HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Svédország - Stockholm városi hivatalának egyik részlege is vezetett "roma listát"

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Szeptember 28    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Stockholm városi hivatalának egyik részlege is vezetett etnikai alapon - a romák személyes adatait tartalmazó - nyilvántartást 1958 és 1996 között. A jelenlegi városvezetés pénteken tájékoztatta erről a helyi médiát, jelezve, hogy vizsgálóbizottságot állított fel az ügyben.

Hirdetmény

A "cigány szekció" nevű osztály e tevékenységéről az akkori szociáldemokrata városvezetők állítólag nem tudtak. Stockholm város vezetése ennek tisztázása érdekében hozott létre független jogászokból álló vizsgálóbizottságot. 

 

Sten Nordin, a jobboldal mérsékelt párti (Moderata Samlingspartiet) főpolgármestere úgy fogalmazott: elrettentő, hogy az emberekre nem úgy tekintünk, mint "egyénekre", hanem mint "valamilyen csoporthoz tartozókra". Nordin szerint a bizottság munkája segítséget nyújthat a társadalomnak abban, hogy miként kezelje ezt a kérdést a jövőben.

 

A héten botrány tört ki Svédországban, miután a Dagens Nyheter svéd liberális napilap beszámolt arról, hogy a dél-svédországi rendőr-főkapitányság biztonsági részlegének számítógépén az egyik fájlban 4029 roma lakos - köztük mintegy ezer gyerek - neve szerepel. A személyes adatokat tartalmazó listán olyanok is vannak, akik közül sokan nincsenek is benne a bűnügyi nyilvántartásban, illetve már nem is élnek. Az ügyben több vizsgálat indult.

 

Fény derült arra is, hogy Stockholmban azokról a romákról, akik a város illetékes intézményeihez fordultak segítségért, a városi hivatal 1980-ig kötelezően listát vezetett, mégpedig etnikai alapon. 1980 után a köztisztviselők már maguk dönthették el, hogy beírják-e a listára az adatokat vagy sem. 

 

A svéd fővárost 1958 és 1996 között többnyire baloldali többségű vezetés irányította. A 2006-os országgyűlési és önkormányzati választásokat követően a jobbközép jelöltje került az ország, illetve Stockholm élére.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lovári nyelvvizsgával juttatnák be a szegény diákokat az egyetemre

  • Pünkösdi gyermek vigadalom Nyíregyházán

  • Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

  • Farkas Félix az ORÖ intézményeinek jövő évi költségvetési támogatásának növelését kérte

  • Köszönettel a megindító olvasói segítségért – Látogatás Horváth Gyula költőnélCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt