HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

„Hitler talán nem ölt meg elég cigányt”: botrány Franciaországban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Július 23    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Emberiesség elleni bűntett dicsőítésének gyanújával a francia belügyminisztérium feljelentést tett kedden Gilles Bourdouleix, a nyugat-franciaországi Cholet polgármestere, centrista nemzetgyűlési képviselő ellen, amiért azt mondta a romákról, hogy "Hitler talán nem ölt meg eleget közülük".

Hirdetmény

„Hitler talán nem ölt meg elég cigányt”: botrány Franciaországban

Bourdouleix ezt vasárnap mondta, amikor látogatást tett a város határában azon a magánterületen, amelyet a Franciaországban - nomád életmódjuk miatt - utazó embereknek nevezett romák lakókocsikkal törvénytelenül elfoglaltak, s az emberek közül többen náci karlendítéssel fogadták a velük gyakran konfliktusba keveredő városvezetőt.

 

Manuel Valls belügyminiszter szerint a polgármester szavai elfogadhatatlanok, amit az igazságszolgáltatásnak "szigorúan meg kell büntetnie". Hasonlóan vélekedett Jean-Louis Borloo, a centrista UDI elnöke is, és kezdeményezte a képviselő kizárását a pártból.

 

Bourdouleix szavait egy helyi lap, a Le Courrier de l'Ouest egyik újságírója rögzítette, majd hétfőn a lap honlapján közzétette. A felvétel szerint a polgármester kinevette a romákat, amikor azok azt a törvényt emlegették, amely kötelezi az ötezer főnél nagyobb településeket arra, hogy a 400 ezer főből álló, lakókocsikban élő, nomád életmódot folytató francia nyelvű roma közösség számára jelöljenek ki a városok határában vízzel ellátott területet.

 

Majd alig hallhatóan hozzátette: "Hitler talán nem ölt meg eleget közülük". A lap szerint Bourdouleix ekkor már "ki volt borulva a náci karlendítések" és amiatt, hogy rasszizmussal vádolták az emberek.

A polgármester egyébként tagadta, hogy elhangzott a szájából a felvételen hallható mondat. Szerinte azt a lap manipulálta, ezért a szerkesztőség ellen rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést kíván tenni.

 

Az 53 éves politikus az elmúlt években többször is eljárást indított romák ellen: 2006-ban petíciót kezdeményezett annak érdekében, hogy a polgármesterek kötelezhessék a rendőrséget az illegális helyfoglalók elleni fellépésre, tavaly pedig emberölési kísérlet miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, miután szóváltásba keveredett romákkal, s a belügyminiszter ellen is panaszt akart tenni "más életének veszélyeztetése" miatt.

 

A konfliktusok abból adódnak, hogy sok helyen, így Cholet-ban sincsenek az utazó közösségek számára kijelölt befogadó területek, a lakókocsis romák ezért gyakran önkényesen telepednek le egy-egy üres területen, és a jelenlétük a környező településeken incidensekhez vezet. Rajtuk kívül mintegy 12-15 ezer, Romániából és Bulgáriából érkezett, nem nomád életmódot folytató roma is tartózkodik Franciaországban, akiknek illegális átmeneti telepeit a rendőrség viszont rendszeresen felszámolja.

 

Hétfő délután egyébként a 150 lakókocsiból álló cigánykaraván önként távozott a Cholet határában található szántóföldről. Két héttel ezelőtt Christian Estrosinak, Nizza polgármesterének egyik nyilatkozata váltott ki óriási tiltakozást, amelyben bűnözőknek nevezte a dél-franciaországi város határába érkezett roma közösséget.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt