farkas emellett utalt arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) mintaprogramnak tekinti a szolnoki projektet, melyet továbbiak követhetnek Nógrádban, Borsodban és Szabolcsban.

Simicskó István, Farkas Flórián, Csötönyi Sándor az ökölvívó akadémia mintaprogramjának a bemutatóján.

Fotó: MTI / Mészáros János

Már a mintaprojekt helyszíne sem volt véletlenszerű: az ORÖ 2012-ben vette át az iskola működtetését, meglehetősen vitatott körülmények között, az Integrált Oktatásért Alapítványtól, és Farkas meg akarta mutatni, hogy a szervezet közoktatás szervezésére is képes – ami korábban egyáltalán nem volt feladata és nem is rendelkezett ilyen tapasztalattal.

Papírboksz

A bokszsulik felfutása egyelőre még várat magára, de sokak szerint a szolnoki is csak papíron létezik. Somogyi Imre, az akadémia vezetője kérdésünkre megerősítette a finanszírozási problémákat, de a megbeszélt interjú előtt egy nappal lemondta a beszélgetést, ahogy fogalmazott: „most még nem aktuális”. Arra a kérdésre, hogy időközben megkapták-e a támogatást, ismét a „nem aktuális” válasz érkezett. Arra a kérdésre, hogy „mikor aktuális?”, Somogyitól azt a választ kaptuk, hogy „három hónap múlva…”.

Bár az általunk megkérdezett dolgozók, sportoló gyerekek és szüleik névvel nem kívántak nyilatkozni – előbbiek a munkájukat féltik, utóbbiak pedig az „eltanácsolástól” tartanak –, a háttérbeszélgetéseken azonban mindenki nyíltan beszélt az anyagi problémákról: se az edzéseknek helyet adó sporttelep bérleti költségeit, se a versenyzéssel kapcsolatos költségeket (utazás, nevezés) nem tudják kifizetni, kiemelt foglalkozásokról pedig már rég nincs szó. Már az edzők is csak szakmai elhivatottságuk miatt foglalkoznak a fiatalokkal.

Noha az első két hónap után csak havi egy-két ezer forintos tagdíjat kell fizetni az edzésekért, a mélyszegénységben élő családoknak még ez is problémát jelent. Így többeknek nagyon hamar véget ér a sportkarrierje.

Zászlóshajó

Minderről a sportot felügyelő illetékesek láthatólag semennyire sem értesültek. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár egy múlt heti sajtóeseményen méltatta a Roma Sajtóközpontnak (RSK) a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ökölvívó Akadémiát. „A szolnokiak jól haladnak, csak ezen az úton kell továbbmenni” – foglalta össze a véleményét az államtitkár a Roma Sajtóközpontnak. Simicskó az akadémia avatásán is ott volt még tavaly májusban, akkor azt mondta, hogy ezzel a kezdeményezéssel az érintett fiatalok esélyt kapnak a gyorsabb, hatékonyabb és eredményesebb társadalmi felzárkóztatásra.

Noha Farkas Flórián is eredetileg a roma felzárkóztatással kötötte össze a bokszakadémiák alakítását, Nógrád vagy Szabolcs helyett múlt héten győri, kecskeméti és budapesti akadémiák alapítását jelentette be Csötönyi Sándor, az Ökölvívó Szövetség elnöke. Ezek nyilvánvalóan nem a kiemelten hátrányos helyzetű régiókban vannak, mint ahogyan erről Farkas korábban beszélt, és amelyekre a hírek szerint 300 milliót biztosítanak.

A bokszolókból álló osztály a megyei ökölvívó akadémia mintaprogramjának a bemutatóján.

Fotó: MTI / Mészáros János

Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter a szolnoki akadémia alapításakor arról beszélt, hogy Szolnokon nagyszerű körülményeket teremt az új zászlóshajó-program a fiataloknak, akik amellett, hogy sportolnak, iskolába is járnak, ami nagyon fontos az integrációjukhoz.

Szerettük volna meglátogatni az akadémiát és a vele partnerségben működő Dr. Hegedűs T. András Szakiskolát, de többszöri próbálkozásra sem kaptunk engedélyt a fenntartótól, hogy közvetlen benyomásokat szerezhessünk a kiemelt, államilag támogatott mintaprogram működéséről. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát is kérdeztük a támogatás csúszásának okáról, vagy esetleges megszűnéséről, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Átvették

A szolnoki szakiskolát 1996-ban alapították még Roma Esély Szakiskola néven. Az indulásnál a szintén szolnoki székhelyű Lungo Drom bábáskodott, később azonban az Integrált Oktatásért Alapítványhoz került át az iskola fenntartói joga. Az Országos Roma Önkormányzat 2012-ben ettől az alapítványtól vette át az iskolát.

Pálfi Miklós, a korábbi fenntartó alapítvány elnöke megkérdőjelezi az intézmény átvételének szabályszerűségét, mert az alapítvány alapítóit – köztük őt magát – nem vonták be a döntésbe. Pereskedni azonban, mint mondta, nem szeretne. Az ORÖ az átszervezés előnyeként a finanszírozási források növekedését és ennek révén az oktatás minőségének javítását emelte ki, amit azzal indokolt, hogy a nemzetiségi iskolákban az egyházi iskolákéval azonos nagyságrendű kiegészítő támogatások nyílnak meg.

Az intézménybe jóformán csak roma gyerekek járnak, a diákok többségének családja mélyszegénységben él. Az iskola oktatási színvonaláról az országos kompetenciamérések lesújtó képet festenek: évek óta messze az országos átlag alatti teljesítményt nyújt az iskola.

Mindez azonban abból is ered, hogy az iskolába kimondottan az általános iskolában sikertelen diákok kerülnek – az ilyen típusú intézményekben a lemorzsolódás megakadályozása is nagy feladat. Nagy kérdés, hogy ezt az ORÖ fenntartásával működő intézmény nagyobb eredményességgel el tudja-e érni. Aktuális adataink nincsenek. A ma már érettségit is adó középiskolában évekig parkgondozó és útfenntartó szakmunkásokat képeztek, manapság számítógép-szerelői és női szabó végzettséggel hagyják el az intézményt a kitartó diákok. Elhelyezkedési arányaikról azonban nem állnak rendelkezésre adatok.

A szerzők a Roma Sajtóközpont munkatársai