2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Német olvasó fizette a romagyilkosság áldozatának sírkövét
2013. 09. 20. 00:00

Bár a cigányok sérelmére elkövetett sorozatgyilkosság óta több mint négy év telt el, az egyik nagycsécsi áldozat csak ezen a héten kapott síremléket.

A 2008-2009 során elkövetett gyilkosságsorozatban a nagycsécsi mészárlás a hetedik támadás volt. A három, idén augusztusban nem jogerősen elítélt tettes, a K. testvérek és P. Zsolt 2008 november 3-án, éjjel támadták meg Nagy Tiborék családját. Előbb Molotov koktélt dobtak a házra, majd tűz alá vették az égő épületből menekülő embereket. Az aljas támadás során Nagy Tiborné és Nagy József meghalt, Nagy Tibor súlyosan megsebesült. 

A család túlélő tagjai ma is a cigánytelepen laknak. Mivel a meggyilkolt Nagy Tiborné Éva férje, Nagy Tibor maga is megsérült és munkaképtelenné vált, ráadásul egyedül neveli gyermeküket, Nagy Tiborné 2013 szeptemberéig egy sírkő nélküli, egyszerű fakereszttel jelölt hant alatt feküdt. 

A romagyilkosságok híre a külföldi sajtót is bejárta. Keno Verseck német újságíró az elmúlt években közel 20 cikket illetve rádióriportot készített, többek között a Deutsche Welle-nek és a Spiegelnek. Az augusztusi elsőfokú ítélethirdetésről szóló cikkében megírta többek között azt is, milyen szegény körülmények között él a nagycsécsi Kis Tibor és félárván maradt siketnéma lánya, és azt is, hogy a meggyilkolt feleség és anya közel öt évvel a tragédia után is egy fakereszttel jelölt hant alatt nyugszik, mert a családnak nincs pénze sírkőre, kárpótlást pedig nem kaptak. 

Két héttel a cikk megjelenése után az újságíró levelet kapott egy olvasójától. Az elektronikus üzenetben annyi állt: „Tisztelt Szerkesztő úr, kifizetem a síremlék árát”. Az események innentől kezdve felgyorsultak. Az újságíró telefonon értesítette a családot, az egyik hozzátartozó megállapodott a helyi kőfaragó mesterrel. A kialkudott összeg – úgy tudjuk, mintegy 1300 euro – megérkezett, a síremlék elkészült. Most szombaton avatják fel.