2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Össznépi bűnbakot csinált a cigányokból a szlovák miniszterelnök
2013. 06. 29. 00:00

A brüsszeli uniós csúcson, ahol többek között a dübörgő munkanélküliség is téma volt, Robert Fico azt találta mondani, hogy ha nem lennének romák, fele ekkora lenne a mutató.

Addig keresték az uniós tagállamok vezetői a válság miatti magas munkanélküliség okait és megoldásait, mígnem Robert Fico szlovák kormányfő meg nem találta a megoldást, írja a kurrir.hu. Szerinte saját országában egyértelműen a cigányság okozza a magas munkanélküliséget. Fico azt mondta, hogy az európai összevetésben is magasnak számító 14,5 százalékos munkanélküliség a felére csökkenne, ha nem lennének romák. Vagyis 7,2 százalékra, ami alacsonyabb lenne, mint az eddigi legkedvezőbb 2008-as adat (7,5 százalék).

A nemzetközi sajtótájékoztatón elhangzott becslése szerint Fico úgy számol, hogy a mintegy félmilliós roma lakosság nagy része nincs olyan fizikai vagy szellemi állapotban, hogy akárcsak esélye legyen belépni a munkaerőpiacra. A szlovák vezető úgy vélte, hogy Szlovákiában sokkal rosszabb a romák képzettségi helyzete, mint Csehországban vagy Magyarországon. 

Robert Fico persze nem szeretne úgy tenni, mintha "nem lenne félmillió romája". De úgy véli, hogy az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján a következő két évtizedben sem lehet előrelépni a roma probléma ügyében, ezért úgy látja, hogy csak európai összefogással lehet tenni valamit. A szlovák miniszterelnök azt is bejelentette, hogy mostantól uniós forrást csak olyanokra hajlandó költeni, akiknek van képzettségük, akarnak dolgozni, és értékesek a munkaerőpiacon.