2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigányokra mentek a fegyveresek
2013. 08. 09. 00:00

Több rejtély is övezi azt a rendőrségi akciót, amelynek keretében a múlt hét közepén felfegyverzett Jobbik szimpatizánsokat fogtak el Veszprém megyében.

Július 31-én éjjel két autót, egy Nissant és egy Fiatot kapcsoltak le a tapolcai rendőrök a Lesenceistvándot Lesencetomajjal összekötő műúton. Volt fülesük, úgyhogy az utasok megbilincselése után nyomban a Nissan csomagterében kezdtek el kutatni. A pótkerék helyén egy sporttáskában AK–47 típusú gépkarabélyt találtak vagy száz tölténnyel, de a másik autó tartalmával együtt az egyenleghez további lőfegyverek, riasztópisztolyok, baseballütők, viperák és kések is tartoztak. A férfiak minimum öt órát térdeltek a kukoricásban, mire előállították őket.

 

Miután B. Ákos harminckilenc éves sümegi lakos magára húzta a balhét, és elismerte, hogy a táska tartalma hozzá köthető, egyedül őtt vették őrizetbe lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az más kérdés, hogy B. Ákos emlékei szerint előző nap kutyasétáltatás közben bukkant a háborús eszközre. Akkor még nem sejtette, hogy szomszédai jóvoltából kitudódik: látták egyenruhában a társasház udvarán fegyverrel a nyakában. A Veszprémi Járásbíróság három nappal később mindenesetre elrendelte előzetes letartóztatását.

 

Ha a rendőrségen múlik, és nem a Sümegi Hangok nevet viselő Facebook-profil szerkesztőin, akkor talán sosem kerül nyilvánosságra az ügy legizgalmasabb komponense, jelesül, hogy az előállított állampolgárok a Jobbik aktivistái, egyikük egyenesen a párt sümegi fiókjának alapítója. Mivel a bejegyzés gazdája az illetők nevét is nyilvánosságra hozta, a Jobbik Veszprém megyei elnöke perrel fenyegetőzve kérte ki magának a kötődés sejtetését közleményében. Ferenczi Gábor azonban hatalmas öngólt rúgott, mert miközben tényszerűen igaz lehet, hogy nincs párttagkönyvük az elkövetőknek, egész Sümeg jobbikosként ismeri őket, sőt ő maga több ízben is együtt szónokolt és tüntetett némelyikükkel (például 2012. december 12-én az izraeli nagykövet ellen). Az erről készült felvételek a YouTube-on és egyelőre a képviselő úr honlapján is megtekinthetőek.

 

B. Ákos a Veszprém megyei Demisz alelnöke volt (ez a KISZ jog­utódja), majd annak megszüntével a Sümegi Ifjúsági Szervezetbe igazolt. A városi Jobbik alapszervezet többek között az ő jóvoltából jött létre, de 2009-ben kilépett abból. Hogy a jó barátság megmaradt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2010-es választásokon a Jobbik delegáltja volt az egyik sümegi szavazatszámláló bizottságban. Összetűzésbe is került a helyi szocikkal, miután kénytelenek voltak figyelmeztetni a kampánycsendre, mondván: az aggitáció ideje lejárt, inkább őrködjön a választások tisztaságán. A város függetlenként induló jelenlegi polgármestere végül a Jobbik támogatásával nyert. Rátosi Ferenc azóta is gyakran vendég a párt vagy a párthoz közeli civil szervezetek rendezvényein. Ákos – akit még a mentősöknél ismert meg – és barátai (többen a most előállítottak közül) plakátozással és kocsmai agitproppal növelték esélyeit.

