2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újraindul a cigányozó kiskunlacházi polgármester pere
2013. 10. 15. 00:00

A Kúria mai döntése alapján újraindul Répás József kiskunlacházai polgármester és az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) közt folyó közigazgatási per - közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

A Kúria mai döntése alapján újraindul Répás József kiskunlacházai polgármester és az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) közt folyó közigazgatási per, mert a korábban eljáró bíróság nem tett eleget az indoklási kötelezettségének - közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

 

A 14 éves Horák Nóra holttestére 2008. november 23-án találtak rá. A brutális gyilkosság után a településen szinte azonnal elterjedt pletykák szerint három helyi roma fiatal erőszakolta és ölte meg a diáklányt. A gyilkosságot követően az önkormányzat demonstrációt szervezett, ahol a polgármester többek között azt mondta: „Kiskunlacházán nincs helye az erőszaknak, nincs helye a bűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a romaerőszakból! […] Most már nem hagyjuk, hogy ellopják a javainkat, megverjék az időseket és meggyalázzák a gyermekeket. Ma még mi vagyunk többen.” - áll a jogvédők korábbi cikkében. Az országos rendőrfőkapitány nem sokkal a gyilkosság után azt mondta, hogy kizárt a három roma fiatal bűnössége, és később a rendőrség őrizetbe vett egy kiskunlacházi fiatalembert, aki ellen számos bizonyíték szólt.

 

A vita tárgya az, hogy zaklatásnak minősül-e a polgármester beszéde, amelyben a város roma lakosait tette felelőssé egy 15 éves lány brutális meggyilkolásáért. Az EBH 2010-ben kimondta, Répás megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, és zaklatásnak minősítette a polgármester cigányellenes megnyilvánulásait. A politikus ezt nem fogadta el, és bíróságon támadta meg a hatóság határozatát, amelyet a Fővárosi Törvényszék tavalyi jogerős ítélete hatályon kívül helyezett. A Kúria azonban ma úgy döntött, hogy meg kell ismételni a bírósági eljárást.