HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megszűnhet az etnobiznisz: nemzetiségi önkormányzatok születnek és szűnnek meg Pécsen

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Szeptember 21    Forrás: pecsiujsag.hu


Ez a cikk archív

Megváltoztak a nemzetiségi önkormányzatok választására vonatkozó szabályok. Ennek révén a jövőben már csak azokon a helyeken működhetnek ilyen testületek, ahol legalább harmincan az adott kisebbséghez tartozónak vallották magukat a népszámláláskor. Hegedűs István, a baranyai roma önkormányzat elnöke szerint ezzel megszűnhet az „etnobiznisz", de szerinte negatívum, hogy a kisebb létszámú nemzetiségek elveszítik képviseletüket.

Hirdetmény

Alaposan átrendeződhet a nemzetiségi térkép Baranya megyében, legalábbis, ami a képviseletüket illeti. Az új szabályozás értelmében ugyanis jövőre már csak azokon a településeken választanak kisebbségi önkormányzatot, ahol az egyes csoportok száma eléri a harminc főt. Pécsett így hamarosan akár román önkormányzat is létrejöhet, Komlón viszont „eltűnhetnek" a görögök és az ukránok. 

 

- Ha az volt a jogalkotó célja, hogy megszűntesse az úgynevezett etnobizniszt, azaz, hogy olyan településeken is működjön nemzetiségi önkormányzat, ahol nem élnek az adott kisebbséghez tartozó emberek, akkor minden bizonnyal eredménnyel járnak - értékelte a helyzetet Hegedűs István, a Baranya Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. 
Ugyanakkor a kisebbségi vezető amondó, az éremnek két oldala van, szerinte ugyanis az új szabályozás komoly érvágást jelent majd a kisebb nemzetiségeknek, hiszen „így több településen előfordul, hogy a még létező önkormányzatok hamarosan megszűnnek".

 

 

- Természetesen igaz, hogy vannak olyan települések, ahol alacsony a nemzetiségek száma, ám a legtöbb esetben értékes munkát végeznek a képviselők. Arról nem is beszélve, hogy a nemzetiségek egyedüli érdekérvényesítéséről van szó, hiszen részt tud venni a testület munkájában, ahol javaslatokat tehet és képviselheti az adott kisebbséget - vélekedett Hegedűs István, aki szerint „ez a lehetőség most több helyütt elvész, ami komoly problémákat okozhat".

 

 

Kérdésünkre a cigány önkormányzat első embere elmondta, a népszámláláskor a kérdezőbiztosok tájékoztatást adtak arról, az önkormányzatiság múlik azon, hogy valaki egy adott nemzetiségűnek vallja-e magát. Meglátása szerint az egyes önkormányzatok megszűnését tehát aligha lehet a nem megfelelő tájékoztatás számlájára írni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hamarosan megvédheti doktori disszertációját

  • „Az én cigány ruháim magyarul szólalnak meg”

  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt