2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elhalasztják Mohácsi Viktória menedékkérelmi ügyét
2013. 06. 21. 00:00

A kanadai menekültügyi hatóságok július közepére halasztották Mohácsi Viktória volt magyar EP-képviselő menedékkérelmi ügyének tárgyalását – közölte a Reuters.

Adminisztrációs okokból július közepére halasztották Mohácsi Viktória roma jogvédő és volt EP-képviselő csütörtökre tervezett kanadai menedékkérelmi ügyének tárgyalását – közölte a volt képviselő ügyvédje, Andrew Brouwer. A híradás felidézi, hogy a kanadai hatóságok nagy figyelemmel követik Mohácsi ügyét, aki azt állítja, hogy roma származása miatt gyülőletcsoportok üldöztetésének lenne kitéve, ha visszatérne Magyarországra. A magyar kormány ugyanakkor tagadta, hogy Mohácsira bármilyen veszély leselkedik idehaza. A kanadai bevándorlási szabályok szerint az uniós országok szinte mind olyan biztonságos országnak számítanak, amelyekből nem fogadnak el menedékkérelmeket.

A kanadai kormány decemberben szigorította menekültügyi törvényét, állításuk szerint azért, hogy gátat szabjanak az uniós országokból érkező ál-menekültek hullámának, akik szerintük egyedül a menekülteket illető rendkívül nagyvonalú jóléti juttatásokból akarnak hasznot húzni. A Reuters tudósítása felidézi, hogy sokan a menedékkérők közül romák voltak. Jason Kenney bevándorlásügyi miniszter az elmúlt három évben a legfőbb “küldő” országnak Magyarországot nevezte.

 

Januárban Kanada rádiós és plakátkampányt indított Miskolcon és környékén, hogy felhívják a figyelmet a bevándorlási szabályok szigorítására. A hirdetésekben arra hívták fel a figyelmet, hogy évek helyett akár heteken belül elbírálják már a menedékkérelmeket Kanadában, és gyorsabban küldik haza az alaptalan menedékkérelemmel érkezőket. Mivel Magyarországot a biztonságos demokráciaként elismert államok közé sorolták, és az ilyen államokból érkezők menedékkérelmét szinte kivétel nélkül elutasítják.