2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A romák ellen tüntettek Csehországban
2013. 08. 25. 00:00

A cseh rendőrség romaellenes tüntetőkkel csapott össze a szombaton Ostravában. A rendőrök több mint hatvanat rasszista tüntetőt tartóztattak le.

Az észak-morvaországi iparvárosban beszámolók szerint több mint ezren voltak a szélsőséges felvonuláson, amelyet a Cseh Oroszlánok elnevezésű csoport hirdetett meg, "Fékezzük meg a rasszista támadásokat" címmel. A résztvevők petíciót írtak alá, a "tisztességes cseh polgárok jogainak védelmében".

 

A rendőrség leállította menetet, miután a tüntetők elhagyták a számukra engedélyezett útvonalat, és provokálták a felvonulást ablakaikból figyelő cigányokat. A rohamrendőrök megpróbáltak tárgyalni a jobboldali szélsőséges tüntetőkkel, többen azonban kövekkel és üvegpalackokkal támadtak rájuk, kukákat borogattak és rongálásba kezdtek. A rendőrök válaszul könnygázt vetettek be.

 

Több más nagyvárosban, köztük Brünnben (Brno), Plzenben, Decínben és Ceské Budejovicében is tüntettek szombaton romaellenes csoportok és az ellenük felvonulók.

 

A megmozdulások egy részét olyan csoportok szervezték, mint a neonáci Szociális Igazság Munkáspártja (DSSS), amely az idegengyűlölet és rasszizmus hirdetése miatt 2010-ben betiltott Munkáspárt (DS) utódszervezete. Csehországban nem hivatalos becslések szerint 250-300 ezer roma él, többnyire rendkívül rossz anyagi körülmények között. Több észak-csehországi városban - ahol a cigánylakosság létszáma néhány éve állítólag ingatlanspekulációk miatt jelentősen megnőtt - majdnem százszázalékos a romák munkanélkülisége, és a családok egyetlen hivatalos jövedelmét a szociális támogatások jelentik.