HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Példává válhatnak a számozott utcák házai

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Október 11    Forrás: minap.hu


Ez a cikk archív

Több mint harminc család házának homlokzata újult meg eddig a miskolci és a cigány nemzetiségi önkormányzat közös programjának köszönhetően a számozott utcákon. A város alapanyagot és szakértelmet biztosít a lakóknak a vakoláshoz és a festéshez, a feltételeknek megfelelő helyiek pedig munkával járulnak hozzá otthonuk megszépüléséhez.

Hirdetmény

Az Ötödik, Hatodik és Hetedik utcákon már több ház megújult, jelenleg a Harmadik elején dolgoznak a lakók otthonuk megszépülésén. Váradi Gábor, a Miskolci CigányNemzetiségi Önkormányzat (MCNÖ) elnöke elmondta, a program 2010 októberi indulása óta 32 ingatlan újult meg. A projektbe azok a lakók kerülhetnek be, akiknek nincs köztartozásuk. Nekik a MIK Zrt. biztosít alapanyagot és szükség esetén szakembert, a munkát viszont a helyieknek kell elvégezniük.

harmadik_utca_felujitas_131011_ja_10.jpg

– Van olyan ház, amely harminc éve nem volt felújítva. A város egy frekventált része érintett, nem mindegy, milyen képet kapnak Miskolcról a DVTK-mérkőzéseire látogatók. Ha megy a csapatnak, mint most, legalább 5-6 ezren elhaladnak az érintett utcák mellett. Emellett fontos a lakók komfortérzete, és hogy érzik, fontosak a város számára. Sokan amiatt rendezték tartozásukat, hogy bekerüljenek a programba – sorolta Váradi Gábor. Az MCNÖ elnöke hozzátette: szeretnék további utcákra kiterjeszteni a programot, a Kabar utcán például már megvannak a potenciálisan felújítandó házak.

Kriza Ákos polgármester és Sebestyén László országgyűlési képviselő pénteken a helyszínen tájékozódott a munkák állapotáról.
– 2010 végén született meg a gondolat a miskolci és a cigány nemzetiségi önkormányzattal közösen, hogy azoknál a családoknál, amelyeknél nincs köztartozás, eszközt, alapanyagot és szakértelmet biztosítsunk a renováláshoz, ők pedig a munka fizikai részét teszik hozzá lakásuk megszépüléséhez – mondta Miskolc polgármestere, aki azt is hangsúlyozta, lehetőséget kell biztosítaniuk ezeknek az embereknek, hogy visszataláljanak a munka világába – a házfelújítások mellett ilyen a közmunkaprogram.

harmadik_utca_felujitas_131011_ja_30.jpg

A térség országgyűlési képviselője is nagyon jó kezdeményezésnek tartja a programot. Sebestyén László elmondta, oda kell állni az ügy mellé, így vállalja, hogy forrást talál további házak felújításához.
– Jó ránézni az eredményre – mondta a helyszíni bejáráson a politikus. Hozzátette, ha megszépül az egész utca, modellértékűvé válhat.

harmadik_utca_felujitas_131011_ja_6.jpg

A helyiek természetesen örömmel vállalták, hogy felújítják lakásukat, melyhez nagy segítséget kaptak a várostól.
– 12 éve élek ötödmagammal itt – mondta a Harmadik utcán felújítás alatt álló egyik ház lakója. – Önerőből nem tudtam volna finanszírozni a munkát, de miután kaptunk alapanyagot, a család közösen újravakolta és lefestette a házat – mondta Nótár József.

S. P.
Fotó: Juhász Á.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt