2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Már ki is írták a házára, hogy fasiszta
2013. 08. 06. 00:00

Sokat hallották már cigányozni és zsidózni a sümegiek B. Ákost, de azon azért sokan megdöbbentek, hogy fegyverhez nyúlt.

Van egy hely Magyarországon, ahol hétfőn nem a dögmeleg volt a legfőbb beszédtéma. Sümegen a vendéglőben, a kisbolt előtt és a kertvárosi kisutcák árnyékában ezúttal többen is azzal kezdték a napi trécselést, hogy "hallottad-e, hogy fegyvert meg éles lőszereket találtak az Ákosnál?"

 

A Veszprém megyei kisvárosban órák alatt elterjedt az a pletyka, hogy a város egyik csendes utcájában lakó B. Ákosnál és társainál azért volt AK-47-es gépkarabély, lőszer, illetve mindenféle fa ütőeszköz, mert a roma holokauszt napján a néhány fős társaság arra készült, hogy "picit ráijeszt néhány cigányra".

 

A megkérdezett sümegiek annak ellenére is meg vannak győződve arról, hogy a társaság a cigányokra akart támadni, hogy a rendőrség még vizsgálja, miért volt fegyver B. Ákosnál. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság csak annyit közölt az ügyről a hétvégén, hogy Lesencetomajnál a rendőrök hét embert állítottak elő, és közülük a 39 éves B. Ákost őrizetbe is vették. A férfi ugyanis elismerte, hogy ő tette a kocsiba a fegyvert és a lőszereket, viszont azt állította, hogy kutyasétáltatás közben találta őket.

Órákig hangosan zsidóztak

 

Ez a kutyasétáltatós magyarázat azonban nemcsak a rendőröket nem győzte meg (kezdeményezték az előzetes letartóztatást, amelyet a bíróság a múlt héten el is rendelt), hanem a szomszédait és ismerőseit se. "Gyűlöli a cigányokat, nem kérdés, de a fegyver azért félelmetes" - mondta egy biciklijét tologató idősebb férfi, aki B. Ákos utcájában lakik, és nemegyszer hallott tőle idegengyűlölő kijelentéseket.

 

Szerinte ráadásul B. Ákos előszeretettel vett részt minden olyan megmozduláson, ahol cigányozni vagy zsidózni lehetett. Tavaly novemberben például tiltakozást szervezett néhány társával, amikor Ilan Mor izraeli nagykövet Sümegre látogatott. A demonstrációra magyar és árpádsávos zászlókkal, illetve a Gázában lemészárolt gyermekekről készült fotókkal érkeztek, és a városháza előtt "órákig hangosan zsidóztak" - mondta a férfi.

 

Az utcájában megkérdezett sümegi ismerősök közül volt, aki azt említette meg B. Ákosról, hogy milyen jó focista, kisebb korában Boka volt a beceneve, egy másik szomszéd a határozott fellépését emelte ki. Arról azonban nem tudtak, hogy mikor és miért lett szélsőjobboldali. A szomszédok azt mondták, sokat hallották már cigányozni és zsidózni, de nem gondolták volna, hogy valaha is fegyverhez nyúl.

"Halál a fasisztákra"

 

Egy ideges szomszéd szerint B. Ákos öt-hat éve csinált "fasiszta gyülekezőhelyet" a házából. Ennek alátámasztására ugyanakkor csak annyi konkrétumot tudott mondani, hogy a férfit sok olyan ismerőse látogatja, aki terepszínű ruhát visel, vagy Nagy-Magyarország-kép van a pólóján és az autóján. A házat csak távolról volt hajlandó megmutatni. Ennek ellenére nem kellett sokat keresni az épületet: B. Ákos háza vasárnap éjszaka óta elég feltűnően kilóg a sümegi kertvárosi idillből. Egy hatalmas vörös felirat látszik az oldalán: "Halál a fasisztákra".

 

Nem volt nehéz megtalálni a házat

Forrás: Origo

 

A háznál csak addig bámészkodhattunk nyugodtan, amíg egy kisebb harci kutya idegesen a kerítésnek nem ugrott. Pár pillanat múlva egy fiatal lány is kilépett - fekete pólóban és militarynadrágban nagy kerek szemekkel érdeklődött, miben segíthet. Persze nem kellett sokáig magyarázni, és udvariasan elhárította az interjút, hozzátéve, hogy B. Ákos házban lévő rokonai sem kívánnak nyilatkozni.

 

B. Ákos társainál szintén nem jártunk sikerrel. Az egyiknél egy dühös rokon hajtott el minket, "majd a bíróság eldönti, el lehet húzni" - kiabálta az asszony, míg egy másik társnál ugyanezt udvariasan mondták el. K. Kornélnál, aki az autót vezette, csak az édesanyját találtuk otthon. Annyit árult csak el, hogy ő úgy értesült a történtekről, hogy azon az éjszakán egyszer csak három rendőr csengetett hozzájuk egy házkutatási paranccsal. Mivel a rendőrök nem találtak semmit náluk, szerinte az ügy le is van zárva.

A jobbikos szál

 

Az ügy azonban olyannyira nincs lezárva, hogy a történet a bűnügyi mellett egy politikai szálon is folytatódik. Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei elnöke vasárnap közleményt adott ki arról, hogy az előállított férfiak közül senki nem tagja a Jobbiknak. A meglepő állásfoglalásra azért volt szükség, mert a városban minden megkérdezett következetesen jobbikos társaságként emlegette B. Ákosékat, és egy Facebook-bejegyzés miatt az országos sajtóban is elterjedt, hogy az előállítottaknak közük van a Jobbikhoz.

 

Habár a Jobbik igyekszik magát távol tartani az előállítottaktól, tény, hogy B. Ákos a Jobbik sümegi szervezetének alapító tagja volt, és erről a Jobbik Veszprém megyei lapja korábban be is számolt. Oszkó István, a Jobbik sümegi elnöke ezt el is ismerte az Origónak, de B. Ákos 2009 októberében távozott a pártból, így az elnök szerint nem lehet leírni, hogy jobbikosokat állított elő a rendőrség. Az elnök nem árulta el, hogy miért lépett ki a pártból B. Ákos, több ismerőse szerint viszont a jó kapcsolat megmaradt a jobbikosokkal, mert rendszeresen együtt mutatkozott velük a helyi rendezvényeken.

 

A jó viszonyt bizonyítja például, hogy a B. Ákossal előállított egyik férfi, D. Kornél a Sümegiek a Nemzetért Egyesület nevű civilszervezet elnöke, amely a Jobbik egyik helyi szövetségese. A két szervezet tartott már együtt családi napot, de közösen tüntettek a földtörvény ellen is.