2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

DK: a kormány legalizálja az iskolai szegregációt
2013. 07. 14. 00:00

A DK szerint az oktatási kormányzat "következetesen törekszik" az iskolai szegregáció fenntartására, a mélyszegénységben élő családok gyerekeinek, a cigánygyerekeknek az elkülönítésére.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke szombati közleményében úgy fogalmazott: az elmúlt három év során egyetlen konkrét, tényleges szegregációellenes intézkedés sem született, ugyanakkor ma az állam mint fenntartó olyan iskolákat működtet, amelyekről jogerős bírósági ítélet mondja ki a gyerekek megkülönböztetését.

 

Ezekben az intézményekben január óta sem történt semmi, a kormány tűri a tudatos törvényszegést - írta.

 

A politikus rámutatott: a gyermekvédelmi törvény módosításának hatására szeptembertől megszűnik a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek közötti különbségtétel. Ennek következtében a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek elveszíthetik a nekik eddig járó rendszeres gyermekvédelmi kedvezményeket, és fennáll a veszélye fokozott iskolai lemorzsolódásuknak.

 

A törvénymódosítás nyomán a statisztikákban kevesebb lenne a halmozottan hátrányos helyzetű tanuló, miközben a valóságban nem lehet majd megállapítani a tényleges iskolai szegregációt - véli az ellenzéki politikus.