2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Perújítás a hat évig előzetesben tartott, majd felmentett Burka Ferenc és fia ügyében
2013. 09. 15. 00:00

Perújítást rendelt el a Debreceni Ítélőtábla a csaknem hat évig előzetes letartóztatásban tartott, majd jogerősen felmentett, és kártérítést kapó Burka Ferenc és fia ügyében.

A folyamatban lévő ügyről a táblabírósági elnök többet nem mondott. 

 

Simon Ernő, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség vezetője is csak annyit közölt korábban az MTI-vel, hogy az ügyben újabb bizonyítékok merültek fel. A bizonyítékok ellenőrzése a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon megtörtént, az ügyben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség látja el a felügyeletet. A bizonyítékok értékelése után döntöttek úgy, hogy perújítást kezdeményeznek az ügyben.

 

Az újszentmargitai idősebb és ifjabb Burka Ferencet egy 1999-ben történt bűncselekmény miatt különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsították, emiatt öt évet és nyolc hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban. 
    

 

A két vádlottat első fokon a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 15 év, illetve 13 év fegyházra ítélte, a Szegedi Ítélőtábla azonban 2006-ban mindkét roma férfit felmentette. 
    

 

Az apa és fia ezután az állam ellen indított kártalanítási perben 50-50 millió forintra tartott igényt. A hónapokig tartó pereskedésben végül egyezség született a felperesek és az állam nevében eljáró Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium között. Idősebb Burka Ferenc 20 millió, ifjabb Burka Ferenc pedig 25 millió forintot kapott. Ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás indokolatlan fogva tartás miatt.