HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigánygyűlölet a kampányban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia, Robert Fico
2014 Január 14    Forrás: ujszo.com


Ez a cikk archív

Robert Fico a hétvégén a Szlovák Rádióban megkezdte elnökválasztási kampányát, és egyben meg is adta az alaphangot. A tavaly novemberi besztercebányai kudarcot a pártban úgy értékelték ki, hogy túl korrektek voltak, ezzel nyerni nem lehet, így itt az ideje, hogy elővegyék a romakártyát.

Hirdetmény
Öt évvel ezelőtt, az akkori elnökválasztás második fordulója idején Ivan Gašparovič stábja a magyarkártyát használta, Iveta Radičová nevében hamis röplapokkal szórták meg az ország déli részét, amelyen autonómiát ígértek a magyaroknak. Gašparovič végül a második fordulóban 350 ezer szavazattal szerzett többet, mint az elsőben, úgy, hogy nem az elvérzett jelöltek szavazói pártoltak át hozzá. Egyszerűen sikeres volt a negatív, riogatós kampány: nehogy már a magyarbarát Radičová győzzön. 
 
Fico most már az első fordulóban be akarja gyűjteni a nacionalista szavazókat, de úgy látja, 2014-ben már nem elég a magyarellenesség, ezzel talán nem lehet akkorát szakítani, így megkereste magának azt a csoportot, akiket a potenciális választói a magyaroknál is jobban gyűlölnek. A romák az első számú célponttá váltak. Az, ahogy Robert Kaliňák belügyminiszter már hosszabb ideje védi a rendőrök védhetetlen tavalyi akcióját a Szepsi melletti romatelepen, remekül megágyazott a témának. A múlt héten Jana Dubovcová ombudsmant lehetetlenítették el a kormány ülésén, nehogy nyilvánosan kritizálja Ficóékat. Folyamatosan keresztbe tesznek Peter Pollák roma kormánybiztosnak, hogy még véletlenül se sikerüljön valamit pozitív irányba elindítani, nehogy azt érezzék Fico szavazói, hogy a romáknak is adni akar valamit. Ficóéknak a romatéma csak a kirakatba kellett a kormányalakításnál, mára épp az ellenkezője, a romaellenes hangulat erősítése a céljuk. A miniszterelnök származás alapján osztályozza a börtönben levőket, s nemrég arról beszélt, hogy Szlovákiában azért magasabb a munkanélküliség az unió átlagánál, mert nálunk túl sok a cigány. Az, hogy pontosan meddig hajlandók elmenni a romaellenességgel, nem tudni, de nyilván jó messzire kell, hiszen Kotleba jól felsrófolta az elvárásokat. 
 
Nekünk, magyaroknak ebben a helyzetben kutya kötelességünk kiállni a romák mellett, nem csak akkor kell felháborodnunk, ha rólunk van szó, és nem csak azért, mert a szlovákiai romák egy komoly része magyar anyanyelvű, kettős identitású. A kisebbségeknek egymással is szolidárisnak kell lenniük, hogy megmutassák, a kisebbségi jogokat nem csak maguknak követelik, hanem minden csoportnak. Azt, hogy a többi jelölt közül ki mennyire mer szembeszállni Ficóval ebben a témában, nehéz megjósolni, Szlovákiában kampány idején még senki sem védte a romákat. Pedig ha valaki az ő ügyüket is felvállalná, legalább annyi szavazatot gyűjthetne be a romáknál, mint a romák ellen folytatott gyűlöletkampánnyal az ellenkező oldalon.


Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt