HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gaspar szerint hatott a szepsi razzia

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia, rendőr, Szepsi
2013 Július 04    Forrás: bumm, Sme


Ez a cikk archív

A nagy port kavart szepsi rendőrségi razzia után a helyi romatelepen a lakosok tisztelettel viseltetnek a rendőrök iránt, és javult a közbiztonság – állítja a belügyminisztérium az akcióról szóló jelentésében. A jelentést Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány mutatta be szerdán a parlament emberi jogi bizottságának.

Hirdetmény

A durva razzia a jelentés szerint segített a növekvő bűnözési ráta megelőzésében a romatelepeken – véli a jelentés. Az ellenzék felháborodottan fogadta az érvelést. „Ha én lettem volna a kommandósok ilyen beavatkozásának áldozata, én is nagyon tisztelném őket” – mondta a bizottság elnöke, Rudolf Chmel (Híd)

A somodi és a bodollói romatelepeken két héttel ezelőtt 63 rendőr tartott razziát. Az akció eredménye harminc sérült, két ember ellen emeltek vádat. A szepsi önkormányzat a rendőröknek ad igazat. „Vannak problémák a roma polgártársakkal. A bűnözés nagyon megnőtt, az emberek félnek” – mondta a Sme napilapnak Eva Paulinská, Szepsi polgármester-helyettese. Mindezt a rendőrségi statisztikák is megerősítik. Idén 170 bűncselekményt jelentettek Szepsiben. Paulinská szerint a razzia után javult a helyzet. „Úgy gondolom, tanultak belőle. Reméljük, hogy ilyen akciók már nem lesznek” – mondta a lapnak. 

Gaspar szerint a sérültekről szóló információk túlzóak. „Az akcióról szóló információk nagy része nem igaz”—mondta. A Sme szerint legkevesebb 30 ember – köztük gyerekek is – orvosi ellátásra szorultak a razzia után. A rendőrségnek azonban állítólag nincs olyan jelentése az orvosoktól, melyek a razzia során szerzett sérülésekről szólnának.

Gaspar szerint a rendőröknek kényszerítő eszközökkel kellett élniük az akció során, hogy megakadályozzák a helyiek ellenállását. Az akció során állítólag egy néhány hónapos kisbaba is megsérült, ám Gašpar orvosi jelentésre hivatkozva azt állítja, ezt nem a rendőrség okozta.

Lenka Czikková, az ETP civil szervezet képviselője szerint a bodollói telepen a romák nem álltak ellen a rendőrségi akció során. Maguk a romák is elismerték, hogy vannak problémák a telepen, ám a rendőrség sosem intézte így a dolgokat korábban. „Öt éve dolgozom itt, hasonló razzia sosem volt” – mondta Irma Horváthová, a bodollói közösségi központ vezetője. 

A razzia állítólagos áldozatait a belügyminisztérium belső ellenőrzése nem kereste fel eddig. A parlamenti bizottság meg akarja várni a belső ellenőrzés jelentését az akcióról. 

A Sme szerint a helyiek úgy vélik, a razzia bosszú volt azért, mert június 16-án egy fesztivál során roma gyerekek megtámadtak egy járőrt. Gaspar szerint szó sincs bosszúról, az akció mindenképpen lezajlott volna. Elismerte, hogy a razziákat kötelezően videóra kellene venni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt