2024 March 30., Saturday/Auguszta napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigánygyűlölet a kampányban
2014. 01. 14. 00:00

A tavaly novemberi besztercebányai kudarcot a pártban úgy értékelték ki, hogy túl korrektek voltak, ezzel nyerni nem lehet, így itt az ideje, hogy elővegyék a romakártyát.

Öt évvel ezelőtt, az akkori elnökválasztás második fordulója idején Ivan Gašparoviè stábja a magyarkártyát használta, Iveta Radièová nevében hamis röplapokkal szórták meg az ország déli részét, amelyen autonómiát ígértek a magyaroknak. Gašparoviè végül a második fordulóban 350 ezer szavazattal szerzett többet, mint az elsőben, úgy, hogy nem az elvérzett jelöltek szavazói pártoltak át hozzá. Egyszerűen sikeres volt a negatív, riogatós kampány: nehogy már a magyarbarát Radièová győzzön. 
 
Fico most már az első fordulóban be akarja gyűjteni a nacionalista szavazókat, de úgy látja, 2014-ben már nem elég a magyarellenesség, ezzel talán nem lehet akkorát szakítani, így megkereste magának azt a csoportot, akiket a potenciális választói a magyaroknál is jobban gyűlölnek. A romák az első számú célponttá váltak. Az, ahogy Robert Kaliòák belügyminiszter már hosszabb ideje védi a rendőrök védhetetlen tavalyi akcióját a Szepsi melletti romatelepen, remekül megágyazott a témának. A múlt héten Jana Dubovcová ombudsmant lehetetlenítették el a kormány ülésén, nehogy nyilvánosan kritizálja Ficóékat. Folyamatosan keresztbe tesznek Peter Pollák roma kormánybiztosnak, hogy még véletlenül se sikerüljön valamit pozitív irányba elindítani, nehogy azt érezzék Fico szavazói, hogy a romáknak is adni akar valamit. Ficóéknak a romatéma csak a kirakatba kellett a kormányalakításnál, mára épp az ellenkezője, a romaellenes hangulat erősítése a céljuk. A miniszterelnök származás alapján osztályozza a börtönben levőket, s nemrég arról beszélt, hogy Szlovákiában azért magasabb a munkanélküliség az unió átlagánál, mert nálunk túl sok a cigány. Az, hogy pontosan meddig hajlandók elmenni a romaellenességgel, nem tudni, de nyilván jó messzire kell, hiszen Kotleba jól felsrófolta az elvárásokat. 
 
Nekünk, magyaroknak ebben a helyzetben kutya kötelességünk kiállni a romák mellett, nem csak akkor kell felháborodnunk, ha rólunk van szó, és nem csak azért, mert a szlovákiai romák egy komoly része magyar anyanyelvű, kettős identitású. A kisebbségeknek egymással is szolidárisnak kell lenniük, hogy megmutassák, a kisebbségi jogokat nem csak maguknak követelik, hanem minden csoportnak. Azt, hogy a többi jelölt közül ki mennyire mer szembeszállni Ficóval ebben a témában, nehéz megjósolni, Szlovákiában kampány idején még senki sem védte a romákat. Pedig ha valaki az ő ügyüket is felvállalná, legalább annyi szavazatot gyűjthetne be a romáknál, mint a romák ellen folytatott gyűlöletkampánnyal az ellenkező oldalon.