HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hollande rendreutasította a romakérdésről vitázó minisztereit

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Október 02    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Francois Hollande francia elnök a kormányon belüli "szolidaritás" és "egység" nevében arra kérte minisztereit, hogy fejezzék be a kelet-európai cigányok integrációja kapcsán folytatott nyílt vitát.

Hirdetmény

Hollande jelezte: elvárja Jean-Marc Ayrault miniszterelnöktől, hogy "ezentúl jobban hangolja össze a kormány munkáját és kommunikációját" - mondta a szerdai kormányülést követően Najat Vallaud-Belkacem kormányszóvivő.

 

A szóvivő hozzátette: "a köztársasági elnök véget vetett az elmúlt napokban folyó polémiának, s arra emlékeztetett, hogy Franciaországnak értékei és elvei vannak, és hogy a romákkal szembeni politikánk azokat szigorúan tiszteletben tartja".

 

A kormányülést követően az elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint Hollande leszögezte, hogy Franciaország tiszteletben tartja a romákat és segíti az integrációjukat, amikor "a lehetőség és a szándék is megvan rá". Az illegális cigánytelepek felszámolása kapcsán az államfő arra emlékeztetett, hogy "annak egy előzetes bírói döntés az alapfeltétele, kivéve, ha az ott élő emberek biztonsága miatt sürgősségi helyzet adódik".   

 

Manuel Valls belügyminiszter a múlt héten többször is kijelentette, hogy a kelet-európai romák többsége szerinte nem akar beilleszkedni a francia társadalomba. "Ábrándokat kerget az, aki azt hiszi, hogy a roma népesség problémáját meg lehet oldani kizárólag az integráción keresztül” - mondta Valls a France Inter közrádiónak, hozzátéve: nincs más lehetőség, mint a sátortáborok felszámolása, és a bevándorló romák hazatoloncolása Romániába és Bulgáriába.

 

A kijelentés nagy megrökönyödést váltott ki a baloldali táborban, még a kormánytagok részéről is. A koalícióban szerepet vállaló Zöldek részéről Cécile Duflot lakásügyi miniszter különösen élesen támadta kollégáját, aki szerinte megtagadta "a köztársasági paktum elveit", s ezért Francois Hollande államfőtől kérte Valls rendreutasítását.

 

"Ragaszkodom a kollektív döntési folyamathoz. De a vitát a kormányon belül, és nem a nyilvánosság előtt kell lefolytatni" - idézte a kormányszóvivő az államfőt. 

 

A vita tartalmi kérdéseit illetően Hollande elismerte, hogy a romákat gyakran  megbélyegzik Franciaországban, de véleménye szerint az "állampolgáraink is jogosan háborodnak fel, főleg amikor a javaikról és a közbiztonságról van szó".     

 

Hollande egyben arra kérte Romániát és Bulgáriát, hogy "vállalják ők is a felelősséget a saját állampolgáraik integrálásában". 

 

Az elnök a kormánytagoktól azt is kérte, hogy tartsák tiszteletben a "kollegialitás, a szolidaritás és a felelősség elveit minden kérdésben, különösen, a legkényesebbekben". "A kormánytagság nem szünteti meg a személyes érzékenységet, de az előbb említett szabályok szigorú betartását követeli meg" - hívta fel a figyelmet az államfő. 

 

A kormányülést követően a belügyminiszter egyébként cáfolta, hogy sajnálatát fejezte ki a romákról tett kijelentései "ügyetlensége" miatt. Kormányforrások ugyanis délelőtt azt állították, hogy Valls a miniszterelnöknek négyszemközt ezt mondta. A belügyminiszter jelezte, hogy sajnálja "a vita hevességét és azt, hogy kifordították és félreértelmezték a szavait, valamint azokat a támadásokat, amelyeknek célpontjává vált".Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt