2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Holland alapítvány a cigányzenéért
2013. 11. 29. 00:00

A világhírű cigányzene megmentéséért alapítványt hoztak létre Hollandiában, amelyet pénteken este a budapesti holland nagykövetségen is bemutatnak.

"A cigányzenei kultúrát a megszűnés veszélye fenyegeti Hollandiában. Ez azt jelenti, hogy lassan elveszítjük azt a valóban egyedi zenei műfajt, amely kiemelkedő szerepet kapott hazánkban már évtizedek óta" - áll a holland nagyvállalatok, cégek vezetői által életre hívott Magyar Nóta Alapítvány létrejöttét bejelentő közleményben.
    

 

Az alapítók szerint a műfaj bölcsőjének számító Magyarországon sem túl biztatóak a cigányzene kilátásai. "Ezt a csodálatos kulturális örökséget a teljes eltűnés veszélye fenyegeti, ami komolyan érinti a magyar cigányzenészeket, akiknek generációkon keresztül ez a műfaj jelentette a megélhetést" - írták az alapítók. A Magyar Nóta Alapítvány elsődleges célja a zenei műfaj megőrzése, újra reflektorfénybe állítása, ezáltal az érintett családok támogatása.
    

 

Az alapítvány - amelynek tanácsadó testületében ott van Hollandia magyarországi nagykövete, Gajus Scheltema, illetve Buffó Rigó Sándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője - feladata megőrizni, támogatni és növelni a magyar nóta, a hagyományos magyar cigányzene szerepét Hollandiában és szerte Európában.
    

 

Céljuk fenntartani és támogatni a már létező holland zenekarokat, amelyek ezt a műfajt képviselik és tovább viszik örökségét. Segítik azokat, akik kedvet éreznek a cigányzene tanulásához, támogatják a magyar cigányzenével kapcsolatos képi dokumentumok, hangfelvételek, feljegyzések rögzítését és dokumentálását, valamint közzétételük biztosítását, hogy minél nagyobb közönséghez eljussanak.
    

 

Ösztönözni kívánják továbbá a nemzetközi, elsősorban holland-magyar csereprogramokat, hogy a zenei kapcsolatokkal a magyar nóta egyre nagyobb teret kapjon. Támogatja az alapítvány a cigány közösségek muzsikusait, hogy részt vehessenek különböző zenei műhelyekben, illetve előadásokon, koncerteken.