 

„A helyi Jobbik alapszervezet jelenleg 5-6 ember, a többi a zászlólengetős, őrjöngős, egyenruhába masírozós, karlendítős csürhe” – mondja a Sümegi Hangok Facebook-profil egyik szerkesztője, aki név szerint ismeri a tagokat is és a párt rendezvényein stabil erőként megjelenő szimpatizánsokat. Mint mondja, B. Ákos sokszor egyedül is kimegy tüntetni az önkormányzat elé jól bejáratott árpádsávos zászlójával. Szomszédai vitustáncot jártak előzetesbe helyezésének hírére, és elmondták, hogy többször látták reggelente a barátaival a ház udvarán, amint egyenruhába öltözve menetelnek. Tavaly decemberben is indult ellenük eljárás, mert szilveszter előtt részegen felborogatták a trombita- és konfettiárus romák standjait. Harci kutyáját állítólag emberre képeztette ki, és a házkutatást végző rendőrök is szembesülhettek a Hitler-képpel bejárati ajtaján. Úgy hírlik, odabent további lefoglalásra méltó „eszközöket” találtak a nyomozók, amit a szomszédok szerint zsákban vittek el a helyszínről. A lakók fedezték fel a „Halál a fasisztákra” feliratot is, amit a B. Ákos begyűjtése másnapján Lesencetomajról kiérkező közel húszfős cigánycsapat sűrű szitkozódás közepette pingált a társasház falára. A kedélyeket a kiérkező rendőrök csillapították le.

 

A Nissant forrásunk szerint D. Kornél vezette. Õ elnökli a Sümegiek a Nemzetért Egyesületet, amely a Jobbik egyik fő partnere a városban, többször szervezett a párttal közös rendezvényeket, családi napokat, tüntetéseket. A sümegi Jobbik rendszeresen hirdeti az egyesület rendezvényeit a Facebookon. Kornél nagy támogatója Rátosi polgármester úrnak, voltak már együtt segélycsomagot is osztani. Sümeg alpolgármestere pedig alapítója az egyesületnek, melynek alelnöke a helyiek szerint egyszer lovaggá ütötte Vona Gábort. A Jolly Joker nevet viselő vendéglátóipari egység közönsége hallani vélte a minap, amint D. Kornél azon bosszankodik, hogy B. Ákossal és K. Kornéllal való közös balhéja miatt szálltak el esélyei a helyi Jobbik elnöki székének megszerzésére.

 

K. Kornél korábban már többször is összetűzésbe került a hatóságokkal: garázdaságért, illetve önbíráskodásért ült már börtönben, talán akkor kerültek felsőtestére a – meg nem erősített források szerint – horogkereszt alakú tetoválások. Ahogyan 2011 őszén, úgy ezúttal is fegyvereket keresett nála a rendőrség. Arról nem szól a fáma, hogy találtak-e bármit a házkutatók, csak életvitelszerűen vele élő édesanyjára támaszkodhatunk, aki szerint semmit.

 

Nem így N. Lászlónál, aki az ominózus Fiat Tempra tulajdonosa. A testvérével közös vállalkozást vívő autószerelő forrásunk szerint „éjjel-nappal” fekete gyakorlóban vonul, kilyukasztott nemzeti szalaggal a karján. „Három kiló az egész pali, de folyton ossza az észt” – mondja forrásunk, aki szerint a nála házkutatást végző nyomozók számítógépet és laptopot is lefoglaltak. Õ ötven méterre dolgozik attól a mogyorósdombi kocsmától, amely a banda törzshelyéül szolgált az elmúlt években, és amelynek szomszédságában néha-néha eldurrantották fegyvereiket. Itt szoktak agyalni a cigánykérdésen is, és valószínűleg itt tervezték meg a tomaji romák elleni akciót, amely megrendelésre készült.

 

Forrásunk szerint egy O. T. nevű férfi kért tőlük szívességet, miután három cigányember alaposan helybenhagyta, és a rendőrség a füle botját sem mozdította az ügyben, míg egy másik verzió szerint ugyanez a férfi leütötte a környéket terrorizáló egyik roma család vezetőjét, aki ezért spanjaival barátnőjén állt bosszút. Bármi legyen is az igazság, B. Ákosék nekiláttak az előkészületeknek, és ennek során meg is fenyegették a romákat egy alapos leszámolással. Õk szintén a rendőrséghez fordultak, így a cimborák egy ideje hatósági megfigyelés alatt álltak.

 

Az ügy jövőben kibomló lehetséges fejleménye, hogy forrásaink szerint az elkövetők nem csak egy gépkarabély tulajdonosai, mivel pár éve B. Ákos és egyik katonaviselt barátja feketén dolgozó fegyverszakértővel élesítetett be egy, a Nissan csomagtartójában megtalálthoz hasonló gépfegyvert.