2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az örmények is csatlakoztak a Ne regisztrálj! kampányhoz
2013. 11. 12. 00:00

Az örmények is úgy vélik, a regisztrációs listán szerezhető díszképviseleti mandátum nem oldhatja meg a kisebbségek valós parlamenti képviseletét, ezért csatlakoznak a Ne regisztrálj! kampányhoz.

Serkisian Szeván, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke azt követően, hogy találkozott a kampány kezdeményező csoportok vezetőivel, a RomNethez eljuttatott keddi közleményében úgy fogalmazott: súlyos erkölcsi, morális, és jogszabályi aggályokat lát az országgyűlési választásokhoz kapcsolódó nemzetiségi regisztrációval összefüggésben, mert a jelenlegi, hatályos szabályozása megvonja ezt a lehetőséget és alkotmányos jogot a Magyarországon élő mind a 13 nemzetiségi közösség tagjaitól, hogy teljes jogú állampolgárként szólhassanak bele Magyarország politikai életébe, ezzel is alakítva saját jövőjüket, formálva a magyar demokráciát.

 

Az örmény elnök aláhúzta: a törvényi szabályozás alapján a nemzetiségi képviseletet 15-20 ezer fős nemzetiségi listás szavazattal lehet elérni, és ezt elméletileg is csak a legnagyobb 2-3 nemzetiség tudja teljesíteni, és emiatt a kisebbségek döntő hányada legfeljebb egy szavazat nélküli szószólót, vagyis díszképviseletet küldhet a parlamentbe. Egy jogkörök nélküli szószóló nem teremti meg a nemzetiségek valós parlamenti képviseletét, nem oldja meg a már 20 évvel ezelőtt rögzített alapjogi rendelkezést – tette hozzá.

 

 

A közlemény szerint a magyarországi örmények és a cigány közösségek vezetői fölkérték a nemzetiségi önkormányzatok elnökségét, foglaljanak állást a regisztráció és a parlamenti képviselet ügyében, egyben a Ne regisztrálj! kampányt kezdeményezett 36 roma társadalmi szervezet és az Országos Örmény Önkormányzat együttesen fordul a nemzetiségi közösségek tagjaihoz, hogy csatlakozzanak céljainkhoz, ne legitimálják a kisebbségi parlamenti díszképviseletet.

 

Az eddig különféle pártállású roma szervezetek szeptember végén jelentették be, hogy széleskörű összefogásban tiltakoznak a még 2011 decemberében elfogadott választójogi törvény rendelkezése ellen, hogy azok az állampolgárok, akik a 2014-es országgyűlési választásokra nemzetiségként választói névjegyzékbe vetetik magukat, nem szavazhatnak pártlistára, csak az Országos Roma Önkormányzat által felállított listára.

Ne regisztrálj!

 

A kampányt – többek között -Makai István, a Roma Polgári Tömörülés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, Setét Jenő, az Ide tartozunk Facebook-csoport alapítója, Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista, a  Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért szervezet vezetője, Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke, és a Magyarországi Cigány Párt, a CSZOSZ, valamint az Amenca csoport indította el.

 

A szervezetek vezetői mintegy 1200 kisebbségi önkormányzat vezetőinek címzett, még október közepén kiküldött levélben is felhívták a roma választópolgárok figyelmét arra, hogy a választói névjegyzékbe való felvételi kérelmüket csak jövő tavasszal, a kormányalakítás után, a nemzetiségi önkormányzati választásokra kezdeményezzék, mert a helyi kisebbségi önkormányzatokra csak a regisztrált szavazópolgárok voksolhatnak majd. A regisztrációnak akkor lesz fontos szerepe, mert helyben dől el, hogy a választói névjegyzékben szereplő nemzetiségiek közül kit választanak majd meg a kisebbségi közösségek képviselőinek – írták.

Ne regisztr.

 

Horváth Aladár még október elején tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: be kell látni, a cigány szavazópolgárok politikai tényezővé váltak, éppen ezért politikai gettósításnak tartja a regisztrációt, és úgy látja, a hatályos törvények alapján jövőre nem lehet majd tisztességes és demokratikus választásokat tartanai.

 

Makai István, a Roma Polgári Tömörülés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: nem csak a romáknak, hanem az egész magyar társadalomnak érdeke, hogy valós, nem pedig díszcigány képviselete legyen az ország legnagyobb nemzetiségi népcsoportjának a parlamentben, mert közös társadalmi ügy a kormányalakítás, a törvényhozó testület megválasztása, és ebben a romáknak nem csak joga, kötelessége is részt vennie.

 

Setét Jenő a Ne regisztrálj kampánycsoport nevében kijelentette: nem személyes ellentét miatt, vagy az Országos Roma Önkormányzat vezetője és tagjai ellen kívánnak tiltakozni kampányukkal, hanem azért, mert a hatályos jogszabály olyan rendszertani problémát vet fel, mely alapján nem alakulhat ki nyílt versenyhelyzet, és lemondásra kényszerítik a nemzetiségeket alkotmányos jogaikról, és mindössze egy bebetonozott jelöltre voksolhatnának.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Az Országos Örmény Önkormányzat közleménye 

 

 

Az Országos Örmény Önkormányzat súlyos erkölcsi, és alkotmányossági illetve egyéb jogszabályi  aggályokat lát a 2014. évben tartandó országgyűlési választásokhoz kapcsolódó nemzetiségi regisztrációval összefüggésben. Magyarország Alaptörvénye a Nemzeti hitvallásban is kinyilvánítja: a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők, éppen ezért alkotmányos joguk beleszólni Magyarország politikai életébe, ezzel is alakítva saját sorsukat, jövőjüket, formálva a magyar demokráciát,  hazánk jövőjét. A nemzetiségi választójogi törvény jelenlegi, hatályos szabályozása megvonja ezt a lehetőséget és alkotmányos jogot a Magyarországon élő  13 nemzetiségi közösség tagjaitól. Azzal, ha identitásukat választják, lemondani kényszerülnek szavazati jogukról, és elveszítik annak lehetőségét, hogy beleszólhassanak a következő parlament és kormány összetételébe, vagyis az ország sorsába. Nemtelen előnyöket nem akarunk élvezni, és ha döntenünk kell, akkor fontosabb számunkra az általános valamennyi magyar állampolgárt megillető joggyakorlás, mint a nemzetiségi hovatartozásunkhoz kapcsolódó választás lehetősége, hiszen itt élünk ebben az országban, itt szeretnénk gyakorolni teljes körűen jogainkat.

A törvényi szabályozás alapján a nemzetiségi képviseletet 15-20 ezer fős nemzetiségi listás szavazattal lehet elérni, és ezt elméletileg is csak a legnagyobb 2-3 nemzetiség tudja teljesíteni. Emiatt a kisebbségek döntő hányada legfeljebb egy szavazat nélküli szószólót, vagyis díszképviseletet küldhet a parlamentbe. Egy jogkörök nélküli szószóló nem teremti meg a nemzetiségek valós parlamenti képviseletét, nem tesz eleget az immár 20 évvel ezelőtt megszületett  alapjogi rendelkezésnek. Az Országos Örmény Önkormányzat mindezek miatt elutasítja a nemzetiségi regisztrációt, és   tiltakozik a jogszabályi rendelkezés ellen! Szervezetünk kinyilvánítja: csatlakozik a roma társadalmi szervezetek, pártok és önkormányzatok által meghirdetett, a teljes szavazati jogot követelő „Ne regisztrálj!” kampányához, arra biztatva a Magyarországon élő örmény közösség tagjait, hogy  éljenek alkotmányos jogaikkal,  és ne regisztráltassák magukat az országgyűlési választásokra, hogy  tavasszal a pártokra is leadhassák voksaikat, formálhassák országunk jövőjét.

Mindezek miatt a magyarországi örmények és a cigány közösségek vezetői felkérik a nemzetiségi önkormányzatok elnökségét, foglaljanak állást a regisztráció és a parlamenti képviselet ügyében, és nyújtsanak tájékoztatást erről a saját nemzetiségük és a szélesebb közvélemény számára is. A „Ne regisztrálj!” kampányt kezdeményezett 36 roma társadalmi szervezet és az Országos Örmény Önkormányzat együttesen fordul a nemzetiségi közösségek tagjaihoz, hogy csatlakozzanak céljainkhoz, ne legitimálják a 2011. évi nemzetiségi választójogi törvény általi kisebbségi parlamenti díszképviseletet.

 

Budapest, 2013. november 12.

 

dr. Serkisian Szeván, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke