2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Furcsán kezelték a romagyilkosságok titkos jelentését
2013. 09. 07. 00:00

A Magyar Nemzet értesülése szerint nem iktatták, és semmilyen egyéb ügyészségi nyilvántartásban sem szerepel az a Katonai Biztonsági Hivatalban (KBH) készített 2010-es jelentés, amely ...

A jelentés a cigánygyilkosságok ügyében elkövetett hibák miatt marasztalja el a szervezet egykori vezetőit, akik eltitkolták a KBH titkos kapcsolatát Cs. Istvánnal, a romagyilkosságok negyedrendű vádlottjával. (Itt olvashat a tartalmáról részletesebben.)

 

nyilvánosságra hozott dokumentumon kézírásos megjegyzések is láthatók. Az egyik jegyzetben Hende Csaba honvédelmi miniszter azt írta, hogy továbbítsák az ügyet a Katonai Főügyészségnek annak megvizsgálása végett, hogy vajon a KBH akkori vezetőit nem terheli-e büntetőjogi felelősség is. A választ egy másik kézírásos jegyzet adtak meg erre, szintén kézírással, 2010. szeptember 16-i dátummal: „véleményem szerint az ügyben elkövetett mulasztások – a fegyelmi felelősségen túl – a büntetőjogi felelősség szintjét nem érik el! Kovács”.

 

Kovács Árpád akkor a katonai főügyész volt. A Magyar Nemzet szerint az ügyészség a napokban belső vizsgálatot rendelt el, hogy tisztázza, milyen úton került hozzá az irat, és miért nincs nyoma ennek a nyilvántartásban. A lap belső vizsgálattal kapcsolatos értesüléseit Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője nem kívánta kommentálni. Azt viszont elmondta, hogy a „Kovács” aláírású jegyzetet annak idején valóban nem iktatták. A szóvivő szerint a jelentés létezéséről és annak tartalmáról az ügyészség illetékesei csak a napokban szereztek tudomást. Fazekas annyit közölt még: munkatársai megtették a szükséges intézkedéseket.