HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma kutatóközpont áll munkába Budapesten

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Szeptember 11    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Roma kutatóközpont kezdi meg működését Budapesten. A munkacsoport feladatai közé tartozik a romák általános helyzetének elemzése, a helyzetüket javítani szándékozó közpolitikai célok megfogalmazása, valamint a támogatási források hatékony és célzott felhasználását biztosító elemzések készítése.

Hirdetmény

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, fideszes országgyűlési képviselő szerdán újságíróknak elmondta, hogy a kutatóközpont feladata az is, hogy elemezze a felzárkóztatás érdekében a kormány és az ORÖ által kötött keretmegállapodás eredményeit, valamint szakmai háttéranyagokat készítsen. A központnak szakmai és erkölcsi küldetése is van Kelet-Közép-Európában - hangsúlyozta. 

 

Beszélt arról is, hogy a magyar kormány cigánypolitikájáról hamis kép alakult ki Európában. Magyarországon példaértékű modell működik: fejlett cigánypolitika és integrált fejlesztési program mellett van egy eltökélt kormányzat és van a cigányságnak egy törvényes képviselete - mondta Farkas Flórián, hozzátéve, hogy a kormányfő nyíltan, "nem asztal alatt" felvállalja az ügy kezelését, és szerinte emiatt vádolják igaztalanul rasszizmussal. A munkacsoport feladat az is, hogy ezekre a hamis feltételezésekre választ adjon - jelentette ki. Mint hangsúlyozta, a magyarországi modell jó, exportálható, éppen úgy, mint akár például az 1993-as kisebbségi törvény vagy a kormány és az ORÖ keretmegállapodása. A magyarországi modell utat mutathat akár Európának is - mondta. A munkacsoport szakmai vezetője Balogh László, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának oktatója - közölte Farkas Flórián. 

 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára azt mondta, az elmúlt három évben a romák ügyének előmozdítása érdekében többet tettek, mint bárki a rendszerváltás és a 2010-es kormányváltás közötti időszakban. Példaként említette, hogy uniós forrásból fejlesztési programok indultak a roma nők foglalkoztatásának elősegítésére, a cigánytelepek felszámolására, valamit a munkaerő-piaci integráció érdekében. A szegregáció csökkentésére indított 151 programhoz kapcsolódóan mintegy 15 milliárd forint értékben kötöttek támogatási szerződést - jegyezte meg. 

 

Bene Dániel, az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a kutatóközpontot az ESZA és az ORÖ 2012 szeptemberében kötött keretmegállapodásában foglaltak végrehajtása érdekében hozták létre. A központ munkatársait - jelenleg 11-et - uniós forrásból foglalkoztatják, tagjait az ORÖ választja ki.



Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyében



CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?














KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar



    Phiren Amenca



    Parno Graszt