2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kitalálta, hogy romák verték meg
2013. 11. 15. 00:00

Egy éve zárult le annak a 16 éves fiatalnak az esete a csehországi Bøeclavban, akit állítása szerint romák támadtak és vertek meg.

2012. április 15.

A bøeclavi bevásárlóközpont előtt este kilenc óra körül állítólag több roma megvert egy helyi 15 éves fiatalt. Peter vallomása szerint a romák hárman voltak, és azért támadtak, mert nem adott nekik cigarettát. Később úgy módosította vallomását, hogy a három támadó közül lehetséges, hogy csak az egyik volt roma. A fiatal a támadás után felhívta édesanyját, aki elszállította a kórházba. Az orvosok megállapították, hogy Peter mája és lépe is megsérült, veséjét pedig el kell távolítani. Miután az eset bekerült a médiába, Bøeclavban és Csehországban romaellenes hisztéria tört ki.

2012. április 16.

A helyi lakosok a Facebookon több csoportot is létrehoztak, és egy menetet szerveztek, hogy azzal tiltakozzanak a Petert ért támadás miatt. A város polgármestere nyugalomra szólította fel a lakosokat. A szélsőjobboldali Munkás Fiatalság is bejelentkezett az esemény megszervezésére.

2012. április 17.

A fiú édesanyja, a 12 éve Csehországba házasodott ukrán származású, egyetemi végzettségű bírósági fordító úgy nyilatkozott, hogy részt vesz a romaellenes meneten, az elkövetők megítélésekor pedig a szemet szemért, fogat fogért elvet kellene követni.

2012. április 20.

A romák integrálásáért felelős kormányhivatal bejelentette: a bøeclavi önkormányzattal közösen olyan projektet készít, amely segíthet a helyi roma kisebbség minden tagja és a többségi lakosság közötti együttélés javításában.

2012. április 21.

Bøeclav város vezetése és 80 helyi roma tartott megbeszélést a városházán. Ezen a romák tagadták, hogy közük lenne a fiú megtámadásához.

2012. április 22.

„Állítsátok meg a cigányterrort!", „Amíg a városháza alszik, a cigányok gyilkolnak!", „Cigányok, munkára!" – ilyen és ehhez hasonló jelszavakat kiabáltak Bøeclavban, a megtámadott fiatal megsegítésére és szolidaritásképpen a szélsőjobb Munkás Fiatalság (DM) és a szintén extremista Munkáspárt (DSSS) által szervezett tüntetésen, amin 2000 ember vett részt. Az akciót a város főterén rendezték, beszédet mondott, többek között a szélsőjobboldali párt elnöke Tomáš Vandas és több városi képviselő. A rendezvény hivatalos befejezése után 200-an megpróbáltak behatolni a romák lakta utcákba, a huligánokat csak készenlétisek tudták megállítani.

2012. április 25.

Elterjedt a hír, hogy a bøeclavi romák ellentüntetésre készülnek. A rendőrség kihallgatott egy fiatalt, aki valóban létrehozott egy csoportot a Facebookon. Csak aznap 500-an csatlakoztak az eseményhez. A rendőrség beszámolója szerint kihallgatták a fiatal édesapját is, aki nem tudott a szervezkedésről. A csoport szervezője vallomásában elmondta, ő csak a közösségi oldalon szerette volna kibeszélni ismerőseivel az esetet.

2012. április 26.

Bøeclav polgármestere bejelentette, hogy városi polgármesteri hivatal a fiatalt ért támadás miatt, június 1-jétől megemeli a városi rendőrség létszámát, több helyre kamerarendszert épít ki, és az államtól roma szociális munkások telepítését kéri.

2012. május 3.

A sérült fiatalt két és fél hét után kiengedték a kórházból.

2012. május 11.

Az Idnes.cz napilap információja szerint a fiatal megváltoztatta vallomását. A sérüléseket állítólag egy elfajult vita okozta, amely közte és tőle marihuánát vásárló ügyfelek között robbant ki, az anyag nem megfelelő minősége miatt. Az édesanya az újságok megkeresésére tagadta ezt a változatot.

2012. május 18.

Több mint 4000 ember részvételével segélykoncertet tartottak Peter és családja javára. A színpadon olyan cseh klasszikusnak számító popsztárok léptek fel, mint Kabát vagy a nyolcvanas évek sztárja, Michal David. Utóbbi 100 ezer koronát (több, mint 1,2 millió forint) ajánlott fel Peter édesanyjának, a csekket személyesen adta át a színpadon a sérült fiatalnak.

2012. május 23.

A rendőrség bejelentette: Peter a támadást kitalálta. A sérülés, amelynek következtében a máját elvesztette, magas zuhanás következménye. Hazudott, mert félt az anyja reakciójától.

2012. május 24.

Az édesanya elnézést kér a romáktól, hogy fia brutális támadást színlelt, és hogy azért a romákat tette felelőssé. A nő egyéb reakciói arra utaltak: nem értette, miért minősült súlyos esetnek fia hazugsága, az anyuka gyerekcsínytevésnek tartotta az esetet.

Üdvözölte az Országos Roma Szövetség az édesanya bocsánatkérését, azonban a bøeclavi eset miatt fajgyűlölet szítása miatt büntetőfeljelentést tettek. Vladimír Galbavý, a roma szervezet elnöke szerint a bøeclavi romáknak pokol azóta mindennapjuk, megnőtt a városban a romaellenes hangulat, folyamatosak a rasszista jellegű inzultusok és támadások.

Michal David popénekes bejelentette, hogy visszakéri Peter családjától a 100 ezer koronát, amit felajánlott a sérült fiú javára. Az énekest valósággal sokkolta, amikor kiderült, hogy a fiú kitalálta a történetet: védekezett, nem tudta, hogy kerüljön ki a slamasztikából, belekeveredett.

A következmények kolosszálisak, mindannyian látjuk, mit szabadított ránk. És ezen az a tény sem változtat, hogy ez a fiatal, még ha saját butaságából is, de elveszítette veséjét – nyilatkozta az énekes.

Az édesanya egy bocsánatkérő levél kíséretében visszajuttatta a pénzt az előadóművésznek.

2012. május 25.

A bøeclavi kerületi ügyészség bejelentette: azt követően foglalkozik az eset kivizsgálásával, miután a rendőrség lezárta a minden részletre kiterjedő nyomozást.

A Nova kereskedelmi csatornán, az édesanya bocsánatkérése után, Peter is elnézést kért a romáktól: „Sokkos állapotban voltam, ez volt az egyetlen dolog, ami eszembe jutott. Be kellett volna vallanom az igazat már korábban, de túl nagy volt az eset körüli zaj, rengeteg újságíró keresett meg. Féltem az egészet megállítani, nehogy mindenki ellenem forduljon. Nagyon szeretnék bocsánatot kérni az össze romától és azoktól is, akik kimentek menetelni, tüntetni. Ha vissza lehetne menni az időben, visszamennék, és az igazat mondanám.”

2012. május 28.

Mégsem adnak be a bøeclavi romák büntetőfeljelentést a tizenöt éves fiú ellen. Az Országos Roma Szövetség egyben megbízta a cseh Legfőbb Ügyészséget, hogy vizsgálja ki az ügyet.

Gesztust szeretnénk gyakorolni, és éppen azért, hogy az esetet nyugodtan ki tudják vizsgálni a hatóságok, elállunk a büntetőfeljelentéstől – nyugtatta meg a helyi romákat Galbavý.

2012. július 16.

A cseh rendőrség lezárta a bøeclavi ügy további kivizsgálását: mivel az eset nem történt meg, lezárult, és mivel nem történt meg, nincs elkövető sem. A rendőrség szerint a hamis tanúzásért sem lehet a fiatalt megbüntetni. Az ügy a bøeclavi kerületi ügyész elé került, aki dönt az esetleges fiút érintő szankciókról, a fiú akár bíróság előtt is felelhet tettéért.

2012. november 8.

A rendőrség újra felvette a nyomozást a fiktív romatámadás ügyében, bejelentették: akár másfél év börtönbüntetést is kaphat hamis vád miatt. Az eset idején a fiú 15 éves volt. Közben kiderült: ha nem kapott volna időben gyors orvosi ellátást, a sebesült fiatal meg is halhatott volna.

2012. december 19.

Húsz óra ledolgozandó közmunkára ítélte az államügyészség Petert a hamis vád miatt, egyben a nyomozást feltételes felfüggesztését is elrendelték az éppen ezen a napon tizenhatodik életévét betöltő Peter ügyében. Amennyiben Peter egy éven belül újabb törvényszegést követ el, az a felfüggesztett büntetőeljárás újratárgyalását jelentené. A fiú mellett hamisan tanúskodó barátaira 50 ezer koronás ( nagyjából 600 ezer forint) büntetést rótt ki az ügyészség.

De mi történt valójában Bøeclavban?

A tizenöt éves fiú először azt állította: három roma megverte, mert nem adott nekik cigarettát. Az incidens után a tinédzsert kórházba szállították, eltávolították a veséjét. A rendőrség intenzív nyomozásba kezdett, több ember kihallgatása után döntöttek, hazugságvizsgálat alá vetik az „áldozatot”. Megállapították: a fiú vallomása nem tűnik valószínűnek. A fiú eredeti vallomása és a későbbi kihallgatások során felmerült részletek ellentmondásba kerültek, végül kiderült: az eset nem történt meg a sérülést saját maga okozta.

A rendőrségi vizsgálat szerint a fiú valójában egy nyolcemeletes lakóépület lépcsőházában sérült meg. Gimnasztikai tornagyakorlatot hajtott végre, elesett a lépcsőn, és egy emelettel lejjebb nekizuhant a védőkorlátnak. Az incidens során hárman voltak jelen: egy fiú és két lány. Minden valószínűség szerint a kockázatos mutatványhoz az vezetett, hogy a fiú imponálni szeretett volna barátnőinek. A három közvetlen tanú a poligráfos vizsgálat után beismerő vallomást tett. A fiú vallomása szerint azért hazudott, mert félt édesanyja reakciójától.

2013. január 1.

Kikerült a bűnügyi nyilvántartásból a fiatal bøeclavi, Václav Klaus újévi amnesztiájának köszönhetően.

2013. január 30.

Cáfolta Peter ügyvédje, hogy védence kikerült volna a büntetőeljárási folyamat alól: továbbra is próbaidőn van, fokozottan kell figyelni magára, és részt kell venni a számára előírt speciális oktatáson. Az ügyvéd szerint az amnesztia nem vonatkozik a 20 órás közmunkára sem, amit Peternek le kell dolgoznia.

2013. július 2.

Telt ház előtt mutatták be a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Félelem (Strach) című 21 perces kisfilmet, amely a bøeclavi esetet dolgozta fel. Az Egyesült Államokban élő Martin Krejèí cseh filmrendező által rendezett filmben csehországi színészek játszanak. A film vetítését megismételték a fesztivál ideje alatt. Krejèí a filmmel kapcsolatban úgy nyilatkozott, akkor veszítette el teljesen együttérzését Peterrel, amikor a fiú átvette Michal Davidtól a megsegítésére szánt százezer koronás csekket. Eredetileg ez a jelenet is szerepelt a filmben, végül kihagyta, mert nem akarta, hogy a közönség egy teljesen antipatikus karaktert kapjon.

2013. szeptember 16.

Megnyerte az LA Shorts Fest 2013 elnevezésű filmfesztivál rövidfilm kategóriáját a Félelem című film, amely angolul az Egy kis titok (Little Secret) címet kapta. A 17 ország 280 alkotása közül kikerült győztes film sikeres egyben azt is jelenti, hogy az alkotás automatikusan bekerült az idei Oscar-díjra esélyes filmek táborába.

Luboš Krátký, Bøeclav polgármester-helyettese úgy nyilatkozott, nem negatív propagandának, hanem erős figyelmeztetésnek tekintik a filmet. Hogy valami nincs rendben, azt Peter hazugsága is mutatta, szerencsére a város szempontjából jól végződött az eset. A bøeclavi romák részéről különösebb reakciót nem váltott ki a film sikere, a városi roma önkormányzat nevében nyilatkozó Alena Gronzíková vegyes érzelmekkel fogadta a hírt: egyrészt jó hír, hiszen a film megmutatja mi történik ma a cseh társadalomban, a tanulságokat levonhatjuk, másrészt ez egy borzasztóan fájdalmas eset, mondta.

2013. október 20.

A 29. Varsói Filmfesztiválon a bøeclavi történet közönségdíjat nyert rövidfilm kategóriában.

Hamisan vádolt romák: gyakran előfordul

Gyakran hamisan vádolják a romákat, nem egyedi esetekről beszélhetünk. Csehországban 2012-ben a bøeclavi hamis vád volt csak a kilencedik eset, amely rossz fényben tüntette fel a romákat. A többségi lakosság előítélete több esetben tiltakozó hullámot, a neonácik aktivizálódását váltotta ki. A bøeclavi eset kapcsán roma szervezetek levélben fordultak Neèas miniszterelnökhöz, hogy az alaptalan rágalmazás törvény szerint büntethető legyen, mivel ma gyakorlatilag bárki következmények nélkül, büntetlenül vádolhatja különböző bűncselekménnyel a romákat.