HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nem tetszik a cigánymártás a romaszervezetnek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Augusztus 15    Forrás: 168 Óra Online


Ez a cikk archív

Tiltakozik egy szintiket és romákat képviselő németországi civil szervezet a cigánymártás (Zigeunersauce) kifejezés ellen, és azt kéri a gyártóktól, hogy változtassák meg a termék nevét.

Hirdetmény

A Forum für Sinti und Roma (Fórum a szintékért és a romákért) nevű hannoveri szervezet levélben fordult a húsételekhez használt csípős szósz németországi gyártóihoz, és azt tanácsolta, hogy változtassák például pikáns mártásra vagy paprikamártásra a termék nevét. A szervezet szerint erre azért van szükség, mert a cigány megbélyegző kifejezés. „Nem hiszem, hogy a gyártók magukra akarják vonni a rasszizmus és a diszkrimináció vádját” – idézték szerdán német hírportálok a szervezet ügyvédjét, Kerstin Rauls-Ndiaye-t. Hozzátette: nem jogi úton kívánják elérni a cigánymártás kifejezés mellőzését, a problémát és javaslatukat udvarias levélben terjesztették a gyártók elé.


Az egyesület elnöke, Regardo Rose arra mutatott rá, hogy a Zigeunersauce gasztronómiai gyökerei nem a cigány, sokkal inkább a magyar konyhához vezetnek.


A mártások előállításával foglalkozó cégeket is képviselő ínyenc élelmiszerek gyártóinak szövetsége (Kulinaria Deutschland) közölte: fél éve egy hasonló kezdeményezés után a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsától kértek szakvéleményt, de egyelőre nem kaptak választ. Az egyik gyártó, az Unilever szerint a régóta használt kifejezés nem sértő. A társaság egy szóvivője azt mondta, időnként előfordul, hogy vita támad népcsoportokról elnevezett termékek körül. Legutóbb az Eskimo Eis (Eszkimó fagylalt) elnevezésű termékük váltott ki tiltakozást, de az ügyben folytatott konzultációk nyomán végül nem változtatták meg az Ausztriában forgalmazott fagylalt nevét.

A németországi szinti és roma közösségeket összefogó központi tanács szerdán a dpa hírügynökséggel közölte: nyelvi kérdésekben dogmatikus szabályozás helyett kritikus, reflektív hozzáállásra van szükség. Az olyan kifejezések esetében, mint a cigánypecsenye vagy a cigánymártás, nincs értelme felcserélni a cigány kifejezést az ezzel a névvel illetett népcsoport tagjai körében az önmeghatározására használt kifejezéssel, hiszen így csak nevetségessé válna a szintik és romák hátrányos megkülönböztetése, kirekesztése és az őket sújtó rasszizmus elleni küzdelem – mutatott rá állásfoglalásában a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsa.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt