2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Magyar romák áradatával riogatja a franciákat Le Pen
2013. 07. 05. 00:00

Legalább 50 ezer roma érkezik jövőre Nizzába Romániából, Bulgáriából és Magyarországról - mondta a dél-franciaországi városban Jean-Marie Le Pen.

A szélsőjobboldali politikus a jövő évi önkormányzati választásokról tartott csütörtök este sajtótájékoztatót, amelyet a helyi lap, a Nice-Matin kamerával rögzített. A felvétel szerint Le Pen a romák jelenléte ellen emelt szót. "Van egy előrejelzésem önöknek: úgy tűnik, hogy gondjaik vannak néhány száz romával, akiknek jelenléte szúrós és mondjuk úgy, szagos" - fogalmazott Le Pen. Hozzátette: "de ez csak a jéghegy csúcsa".

 

"Bejelentem önöknek, hogy a 2014-es év folyamán legalább 50 ezer roma fog érkezni Nizzába, január 1-jétől, abból a 12 millió romából, akik Romániában, Bulgáriában és Magyarországon lehetőséget kapnak arra, hogy bármelyik uniós országban letelepedjenek" - mondta a szélsőjobboldali politikus. Véleménye szerint a francia kormánypolitikának "fantasztikus toborzó hatása" van erre a kisebbségre. "Mindenki a rajtkőnél áll, mint egy western filmben" - tette hozzá.

 

Az Európai Unió területén a kelet-európai országok állampolgárai az uniós csatlakozás óta teljesen szabadon mozoghatnak. A cigány közösségeket segítő civil szervezetek szerint a 2010 nyarán megkezdett szisztematikus kiutasítások ellenére nem változott a Franciaországban élő kelet-európai romák száma, amely évek óta 12 és 15 ezer között mozog. Mindig ugyanazok a romák mennek haza és néhány hónap múlva ugyanazok is jönnek vissza. 

 

A Le Figaro című napilap beszámolója szerint Nizza képviselői ellentmondásosan ítélik meg, hogy az elmúlt héten egy száz lakókocsiból álló roma közösség, megközelítőleg ötszáz ember telepedett le engedély nélkül az egyik sportpályán. A Franciaországban nomád életmódot folytató, "utazó embereknek" nevezett közösségek számára az önkormányzatoknak kötelező kijelölniük egy vízzel ellátott területet. 

 

"Ügyeltem arra, hogy betartsuk a szabályokat, előre elküldtem a befogadó kérelmeket az érintett településeknek" - mondta a lapnak az utazó roma közösség lelkésze. A Le Figaro szerint viszont sehonnan nem kaptak választ, mert a déli megyékben egyszerűen nincsenek befogadó területek. "Ezért voltunk kénytelenek a kaput leszerelni és bejönni ide" - tette hozzá a lelkész.

 

Franciaországban egyébként minden nyáron gondot okoz, hogy az ország minden tájáról egyszerre érkezik délre több ezer roma a közösség augusztusi nagy protestáns ünnepére, amelynek időpontját és helyszínét a kormány jelölte ki. A nyári szezonban a romák a helyi piacokon és búcsúkban dolgoznak, vagy pedig házaknál vállalnak munkát.