HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Holland alapítvány a cigányzenéért

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 November 29    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A világhírű cigányzene megmentéséért alapítványt hoztak létre Hollandiában, amelyet pénteken este a budapesti holland nagykövetségen is bemutatnak. A Magyar Nóta Alapítvány alapvető célja a cigány muzsika szerepének növelése, az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő cigány muzsikusok támogatása.

Hirdetmény

"A cigányzenei kultúrát a megszűnés veszélye fenyegeti Hollandiában. Ez azt jelenti, hogy lassan elveszítjük azt a valóban egyedi zenei műfajt, amely kiemelkedő szerepet kapott hazánkban már évtizedek óta" - áll a holland nagyvállalatok, cégek vezetői által életre hívott Magyar Nóta Alapítvány létrejöttét bejelentő közleményben.
    

 

Az alapítók szerint a műfaj bölcsőjének számító Magyarországon sem túl biztatóak a cigányzene kilátásai. "Ezt a csodálatos kulturális örökséget a teljes eltűnés veszélye fenyegeti, ami komolyan érinti a magyar cigányzenészeket, akiknek generációkon keresztül ez a műfaj jelentette a megélhetést" - írták az alapítók. A Magyar Nóta Alapítvány elsődleges célja a zenei műfaj megőrzése, újra reflektorfénybe állítása, ezáltal az érintett családok támogatása.
    

 

Az alapítvány - amelynek tanácsadó testületében ott van Hollandia magyarországi nagykövete, Gajus Scheltema, illetve Buffó Rigó Sándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője - feladata megőrizni, támogatni és növelni a magyar nóta, a hagyományos magyar cigányzene szerepét Hollandiában és szerte Európában.
    

 

Céljuk fenntartani és támogatni a már létező holland zenekarokat, amelyek ezt a műfajt képviselik és tovább viszik örökségét. Segítik azokat, akik kedvet éreznek a cigányzene tanulásához, támogatják a magyar cigányzenével kapcsolatos képi dokumentumok, hangfelvételek, feljegyzések rögzítését és dokumentálását, valamint közzétételük biztosítását, hogy minél nagyobb közönséghez eljussanak.
    

 

Ösztönözni kívánják továbbá a nemzetközi, elsősorban holland-magyar csereprogramokat, hogy a zenei kapcsolatokkal a magyar nóta egyre nagyobb teret kapjon. Támogatja az alapítvány a cigány közösségek muzsikusait, hogy részt vehessenek különböző zenei műhelyekben, illetve előadásokon, koncerteken.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt