2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rápörgött a belügy a szélsőjobbosokra
2013. 09. 13. 00:00

Lapunk úgy értesült, hogy a magyar nyomozóhatóságok fokozottan figyelik a szélsőjobboldali szervezeteket. Ennek nyomán jelenleg is több aktivista ellen zajlik rendőrségi eljárás.

Arról a sajtó is tudósított, hogy 2013. július harmincegyedikén éjszaka, Lesencetomajon, egy közúti ellenőrzésen a tapolcai rendőrkapitányság járőrei egy AK-47 típusú gépkarabélyt, hozzátartozó tárat és egyéb fegyverekhez való lőszereket, valamint „fa ütőeszközöket” találtak egy Nissan személyautó csomagterében. Szintén a településen egy Fiat Tempra két utasától egy-egy, engedély nélkül tartott gázriasztófegyver került elő.

 

Séta közben

 

Összesen hét embert állítottak elő, közülük B. Ákos 39 éves sümegi lakost lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés alapos gyanúja miatt őrizetbe vették. A férfi elismerte, hogy a gépkarabélyt és a lőszereket tartalmazó táskát ő rakta be a Nissan csomagtartójába. Azt állította, hogy a táskára július harmincadikán, kutyasétáltatás közben lelt rá. A Veszprémi Járásbíróság augusztus másodikán elrendelte az előzetes letartóztatását.

 

Az esetet követően a Facebookon volt olvasható a következő szöveg egy Demokrata nicknevű posztolótól (a dátum vélhetően téves):

 

„2013. augusztus 3-ra virradóra történt Tapolca határában pontosan Lesencetomaj nevű településen (itt kimagaslóan magas a roma lélekszám) szóval ezen a nap hajnalán a Tapolcai Rendőrkapitányság rendőrei feltartóztattak egy autót, melyben négy személy ült (...) mind a négyen ellenőrizhetően Jobbik-tagok Sümegen, (...) több esetben voltak büntetve erőszakos bűncselekményekért!

 

A gépkocsit a rendőrök alaposan átkutatták és egy AK típusú gépfegyvert hozzátartozó közel 100 db. lőszert találtak, továbbá baseball ütöket, viperákat, késeket (több forrás is azt említette, akikkel beszéltem, hogy a rendőrök tippre mentek) A személyeket őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat, mivel alapos gyanú van arra vonatkozólag, hogy ezen személyek lesencetomajon a cigány holokauszt "alkalmából" az ott élő romák ellen akartak támadást elkövetni.

 

A rendőrség hallgat a Veszprém Megyei Naplónál dolgozó barátomat hívtam hogy mi történt, ő később visszahívott és azt mondta, hogy a megyei RFK nem adhat az ügyről tájékoztatást. Sümegen és Lesencetomajon gyakorlatilag mindenki erről beszél, a négy személynél egyébként tegnap délelőtt nagy rendőri jelenlét mellett házkutatás volt, B. Ákos jobbikos lakásán (melynek bejárati ajtaján egy hitler poszter látható) további eszközöket foglaltak le. Kérem ellenőrizzék az információt és adjanak neki hírt!

 

Köszönettel egy Demokrata”

 

Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei elnöke augusztus negyedikén így reagált:

 

„A tapolcai rendőrség által előállított és egy Facebook-posztban említett személyek közül egyik sem tagja a Jobbiknak. Azokkal a hírportálokkal szemben, melyek ezt az álhírt a Jobbikhoz kötötték, pártunk kénytelen lesz megtenni a szükséges jogi lépéseket, mivel arra sem vették a fáradságot, hogy a Jobbikot az ügyben megkeressék és reagáltassák a hazugságokra.”

 

Séta után

 

Azóta csönd honolt az ügyben. Lapunk most az eljárásokra rálátással bíró forrásból úgy értesült, hogy B. Ákos valóban nem Jobbik–tag, a párttól kijjebb áll: ő a Betyársereg Veszprém megyei parancsnokhelyettese. Úgy tudjuk, a férfi „lőfegyver engedély nélküli megszerzésével vagy tartásával elkövetett, lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja” miatt továbbra is őrizetben van.

 

A Betyársereg tagjai egy budapesti tüntetésen
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

 

Információnk szerint a lesencetomaji ügyben B. Ákos mellett K. Krisztián, az Új Magyar Gárda Mozgalom Veszprém megyei kapitánya, a Csendőrség országos parancsnok-helyettese is érintett.

 

K. Krisztiánnal – aki jelenleg szabad lábon van – más ügyben is foglalkozik a hatóság. „Közösség tagja elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények” miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság felderítő osztálya eljárást folytat M. György és társai ellen. Állítólag a „társak” között találni K. Krisztiánt. Információnk szerint K. Krisztián tagja volt annak a csoportnak, amelyik a júliusi Budapest Pride után a Nyugati pályaudvarnál inzultálta a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) három aktivistáját. A SZEMA közleménye szerint tagjaikat "30 rasszista, egyenruhás neonáci" megtámadta és verni kezdte.

 

Háború

 

Szintén vádlott lehet K. Krisztiánból az Új Magyar Gárda augusztus tizenkilencedikei, akasztói gárdistaavatója miatt – ez ügyben az ügyészség a minap indított vizsgálatot.

 

Úgy tudjuk, szintén eljárás zajlik „csoportos garázdaság, súlyos testi sértés” gyanújával a Gyulai Rendőrkapitányságon a már emlegetett Betyársereg vezetője, Tyirityán Zsolt ellen. A szervezetről legutóbb a bukaresti román-magyar futballmeccs kapcsán lehetett hallani; honlapjukon a mérkőzésről az „Ez nem csak foci, ez háború volt” cikkel emlékeztek meg. A Betyársereg eszmei alapjait sallangmentesen példázza kapcsolattartásra kínált e-mail címük: [email protected].