2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigányok ellen tüntetne a Jobbik Soroksáron
2013. 10. 01. 00:00

Politikai hangulatkeltésnek tartja a Soroksári Roma Nemzetiségi Önkormányzat, hogy a kerületben történt gyilkossági ügyet felhasználva a Jobbik cigányellenes tüntetést akar szervezni a városrészben.

Kalocsai Erika, a roma érdekképviselet képviselője a RomNetnek kedden azt mondta:

 

Teljes körű a kerület lakosai, így a romák között is a felháborodás a brutális gyilkosság miatt, de nem értik, miért a cigányok ellen akar tüntetni a radikális párt. Közlése szerint  a Jobbik kedd reggel levélben jelezte számukra a demonstráció szervezését, ezért felvették a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy tájékozódjanak a bűnügyről. Hozzátette: rendőrség kedd reggel hivatalosan azt a tájékoztatást adta részükre az üggyel kapcsolatban, hogy, öt embert elfogtak a bűncselekménnyel összefüggésben, de sem a nevüket, sem a származásukat nem közölték, és erre utaló megjegyzést sem tettek.

 

A soroksári kisebbségi önkormányzati képviselő mindezekért aggasztónak tartja, hogy a Jobbik újra a cigányellenességre építve, saját politikai hasznát keresve kíván demonstrációt szervezni, és hangulatot kelteni, mint ahogyan azt az elmúlt években már számos alkalommal tette, veszélyeztetve a közrendet és köznyugalmat.

 

Kalocsai Erika azt mondta, a kerület roma lakosai és az önkormányzatuk is elítéli az erőszakot, a brutális gyilkosságot, és mint fogalmazott,  ha kiderül, hogy az elkövető, vagy  gyanúsítottak közül bárki is roma származásúnak vallja magát, az még nem ok arra, hogy általánosítva, kollektívan egy egész népcsoportot, közösséget megbélyegezzenek, gyilkosnak, erőszakosnak tituláljanak. „Mert ez bűn-, és nem nemzetiségi ügy” – jelentette ki.  

 

Közölte azt is: együtt éreznek a meggyilkolt édesanya családjával, és részvétüket fejezik ki az elhunyt hozzátartozóinak, és a hét folyamán a soroksári kisebbségi önkormányzat szervezésében gyertyagyújtással kívánnak emlékezni a meghalt asszonyra.

 

A  Soroksári Roma Nemzetiségi Önkormányzat arra szólítja fel a különféle politikai szerveződéseket és radikális csoportokat, ezt a brutális gyilkosságot ne használják fel a közelgő választásokkal kapcsolatos kampányeseményeikként, ne akarjanak politikai hasznot húzni társadalmi feszültségkeltéssel – mondta Kalocsai Erika.

 

HBA