HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Civilek: ki kell vizsgálni a rendőrség konyári eljárását

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Konyár
2013 Szeptember 12    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Hat emberi jogi szervezet fordult levélben a belügyminiszterhez, az országos rendőr-főkapitányhoz és a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányhoz azt kérve, hogy vizsgálják ki a rendőrség eljárását a múlt csütörtöki konyári eseményekkel kapcsolatban.

Hirdetmény

Az üggyel összefüggésben a megyei rendőr-főkapitányság korábban arról adott tájékoztatást, hogy a rendőrségre szeptember 5-én 10 óra körül érkezett bejelentés arról, hogy a konyári általános iskola előtti autóbusz megállóban megállt egy busz, arról többen leszálltak, énekelni kezdtek, majd közülük többen rágyújtottak.
    

 

A helyszínre érkező járőr és a helyi körzeti megbízott az iskola előtti megállóban igazoltatta az ott várakozó nem magyar honosságú autóbusz körül tartózkodókat. Az igazoltatott 26 ember elmondta, hogy Debrecenből tartanak a Románia-Magyarország válogatott labdarúgó mérkőzésre Bukarestbe, rövid pihenőre álltak meg a tanintézmény előtti megállóban, ahol elénekelték a magyar és a székely himnuszt.
    

 

A rendőrség közlése szerint "a helyszínen sem szabálysértés, sem bűncselekmény nem történt, az autóbusz, utasaival együtt a rendőri igazoltatást követően a településről távozott és az ártándi határátkelőhelyen elhagyta az ország területét".
    

 

Az Amnesty International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), a Háttér Társaság, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a European Roma Rights Centre csütörtöki közös közleményükben emlékeztettek arra, a sajtóban már aznap nyilvánosságra kerültek helyi szemtanúk beszámolói, amelyek "az eseményeket más megvilágításba helyezik". Azóta a NEKI és a TASZ munkatársai jártak a helyszínen és beszéltek a szemtanúkkal.
    

 

Szerintük miután a busz megállt a konyári iskola előtt, a társaság leszállt, és fenyegetően lépett fel az iskola roma származású diákjaival szemben. A magyar és a székely himnusz eléneklése, valamint a Ria-ria-Hungária rigmus skandálása mellett a szurkolók romaellenes kifejezéseket is kiáltoztak és fenyegető mozdulatokat tettek - írták.
    

 

E "megbotránkoztató és megfélemlítő eseményeket" az iskola udvarán tartózkodó diákok és tanárok is észlelték, és a tanárok a gyermekeket beterelték az iskola épületébe - tették hozzá.
    

 

A civil szervezetek hangsúlyozták, a Hajdú-Bihar megyei Konyár nem esik útba Debrecenből Bukarest felé haladva, a település felé ugyanis le kell térni az országútról, és az iskola nem Konyár határában található. E tény, továbbá a szemtanúk panaszai alapján felmerül a gyanúja annak, hogy a településre célzatosan ment a társaság, és "feltehetően az sem véletlen, hogy épp a túlnyomó részt roma diákokat oktató tanintézmény előtt álltak meg" - vélekedtek.
    

 

Szerintük erre abból is lehet következtetni, hogy a társaság tagja volt az a tanár is, akit országosan ismert romaellenes megnyilvánulásai miatt rendkívüli felmentéssel bocsátott el az iskolából a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) februárban.
    

 

A levelet jegyző emberi jogi szervezetek úgy vélték, fennáll a gyanúja annak, hogy a buszról leszállt társaság tagjai közösség tagja elleni csoportos erőszakot, vagyis gyűlölet-bűncselekményt követtek el, ezért - mint írták - az eljárást a rendőrségnek hivatalból meg kellett volna indítania. A civilek aggodalmukat fejezték ki a levélben amiatt, hogy a rendőrség kettős mércét alkalmazva "ismételten nem lépett fel egy romák ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmény gyanúja esetén".Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestertCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt