HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma kutatóközpont áll munkába Budapesten

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Szeptember 11    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Roma kutatóközpont kezdi meg működését Budapesten. A munkacsoport feladatai közé tartozik a romák általános helyzetének elemzése, a helyzetüket javítani szándékozó közpolitikai célok megfogalmazása, valamint a támogatási források hatékony és célzott felhasználását biztosító elemzések készítése.

Hirdetmény

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, fideszes országgyűlési képviselő szerdán újságíróknak elmondta, hogy a kutatóközpont feladata az is, hogy elemezze a felzárkóztatás érdekében a kormány és az ORÖ által kötött keretmegállapodás eredményeit, valamint szakmai háttéranyagokat készítsen. A központnak szakmai és erkölcsi küldetése is van Kelet-Közép-Európában - hangsúlyozta. 

 

Beszélt arról is, hogy a magyar kormány cigánypolitikájáról hamis kép alakult ki Európában. Magyarországon példaértékű modell működik: fejlett cigánypolitika és integrált fejlesztési program mellett van egy eltökélt kormányzat és van a cigányságnak egy törvényes képviselete - mondta Farkas Flórián, hozzátéve, hogy a kormányfő nyíltan, "nem asztal alatt" felvállalja az ügy kezelését, és szerinte emiatt vádolják igaztalanul rasszizmussal. A munkacsoport feladat az is, hogy ezekre a hamis feltételezésekre választ adjon - jelentette ki. Mint hangsúlyozta, a magyarországi modell jó, exportálható, éppen úgy, mint akár például az 1993-as kisebbségi törvény vagy a kormány és az ORÖ keretmegállapodása. A magyarországi modell utat mutathat akár Európának is - mondta. A munkacsoport szakmai vezetője Balogh László, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának oktatója - közölte Farkas Flórián. 

 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára azt mondta, az elmúlt három évben a romák ügyének előmozdítása érdekében többet tettek, mint bárki a rendszerváltás és a 2010-es kormányváltás közötti időszakban. Példaként említette, hogy uniós forrásból fejlesztési programok indultak a roma nők foglalkoztatásának elősegítésére, a cigánytelepek felszámolására, valamit a munkaerő-piaci integráció érdekében. A szegregáció csökkentésére indított 151 programhoz kapcsolódóan mintegy 15 milliárd forint értékben kötöttek támogatási szerződést - jegyezte meg. 

 

Bene Dániel, az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a kutatóközpontot az ESZA és az ORÖ 2012 szeptemberében kötött keretmegállapodásában foglaltak végrehajtása érdekében hozták létre. A központ munkatársait - jelenleg 11-et - uniós forrásból foglalkoztatják, tagjait az ORÖ választja ki.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt