2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megszűnhet az etnobiznisz: nemzetiségi önkormányzatok születnek és szűnnek meg Pécsen
2013. 09. 21. 00:00

Megváltoztak a nemzetiségi önkormányzatok választására vonatkozó szabályok. Hegedűs István, a baranyai roma önkormányzat elnöke szerint ezzel megszűnhet az „etnobiznisz".

Alaposan átrendeződhet a nemzetiségi térkép Baranya megyében, legalábbis, ami a képviseletüket illeti. Az új szabályozás értelmében ugyanis jövőre már csak azokon a településeken választanak kisebbségi önkormányzatot, ahol az egyes csoportok száma eléri a harminc főt. Pécsett így hamarosan akár román önkormányzat is létrejöhet, Komlón viszont „eltűnhetnek" a görögök és az ukránok. 

 

- Ha az volt a jogalkotó célja, hogy megszűntesse az úgynevezett etnobizniszt, azaz, hogy olyan településeken is működjön nemzetiségi önkormányzat, ahol nem élnek az adott kisebbséghez tartozó emberek, akkor minden bizonnyal eredménnyel járnak - értékelte a helyzetet Hegedűs István, a Baranya Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. 
Ugyanakkor a kisebbségi vezető amondó, az éremnek két oldala van, szerinte ugyanis az új szabályozás komoly érvágást jelent majd a kisebb nemzetiségeknek, hiszen „így több településen előfordul, hogy a még létező önkormányzatok hamarosan megszűnnek".

 

 

- Természetesen igaz, hogy vannak olyan települések, ahol alacsony a nemzetiségek száma, ám a legtöbb esetben értékes munkát végeznek a képviselők. Arról nem is beszélve, hogy a nemzetiségek egyedüli érdekérvényesítéséről van szó, hiszen részt tud venni a testület munkájában, ahol javaslatokat tehet és képviselheti az adott kisebbséget - vélekedett Hegedűs István, aki szerint „ez a lehetőség most több helyütt elvész, ami komoly problémákat okozhat".

 

 

Kérdésünkre a cigány önkormányzat első embere elmondta, a népszámláláskor a kérdezőbiztosok tájékoztatást adtak arról, az önkormányzatiság múlik azon, hogy valaki egy adott nemzetiségűnek vallja-e magát. Meglátása szerint az egyes önkormányzatok megszűnését tehát aligha lehet a nem megfelelő tájékoztatás számlájára írni.