HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nyakig benne van a szélsőjobb a sümegi Kalasnyikov-ügyben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Október 29    Forrás: Czene Gábor | NOL


Ez a cikk archív

Elhatárolódási verseny indult a szélsőjobboldalon. Mindenki mossa a kezét, senkinek semmi köze sincs ahhoz, hogy egy sümegi férfi ellen rendőri eljárás indult nagy mennyiségű lőszer és egy Kalasnyikov gépfegyver illegális birtoklása miatt. Érthető, hogy szeretnének minél távolabb maradni az ügytől, ami akár nagyon csúnyán is végződhet. Ettől még alaposan belekeveredhet a Betyársereg és az Új Magyar Gárda. Ahogyan a Jobbik, vagy más szervezetek is.

Hirdetmény

A lefoglalt Kalasnyikov,...

A lefoglalt Kalasnyikov, valamint a baseballütők és a lőszerek (lent)
police.hu

 

A történet sokaknak ismerős lehet. Július 31-én, szerda este negyed tizenegykor két, Sümegről érkező autót állítottak meg a rendőrök Lesencetomajnál. Az egyik kocsi csomagtartójából Kalasnyikov (AK–47 típusú gépkarabély) és száz különböző lőszer, valamint baseballütők kerültek elő. A két autóban hét férfi utazott. Egyikük elismerte, hogy a Kalasnyikovot és a lőszereket – állítása szerint a többiek tudta nélkül – ő tette a csomagtartóba: arra hivatkozott, hogy előző nap kutyasétáltatás közben találta Sümegen. Egyelőre ő az egyetlen gyanúsított. Lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntett gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték.

 

Az eset egy Facebook-bejegyzés nyomán bejárta az írott és elektronikus sajtót. Pontatlanságok is megjelentek, annyi viszont nagy bizonyossággal elmondható, hogy a rendőrök – ebben a tekintetben helytállóak voltak a hírek – nem egyszerű közúti ellenőrzést hajtottak végre.

 

Néhány nappal voltunk a cigány holokauszt emléknapja és a romák elleni sorozatgyilkosság ügyében hozott ítélet kihirdetése előtt. Értesüléseink szerint a rendőrség olyan információkhoz jutott, hogy rasszista akció készül lesencetomaji romák ellen, és komoly a veszélye annak, hogy a támadók fegyvert is használni akarnak. A rendőrség ezért avatkozott közbe.

 

A sajtóban elterjedt, hogy a Jobbik tagjairól van szó. Ferenczi Gábor jobbikos parlamenti képviselő, a párt Veszprém megyei elnöke hevesen tiltakozott. A társaságból – közölte Ferenczi – csak egyvalaki volt jobbikos, de már ő sem az: 2009-ben kilépett a pártból. „A kalasnyikovos történetnek a Jobbikkal történő összekapcsolása merő hazugság, az álhír közlőivel szemben minden egyes esetben megindítjuk a jogi eljárásokat” – írta állásfoglalásában Ferenczi Gábor. A Jobbik parlamenti képviselője ugyanakkor nem tért ki arra, hogy az érintettek közül többen is személyes ismerősei, politikai szövetségesei.

 

Maradjunk azoknál, akik közszereplőnek minősülnek. A Lesencetomajnál megállított társaságban találjuk Dézsi Kornélt, a Sümegiek a Nemzetért Egyesület elnökét és Király Krisztiánt, az Új Magyar Gárda Veszprém megyei „kapitányát”. Bognár Ákosnak hívják azt a férfit, aki a sümegi szervezet egyik alapítójaként 2009-ig jobbikos volt, és saját bevallása szerint a Kalasnyikovot a csomagtartóba rakta. Bognár – mint később látni fogjuk – minimum elkötelezett szimpatizánsa a Betyárseregnek, de valószínűleg ennél több is.

 

Az Új Magyar Gárda egyszerű eset: ez a gárdaszervezet szorosan együttműködik a Jobbikkal. Márciusban, az Új Magyar Gárda tisztújítása után Ferenczi Gábor – mint gárdista és a Jobbik Veszprém megyei elnöke – egy szélsőjobboldali honlap hozzászólói között lelkesülten gratulált Király Krisztiánnak: „Külön megtisztelő megyénk számára, hogy Király Krisztián, az Új Magyar Gárda és a Csendőrség Veszprém megyei parancsnoka is bekerült a vezérkarba. Király Krisztián csendőrfőparancsnok-helyettesi megbízatásához szintén gratulálunk”.

 

A Dézsi Kornél vezette Sümegiek a Nemzetért Egyesület több közös rendezvényt tartott a Jobbikkal. Idén tavasszal Dézsi egyik szervezője volt Sümegen az „erőszakos cselekmények megfékezésére” rendezett demonstrációnak.

 

A kalasnyikovos Bognár Ákos szintén szervezője volt a sümegi tüntetésnek, ezen túlmenően a rendezvényen moderátorként szerepelt. Ferenczi Gábor is beszédet mondott. A sümegi KlubTV felvétele tanúsítja, hogy amikor Bognár Ákos mikrofonhoz szólította a jobbikos politikust, bajtársként üdvözölték egymást. Bognár barátságosan hátba is veregette Ferenczit: talán mindketten visszaemlékeztek arra, hogy 2012 őszén együtt demonstráltak a Sümegre látogató izraeli nagykövet ellen.

 

Ferenczi Gábor nem nyilatkozott. A párt sümegi önkormányzati képviselője, amikor meghallotta, milyen témában keressük, azt kérte, lehetőleg még a neve se jelenjen meg a cikkben.

 

Bár Király Krisztián gárdavezető a gépkarabélyos ügyben nem gyanúsított, egy másik eset miatt lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el vele szemben. A gyanú szerint részt vett a Budapest Pride-ról hazafelé tartó felvonulók elleni támadásban.

 

Mészáros István, az Új Magyar Gárda „főkapitánya” nem tartja indokoltnak, hogy retorziót alkalmazzanak – vagy akár csak belső vizsgálatot indítsanak – Király Krisztiánnal szemben. A melegfelvonulás utáni támadással kapcsolatban még tart a nyomozás, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet – mondta.

 

A lesencetomaji ügyben a „főkapitány” nem lát összefüggést Király Krisztián és a csomagtartóból előkerült Kalasnyikov között. Véleményén akkor sem változtatna, ha bebizonyosodna, hogy nem pusztán talált tárgyról van szó. Mészáros István biztosra veszi, hogy Király Krisztiánnak semmiféle esetleges bűncselekmény előkészületéről nem volt tudomása, „különben a közelébe se megy annak az autónak”.

 

Dézsi Kornél, a Sümegiek a Nemzetért Egyesület elnöke nem szívesen emlékezik vissza arra az estére, amikor a két autóval utazó társaságot megállították a rendőrök: „Nem kívánom senkinek azt az érzést. Nekem nagyon nem hiányzott ez az egész”. Nincs abban semmi rendkívüli – folytatta –, hogy egy hétköznapi napon olyan késői órán indultak útnak Sümegről: „Egyik lesencetomaji barátunkat akartuk meglátogatni. Korábban volt rá példa, hogy éjjel fél kettőkor mentünk hozzá”.

 

Közlése szerint váratlanul érte, hogy a közúti ellenőrzés során a rendőrök Kalasnyikovot találtak a kocsiban. Dézsi Kornél állítja, hogy sem a gépkarabélyról, sem más fegyverekhez tartozó lőszerekről, sem a baseballütőkről nem tudott. A felvetést, hogy cigányellenes támadásra készültek volna, a baloldali propaganda részének tekinti: „Másnap délután az egyesületünk meghívására vajdasági gyerekek érkeztek Sümegre. Én bizonyosan nem készültem semmiféle támadásra”.

 

Ugyanakkor Dézsi Kornél számára is meglehetősen „homályos a történet”. Jó pár teóriája van arról, hogyan kerülhetett Bognár Ákoshoz és a csomagtartóba a Kalasnyikov, de nem kíván találgatásokba bocsátkozni. A rendőrök – jegyezte meg – nemcsak az előzetes letartóztatásba helyezett Bognártól, hanem a helyszínen a többiektől is elvették a mobiltelefont. Később házkutatásokat tartottak, és számítógépeket is lefoglaltak. Dézsi úgy érzi, nincs mit takargatnia: biztos abban, hogy nála nem találnak terhelő bizonyítékot.

 

Felröppentek olyan hírek, hogy Bognár Ákos vezető tisztséget tölt be a bejegyzés nélkül működő, úgynevezett klánokba szerveződő Betyársereg Veszprém megyei csoportjában. Dézsi Kornél hangsúlyozta, hogy a Boka becenévre hallgató Bognár Ákos és a Betyársereg kapcsolatáról egyáltalán nem nyilatkozik. Kérdésünkre hozzátette: idén tavasszal, amikor közösen szerveztek demonstrációt Sümegen, a rendezvény moderátoraként többször felszólaló Bognár Ákos helyi lakosként, és nem a Betyársereg képviseletében szerepelt.

 

Tyirityán Zsolt, a Betyársereg – önmagát nemzetiszocialistának (nácinak) valló – vezetője kijelentette, hogy Bognár Ákos nem tisztségviselője, de még csak nem is tagja a szervezetnek. Más kérdés, hogy Tyirityán „különféle tüntetésekről és rendezvényekről” személyesen is ismeri Bognárt. „Remek hazafinak” tartja, aki azonban – tette hozzá – ezúttal meggondolatlanul cselekedetett. „Ilyen romló és rossz közbiztonság mellett nem csodálkozom azon, hogy valaki alternatív eszközöket keres saját védelme érdekében. Ezzel együtt, bárhogyan került is hozzá a fegyver, nem szerencsés dolog Kalasnyikovval furikázni” – mondta Tyirityán Zsolt.

 

Ezzel szemben egy név nélkül nyilatkozó, magát „kiábrándult nemzeti radikálisként” meghatározó férfi tényként kezeli, hogy Bognár Ákos a Betyársereghez tartozik. A környezetében „mindenki tudja róla, hogy a Betyársereg tagja” – nyomatékosította Bognár egyik ismerőse, aki szintén neve mellőzését kérte. Több, egymástól független forrásból is megerősítették lapunknak, hogy Bognár Ákos a Betyársereg jelképét tetováltatta a mellkasára.

 

Tettünk még egy kísérletet, és újra felhívtuk Tyirityán Zsoltot, aki azonban nem kívánt módosítani előző nyilatkozatán.

 

A Betyárseregnek – a szervezet egyik korábbi közleményéből idézünk – nem lehet bárki a tagja. Életerős, lehetőleg küzdősportban jártas „igazi harcosok” jelentkezését várják. A büntetett előélet viszont „nem kizáró ok, hiszen a betyárok többségének van priusza”.

 

Még egy apróság: Tyirityán volt az, aki pár éve a Magyar Szigeten eljátszadozott a faji háború gondolatával. Egyebek mellett arról értekezett, el kell jutni oda, hogy „egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszínt lát”.

 

Nem tudhatjuk, hogy szavai hatással voltak-e Bognár Ákosra. A lapunknak adott válaszokból annyi azért kitűnik, hogy Bognár védekezését – amely szerint „kutyasétáltatás közben találta” a gépkarabélyt – még eszmetársai sem sorolják a könnyen hihető történetek kategóriájába. Aligha árulunk el titkot azzal, hogy a rendőrség is erősen kétségesnek tartja a gyanúsított által előadott verziót. Ha viszont Bognár Ákos más úton szerezte be a fegyvert, adódik a kérdés: hogyan és kitől?

 

A most folyó nyomozás kiterjed arra, hogy a társaság milyen szándékkal indult Lesencetomajra, és arra is, mit akart kezdeni Bognár Ákos a Kalasnyikovval. Tisztázásra vár, hogy a többiek közül ki és mit tudott a gépkarabélyról. Mivel más típusú lőszerek is előkerültek, nem lehet kizárni, hogy egyéb fegyverek is vannak. Ezt is tisztáznia kell a nyomozásnak, ahogyan azt is: ha ezek léteznek, akkor mi köze van ezekhez az autókban ülőknek.

 

Nagyon is elképzelhető tehát, hogy a Bognár Ákossal szembeni gyanúsítás jogcíme változni, a gyanúsítottak száma pedig nőni fog. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szerint hosszadalmas és bonyolult eljárás elé nézünk: nemhogy a nyomozás eredményét, még azt se lehet megmondani, hogy várhatóan mikor ér véget.

 

A cikk eredeti változata a 2013.10.29-i Népszabadságban olvasható.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt